İnventram, dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan ‘İç Organ Kanamalarını Azaltıcı Sistem’ teknolojisi ile Amerika Birleşik Devletleri’nde Defense Innovation Ödülü’nü aldı. İhtiyaç duyulması durumunda, tıbbi müdahale için zaman kazandırarak hayat kurtaracak öneme sahip olan bu giyilebilir cihaz, savunma sanayinin de dikkatini çekti.
Koç Topluluğu teknoloji yatırım şirketi İnventram, dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan ‘İç Organ Kanamalarını Azaltıcı Sistem’ teknolojisi ile Amerika Birleşik Devletleri’nde Defense Innovation Ödülü’nü almaya hak kazandı. Dünya çapında 20 yıldır, teknoloji keşfi ve ticarileştirme alanında hizmet veren TechConnect tarafından ABD’de düzenlenen, Defense Innovation Summit 2017 kapsamında ödül alan İnventram, dünyaya yüksek teknoloji ihracatı yapma yolundaki çalışma başarılarını, uluslararası ödülle taçlandırdı. Doç. Dr. Yusuf Özgür Çakmak tarafından geliştirilen ve İnventram tarafından patentlenerek koruma altına alınan ‘İç Organ Kanamalarını Azaltıcı Sistem’ teknolojisi ile ödül alan tek Türk şirketi İnventram oldu.
İnventram Genel Müdürü Cem Soysal, İnventram’ın, ileri teknoloji içeren sağlık donanımları üretim ve geliştirilmesi konusunda Türkiye’yi dünyada söz sahibi yapacak buluşlara yatırım yaptığına dikkat çekerek, “Projeyi geçen yılın ilk çeyreğinde lanse etmiştik, şimdi de uluslararası ödül almasının gururunu yaşıyoruz. Ülkemizden bilim insanlarının geliştirmiş olduğu eşsiz projelere yatırım yaparak, Türkiye’yi dünya inovasyon ligine taşımayı hedefliyoruz. Patentini aldığımız ve geliştirmekte olduğumuz bu teknoloji de adeta insanın kaderini değiştirecek özellikte. Proje hayata geçtiğinde, iç kanamayı Türkler durduracak dedik ve bu yolda başarı ile ilerlediğimizi ödülle tescilledik. İnsan hayatını korumak için acil müdahale gerektiren yerlerde, yani ambulans, acil servis üniteleri gibi alanlar dışında çatışma alanlarında da ihtiyaç duyulacak standart donanımlar arasında yer alabilecek bir teknoloji bu. Bu yüzden savunma sanayinin dikkatini çekmesi, bu alanda inovatif bir ürün olarak görülmesi çok önemli. Teknolojinin giyilebilir olarak tasarlanması ve uzaktan müdahaleye izin vermesi de, buluşun en güçlü yönlerini oluşturuyor” dedi.
‘İç Organ Kanamalarını Azaltıcı Sistem’ teknolojisi, insan vücudunda darbe alan bölgedeki organı hedef alarak, oradaki kanamayı yavaşlatıyor ve tıbbi müdahale için ek süre yaratıyor. Özel bir kullanım bilgisi ve cerrahi müdahale gerektirmeyen bu cihaz, hem ticari hem de askeri anlamda çok büyük bir pazar potansiyeline sahip. İlerleyen dönemde, araçlarımızdaki sağlık kitinin bile vazgeçilmez bir parçası olacağı öngörülüyor.