Açık Dünyanın Açık Etkinliği Red Hat Forum Gerçekleştirildi

Linux dünyasının en güçlü isimlerinden olan Red Hat, uzun bir aradan sonra Red Hat Forum’u tekrar İstanbul’da gerçekleştirdi. Etkinliğe 500 civarında açık kaynak dünyasının önemli ismi katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını Red Hat Türkiye Genel Müdürü Haluk Tekin gerçekleştirdi. Red Hat Türkiye olarak 2016 yılını yüzde 75 ciro büyümesi ile kapattıklarını belirten Haluk Tekin, “Red Hat aynı açık ve işbirliğinden oluşan iş modeliyle ulaşılması kolay, öngörülebilir abonelik yöntemiyle son derece kapsamlı bir ürün ve hizmet yelpazesi sunuyor. Bu yelpaze Bulut bilişim, ara katman, işletim sistemi, depolama, sanallaştırma, yönetim ve mobil gibi alanların tümünü kapsıyor. Dünya genelinde 35 ülkede, 90’ı aşkın ofisimiz yıllık gelir 2 milyar doların üzerinde. Fortune 500 şirketlerinin yüzde 90’ından fazlası Red Hat ile çalışıyor” dedi.

Red Hat olarak Türkiye’deki bankaların büyük çoğunluğuyla çalıştıklarını da vurgu yapan Tekin, “Kamu tarafında ise devlet açık kaynağı destekliyor. Türkiye’de ciddi bir hızla büyüyoruz. 2017 için ise hedefimiz Türkiye’de yine hatırı sayılır bir büyüme ile yılı kapatmak. 4 sektöre yoğunlaştık: Telco, Finans, Kamu ve Perakende. Red Hat Forum 2017 Türkiye ayağında sunum yapan Turkcell, Garanti Bankası, TEB, N11 gibi ülkenin önde gelen firmaları ile başarı hikayeleri yazdık. İş Ortağı ağımızı geliştirdik. Bugün Türkiye’nin önde gelen sistem entegratörleri etkinliğimizin sponsorları oluyor. Gelecek sene özellikle sadece Türkiye’deki 3 telekom operatörüne özel bir ekip kuruyoruz. Telko fonksiyonlarının sanallaştırılmasına yönelik Openstack projelerine ağırlık vereceğiz. Finans sektörüne odaklı ekibimizi genişletiyoruz. Red Hat olarak, Türkiye’de telekom ve finans sektörleri ağırlıklı olmak üzere bulut projelerinde müşterilerimize teknolojilerimizi sunuyoruz. Ayrıca, stratejik BT yatırımları planlayan ve bu çerçevede bulut altyapılarını geliştirmek isteyen kamu kuruluşlarının da artan ilgisiyle karşılaşıyoruz” şeklinde görüş belirtti.

“Açık kaynakta Türkiye çok hızlı yol alıyor”

Etkinliğin bir diğer konuşmacısı ise Red Hat Türkiye, İtalya, İsrail, Bölge Müdürü Gianni Anguilletti oldu. Etkinlik sırasında yaptığı konuşmada kurum yöneticilerinin 2020 yılına kadar gelirlerinin yüzde 50’sinin dijitalden geleceğini öngördüklerini belirten Anguilletti, “2016 yılında dünya genelinde internet kullanıcılarının (toplam 3,8 milyar kişi) yüzde 53’ü online işlem gerçekleştirdi. CIO’lar en büyük tehdidin, farklı sektörlerden pazara giren ve dijital açıdan iyi donanmış rakiplerden geleceğine inanıyor. Dijital dönüşüm geçiren şirketler, sektördeki rakiplerinden yüzde 20 daha fazla kar yapıyor. Artık hız ve inovasyon anahtar kelimeler. En somut faydalardan biri de süreç etkinliğini ve çalışan üretkenliğini artırarak maliyeti düşürmek. Biz Red Hat olarak burada devreye giriyoruz. Red Hat’in Geliştirme stratejisi Esneklik, Bütünlük ve Açıklık üstüne kurulmuştur. Açık hibrit bulutta, her uygulamada, her konteynerde, her yerde Red Hat esnekliğini, değişen ihtiyaçlara hızla cevap verdiğini görebilirsiniz. Bütünlüklü yani eksiksizdir çünkü işletme sistemi, sanallaştırma, ara katman/SOA/Mikroservisler, sistem yönetimi ve Otomasyonu, Depolama-Büyük Veri, API yönetimi, Bulut/Mobil/Nesnelerin İnterneti gibi her alanı kapsayan hizmet ve ürünler sunar” dedi.

Red Hat kurumsal açık kaynak yazılımlarında tartışmasız lider olarak bugün 11.000 ortakla 35 ülkede faaliyet gösterdiğine de vurgu yapan Anguilletti, sözlerini şu şekilde bitirdi:
“Red Hat’in sadece bulut teknolojilerinden kazandığı gelir 200 milyon dolar. İtalya’da 6-7 kişiyle başlamışken, bugün bu sayı 125’ e çıktı. Bunların 30’u geliştiricidir. Türkiye’nin çabucak bu noktaya gelebileceğini öngörüyorum.”