AI Çip Yarışında Çok Az Üretici Ayakta Kalacak

Marvell Teknoloji Başkanı Noam Mizrahi, yapay zeka (AI) için çip geliştirme yarışının maliyetlerinin çok yüksek olduğunu ve yalnızca birkaç büyük çip geliştiricisinin bu alanda rekabet edebileceğini belirtti.

a person is writing on a piece of paper

Mizrahi, çip üretimi için nanometre teknolojilerinin geliştirilmesinden entelektüel mülkiyetlere ve bellek teknolojilerine kadar geniş çapta yatırımlar gerektiğini ifade ederek, “Bu alanda çok kişinin kalacağını sanmıyorum” dedi.

Yapay zekanın gerektirdiği yüksek performansı düşük güç tüketimiyle sunmak üzere 7nm, 5nm ve 2nm gibi daha ileri teknolojilere geçiş yapmak, çip üreticileri için çok yüksek maliyetler anlamına geliyor.

Nvidia ve AMD gibi firmaların standart ürünleri hala popüler olsa da, Google, Microsoft, Amazon ve Meta gibi teknoloji devleri veri merkezleri için kendi özel çiplerini geliştiriyorlar. Bu, yalnızca performansı optimize etmekle kalmayıp aynı zamanda bu şirketlerin sundukları hizmetleri farklılaştırmalarını sağlıyor.

Ancak Mizrahi, bu büyük yatırımların getirisinin nasıl olacağı konusunda belirsizlikler olduğu görüşünde. Mizrahi, AI alanında yatırım yapan şirketlerin, bu yatırımlardan nasıl kazanç elde edeceklerine dair net bir modelin geliştirilmesi gerektiğini söylüyor.

Etiketler:

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?