Ansiklopedi Şirketi Britannica Yapay Zeka Şirketine Dönüştü

Bir zamanlar 20. yüzyılın ikonik bilgi kaynaklarından biri olan Encyclopedia Britannica, yapay zeka çağına ayak uydurarak geleceğini bu alanda şekillendirme kararı aldı. Britannica adıyla bilinen şirket, New York Times’ın haberine göre neredeyse 1 milyar dolarlık bir değerleme ile halka arz etmeyi planlıyor.

brown and black hardbound books

2012 yılında basılı yayınlarına son veren Britannica, İngilizce dilindeki en eski ve sürekli yayımlanan ansiklopedilerden biri olarak biliniyordu. Şirket, Google ve Wikipedia öncesi dönemde dünyanın bilgisini tek bir yerde topluyordu.

Bu tarihsel miras, Britannica’nın yüksek kaliteli ve güvenilir bilgiye dayanan yapay zeka modelleri geliştirmesine olanak sağlıyor. Bu, internetten toplanan düzensiz ve yanıltıcı bilgiler nedeniyle “halüsinasyonlar” yaşayan genel amaçlı modellerden farklı bir yaklaşımı temsil ediyor.

Britannica, günümüzde çevrimiçi ansiklopedisini ve Merriam-Webster sözlüğünü sunmaya devam etse de, asıl gelirini okullar ve kütüphaneler için geliştirdiği çevrimiçi eğitim yazılımlarından elde ediyor. Şirket, bu yazılımları yapay zeka ile güçlendirmeyi planlıyor.

Benzer bir yaklaşımı benimseyen eğitim teknolojisi şirketi Brainly de, yapay zeka sohbet botunun verdiği yanıtların referans niteliğindeki öğrenme materyallerine (örneğin ders kitapları) bağlantı vermesini sağlıyor.

Britannica CEO’su Jorge Cauz, geçenlerde şirketin iki yüzyıllık güvenilir bilgi birikimine dayanan Britannica AI sohbet botunu tanıttı. Bu bot, kullanıcıların ansiklopedik veritabanındaki bilgilere dayalı sorular sormasına olanak tanıyor. Ayrıca, müşteri hizmetleri gibi alanlarda kullanılmak üzere sohbet botu yazılımları da sunuluyor.

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?