Çin, Intel’den Siber Güvenlik İncelemesi Talep Etti

Çin’in devletle bağlantılı Siber Güvenlik Derneği, ABD’li çip devi Intel‘in ürünlerine yönelik sistematik bir siber güvenlik incelemesi yapılmasını önerdi. Dernek, Intel’in Çin çıkarlarını tehdit eden güvenlik açıklarına sahip işlemciler sattığını iddia ediyor.

gray and green computer processor and black motherboard

Çarşamba günü yapılan açıklamada, dernek Intel’in güvenlik açıklarına rağmen bu işlemcileri Çin pazarında satmaya devam ettiğini vurguladı.

Çin Siber Güvenlik Derneği, Intel’in Çinli müşterilerden gelen şikayetleri görmezden geldiğini belirtirken, ABD’li hukuk firması Abington Cole + Ellery’nin 13. ve 14. nesil Intel Core işlemcileriyle ilgili dava açabileceğine dikkat çekti. Dernek ayrıca, Intel’in HP gibi şirketlerle ortaklaşa geliştirdiği Akıllı Platform Yönetim Arayüzünün (IPMI) sunucu kullanıcılarını gözetim altında tuttuğunu iddia etti.

Intel ve ABD-Çin Teknoloji Çatışması

Çin, ABD’li yarı iletken tedarikçilerine bağımlılığı azaltma kampanyası çerçevesinde, devlet kurumlarının Intel ve AMD gibi ABD menşeli işlemcileri kullanmasını aşamalı olarak durdurmaya yönelik adımlar atıyor. Çinli otomobil üreticilerinin yerli çip alımını 2025’e kadar %25 oranında artırması talimatı da bu kampanyanın bir parçası.

Intel, Çin’i küresel gelir kaynakları arasında üst sıralarda görürken, ABD-Çin gerilimlerinin ortasında Çin pazarında ciddi zorluklar yaşıyor. Çin, geçen yıl Intel’in küresel gelirinin %27’sini sağlamıştı.

Etiketler: ,

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?