Ayakkabılarını Giydi, Dünyanın En Hızlı Koşan Robotu Oldu

Çinli Robot Era şirketinin geliştirdiği STAR1 adlı insansı robot, saatte yaklaşık 13 kilometre hızla koşarak şimdiye kadar üretilmiş en hızlı humanoid robot unvanını kazandı. Bu hız rekorunda robota özel olarak hazırlanıp giydirilen bir çift spor ayakkabının da payı büyük.
blue and black helmet on blue and white textile

171 santim boyunda ve 65 kilo ağırlığındaki STAR1, iki ayak üzerinde duran bir robot. Yüksek torklu motorlar ve yapay zeka (AI) algoritmalarıyla donatılan STAR1’in tanıtım videosunda bir çift robot Gobi Çölü’nde karşı karşıya getirilerek, ayakkabı giydirilen modelin daha hızlı olup olmadığı test edildi. Ayakkabı giydirilen robot, 34 dakika boyunca çimenlik ve çakıllı arazi, asfalt ve toprak gibi farklı zeminlerde koşarak en yüksek hızına ulaşmayı başardı.

Bu hız, STAR1’i bipedal (çift ayaklı) robot kategorisinde daha önceki rekortmen Unitree H1’in önüne geçirdi. STAR1, 275 trilyon işlem/saniye (TOPS) işlem gücüne sahip bir yapay zeka donanımıyla destekleniyor. STAR1 ayrıca sahip olduğu 12 serbest dönüş ekseni sayesinde geniş bir hareket yelpazesi sunuyor, farklı eklem hareketleriyle birçok farklı pozisyon alabiliyor.

STAR1 gibi yüksek hız ve güçlü yapay zeka destekli insansı robotlar, farklı sektörlerdeki uygulamalar için büyük potansiyele sahip.

Etiketler: ,

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?