Mobil kullanım arttıkça reklamlar mobile yöneliyor. Geçtiğimiz hafta sohbet etme olanağı bulduğumuz FreakOut Türkiye Ülke Müdürü Okay Tuğ, dünya çapında tüm dijital reklam harcamalarının yüzde 75’ten fazlasının 2020 yılına gelindiğinde mobil olacağını ve mobil reklam harcamalarının 84,5 milyar dolara ulaşacağını kaydetti.
2010 yılında Japonya’da kurulan FreakOut, Japonya’daki ilk Demand Side Platform (DSP) oldu. 2014 yılında 300 milyon doların üzerinde değerleme ile Tokyo borsasına açılan şirket, dünya çapında faaliyet göstermeye başladı. Kuruluşundan bugüne kadar 300’den fazla çalışanıyla Singapur, Tayland, Endonezya, Vietnam, Malezya, Filipinler, Tayvan, Hindistan, İran ve Türkiye gibi 13 ülkede faaliyet gösteren şirket, büyüme devam ediyor.
Türkiye operasyonunu kurmaya ise çok kısa bir süre önce karar veren şirket, ülke müdürü olarak sektörün tecrübeli ismi Okay Tuğ’u görevlendirdi. Okay Tuğ yönetiminde kısa sürede 7 kişilik bir ekibe ulaşan FreakOut Türkiye’de 2018 hedefi ise ekibi 10 kişiye çıkartmak.
“Kısa vadede her anlamda çift haneli büyüme rakamlarına ulaşmayı hedefliyoruz”
Türkiye’de mobil cihaz kullanımının oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Okay Tuğ, “Şu anda Türkiye’de mobil cihaz penetrasyonu 55 milyon cihaz seviyesinde ve bu rakamın 2018 yılına gelindiğinde 58 milyona ulaşması bekleniyor. Bununla birlikte internet kullanıcılarının yaklaşık yüzde 80’i geleneksel banner reklamlarını tıklamıyor. Biz de şirket olarak, en hızlı büyüyeceğini öngördüğümüz mobil doğal reklamları odağımıza alarak, bu alanda fark yaratıyoruz” dedi. Tuğ, hedeflerinin kısa sürede Türkiye’de çift haneli rakamlarda büyümek olduğunu dile getirdi.
Sadece mobil reklam üzerine odaklanan bir şirket olarak, geliştirilen teknolojinin mobil cihazlar üzerinde en iyi sonucu verecek şekilde geliştirildiğini dile getiren Okay Tuğ, “Piyasada FreakOut teknolojisini eşsiz kılan özelliklerden biri de tek bir reklam alanını tek bir marka için kullanmamız ve bu sayede daha büyük boyutta görsel ve metin kullanarak, doğal reklamcılıkta advertorial ile display etkisini pozitif anlamda kullanmamız” diye konuştu.
İş ortakları portföyü hızla gelişiyor
Kısa sürede dev markalarla iş birliğine başladıklarını da kaydeden Okay Tuğ, “Cumhuriyet, Sözcü gibi önemli yayınların yanı sıra Medyanet gibi bir devi de iş ortaklarımızın arasına kattık. En başta söylediğim çift haneli büyüme hedeflerimiz için bu ve bunun gibi iş birliklerinin önemi çok büyük. Önümüzdeki dönemde de yeni iş ortaklarını aramızda görmek için var gücümüzle çalışacağız” dedi.
Türkiye’de doğal reklam yatırımları hızla artıyor
IAB’nin rakamlarına göre, Türkiye’de doğal reklamcılık (native) son bir yıl içerisinde yüzde 32’nin üzerinde artış göstererek 2017 yılının ilk 6 ayında 35 milyon TL’lik hacme ulaştı. Aynı dönemde mobil reklam yatırımları ise yüzde 59 oranında artarak 454 milyon TL’nin üzerine çıktı.
Sadece mobil doğal reklamlar üzerine odaklanan FreakOut, Japonya’da geliştirdiği teknolojisini sadece mobil cihazlar üzerinde en iyi sonucu verecek şekilde optimize ediyor. FreakOut teknolojisini eşsiz kılan özelliklerden bir diğeri de tek bir reklam alanını tek bir marka için kullanması. Bu sayede daha büyük boyutta görsel ve metin kullanarak, doğal reklamcılıkta advertorial ile display etkisini pozitif anlamda kullanan şirket, mobil doğal reklamcılığın gelişimine öncülük ediyor.
Yapılan araştırmalara göre, mobil cihazlardaki ekranlar her ne kadar küçük olsa da kullanıcıların göz hareketleri incelendiğinde banner bulunan alanların göz ardı edildiği, doğrudan içeriğe odaklanıldığı görülüyor. Doğal reklamlar tam da bu noktada internet kullanıcılarını rahatsız etmeden, keyif alabilecekleri içerikleri barındırarak kullanıcıların dikkati çekmeyi başarıyor.