Huawei, HarmonyOS Next ile Windows Phone’un Kaderini mi Paylaşacak?

Huawei, geçtiğimiz Haziran ayında yeni işletim sistemi HarmonyOS Next’i tanıtarak uzun süredir sorun yaşadığı Google’ın Android işletim sisteminden bağımsız bir yola gitme konusunda önemli bir adım atmıştı. Şirketin amiral gemisi konumundaki bu yeni işletim sistemi, Huawei’nin akıllı cihazlar için yerli bir ekosistem kurma hedefinin merkezinde yer alıyor. Peki yazılımcılar buna hazır mı?

white corded home phone

Geçtiğimiz Haziran ayında Huawei Tüketici İş Grubu CEO’su Richard Yu, Çinli internet ve teknoloji şirketi Huawei’nin yeni mobil işletim sistemi HarmonyOS Next‘i tanıtmış ve Çin yazılım ekosistemini attıkları bu bağımsızlık adımına katılmaya çağırmıştı.

Bu çağrıya yanıt veren 5 binden fazla şirket uygulama mağazasında binlerce uygulamasını indirilebilir hale getirdi. Doğal olarak bunların çoğunu Çin kökenli şirketlerin yazılımları oluşturuyor. Ancak kullanıcılar çoğu yazılımın alelacele yazıldığı ve diğer platformlardaki eşdeğerlerinin sunduğu önemli fonksiyonları sunamadığı konusunda şikayetçi.

Peki bu işin sonu ne olacak? 2010’lu yıllarda güzel bir alternatif olarak ortaya çıkan, ancak Microsoft’un yazılımdaki gücüne rağmen mobil geliştirici ekosisteminin desteğini alamayıp uygulama mağazasının klon, orijinallikten uzak uygulamalarla dolmasına neden olan ve iki yıl içinde rekabet arenasından silinen Windows Phone işletim sisteminin kaderini mi yaşayacak?

Uygulama Kalitesi ve Fonksiyonellik Sorunları

Öncelikle HarmontyOS Next ile Huawei’nin ne yaptığını anlamak lazım. Şirket Android ekosisteminden dışlandıktan sonra, yıllarca bunun etrafında dolaşmanın yollarını aramış ve geçici çözümler üretmeye çalışmıştı. HarmonyOS Next ise Android’den tamamen bağımsız olarak, kendi yazılım ekosistemini oluşturmaya ve büyütmeye odaklanan bir işletim sistemi. Yani geri dönüşü olmayan bir ayrımını simgeliyor  APK dostalarıyla bile Android uygulaması yükleyemeyeceğiniz bir yapıya geçiyor Huawei.

woman in black leather jacket points to laptop covered in stickers, sitting beside person in blue shirt with silver laptop

Ancak HarmonyOS Next için geliştirilen uygulamaların kalitesi ve işlevselliği söz konusu olduğunda, sektör uzmanları öncelikle mobil uygulama pazarının kritik bir segmenti olan büyük oyun yazılımlarının işletim sistemi üzerindeki eksikliğini dile getiriyor. Çoğu uygulama ya demo olarak, ya da sınırlı işlevsellikle platformda yer alıyor. Bunun muhtemel sebebi, Çin ekosisteminin ülkenin önde gelen milli teknoloji geliştiricisini bir an önce destekleme arzusu ve bu yolda atılan aceleci adımlar.

Ancak bu acelecilik kalitenin önüne geçmiş durumda. Yapılan analizlere göre Çin’in önde gelen 28 popüler uygulamasından sadece üç tanesi HarmonyOS için tam uyum sürecini tamamlamış, 13 uygulama temel demo sürümlerini yayınlamış, 10’u ise hala geliştirme sürecinin erken aşamalarında yer alıyor.

Dahası, WhatsApp ve Instagram başta olmak üzere ABD kaynaklı yazılımların bu platformda asla yer almayacağını öngörmek hiç zor değil. Gerçi marka için mevcut durum da bir süredir parlak sayılmaz Uzun süredir Huawei cihazları Google Play Store uygulamalarına sadece devşirme yöntemlerle erişebiliyor ve sorunu çözdüğü öne sürülen her yöntem ilgili açığın eninde sonunda kapanmasıyla sonlanıyor. Dünyanın en iyi fotoğraf makinelerini cebinize koyup, Instagram’ı acaba öyle öyle mi yüklesem böyle mi yüklesem diyerek geziyorsunuz.

HarmonyOS Next İçin Geliştirme Zorlukları ve Maliyetler

focus photography of person counting dollar banknotes

Her yeni platformda olduğu gibi HarmonyOS Next’e geçiş geliştiriciler açısından pek çok zorluğu beraberinde getiriyor. Uyumluluk maliyetleri, özellikle daha küçük yazılım stüdyoları üzerinde büyük bir yük oluşturuyor. Geliştiricilerin, kullanıcı ara yüzlerini yeniden tasarlamaları ve akıllı telefonlar, tabletler ve akıllı saatler gibi birçok cihazla uyumluluğu sağlamaları gerekiyor. Bu durum, geliştirme maliyetlerini artırarak geliştirme sürecine ek bir yük getiriyor.

Birçok geliştirici için HarmonyOS Next desteği, pazarda kazanılabilecek potansiyel kâr yerine Huawei ile iyi ilişkiler kurmak adına atılmış bir adım olarak öne çıkıyor. Bu nedenle ilk destek dalgasının daha çok Çin ana karasından gelmesi şaşırtıcı değil.

Huawei, HarmonyOS’ Next işletim sistemini sadece iOS ve Android’e bir alternatif olarak konumlandırmaya çalışmıyor. Aynı zamanda yeni gelir kaynakları elde etmek için de stratejik bir hamle olarak görüyor. Şirket, Apple’ın App Store ücretleri gibi hizmetlerden elde ettiği gelir modeli üzerinden hareket ederek, yazılımın büyük bir kâr merkezi haline gelmesini amaçlıyor. Muhtemelen hem yazılım geliştiricileri cesaretlendirmek, hem platformu yaygınlaştırmak adına ilk aşamada büyük sübvansiyonlar ve destekler gündeme gelecektir.

Özetle HarmonyOS Next’in küresel rakiplerine meydan okuyabilmesi, Çin teknoloji sektörünün gelişimine ve Huawei’nin sektörel zorluklarla başa çıkabilme yeteneğine bağlı. Yine de bu atılım Çin sınırları haricinde durumu düzeltecek gibi görünmüyor. O yüzden Türkiye ve diğer ülkelerde Huawei akıllı telefon ve tablet sahipleri, zaten zar zor kullanışlı hale getirdikleri cihazlarına HarmonyOS Next desteği gelmesin diye dua ediyor. Muhtemelen şirket de bunun farkında ve uzunca bir süre Çin ve Çin harici pazarlar olmak üzere ikili oynamaya devam edcek.

Bir zamanlar akıllı telefon satışlarında dünyada iki numaraya kadar tırmanan, bugün ürettiği telefonları ikiye değil üçe katlayan teknoloji devi, yazılımın donanımdan daha zor olduğunun farkına varıyor.