TSMC: “Yapay Zekaya Çılgın Talep Devam Edecek”

Dünyanın en büyük çip üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), yapay zeka (AI) alanındaki “olağanüstü güçlü” talebin önümüzdeki yıllarda da süreceğini ve rekor kıran bir çeyrek daha yaşanacağını duyurdu.

TSMC CEO’su C.C. Wei, AI için yüksek performanslı işlemci talebinin 2024’te üç katına çıkacağını belirterek, “AI talebi gerçek ve bu sadece başlangıç,” dedi.

TSMC’nin gelirinin %14 ila %16’sının bu yıl AI çiplerinden gelmesi beklenirken, şirketin 2024 yılı için gelir artışı %30’a yükseldi. Ayrıca, TSMC, kendi operasyonlarında da AI’ı kullanarak verimlilik, hız ve kaliteyi artırma yolunda çalışmalar yapıyor.

TSMC’nin Küresel Büyüme Planları

TSMC, ABD, Japonya ve Avrupa’daki genişleme planlarına da hız veriyor. İlk Arizona fabrikasının 2025’te, ikinci fabrikanın ise 2028’de üretime geçmesi planlanıyor. Japonya’daki ilk tesis bu çeyrekte üretime başlarken, Almanya’daki fabrika da 2027’de faaliyete geçecek.

TSMC’nin Temmuz-Eylül döneminde net karı %54 artarak 10,06 milyar dolara ulaştı. Bu, Nvidia’nın AI çiplerine olan yüksek talep ve Apple’ın yeni iPhone serisi için gelişmiş işlemcilerin üretimi sayesinde gerçekleşti.

Yapay Zeka Çipleri Büyümeyi Sürüklemeye Devam Ediyor

TSMC’nin parlak görünümü, sektörde bazı karamsar raporlarla tezat oluşturuyor. ASML gibi büyük ekipman üreticileri talepte yavaşlama öngörse de, TSMC’nin AI çiplerine yönelik yüksek talep, güçlü bir büyüme sağlamaya devam ediyor.

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?