Helene Kasırgası Saf Kuvars Madenini Vurdu

Helene kasırgasının vurduğu saf kuvars madeni, teknoloji tedarik zincirlerini tehdit ediyor.

quartz, crystal, turquoise

ABD’nin güney bölgelerini etkisi altına alan Helene Kasırgası, milyonlarca kişiyi evsiz ve elektriksiz bıraktı. En büyük yıkım Kuzey Carolina’da yaşanırken, toplam can kayıplarının üçte birinin burada olduğu belirtiliyor.

Bununla birlikte dünyanın gözü, eyaletin batısındaki yaklaşık 2.000 nüfuslu küçük bir kasaba olan Spruce Pine’a çevrilmiş durumda.

Spruce Pine, dünyanın en saf kuvars kaynaklarına sahip olmasıyla biliniyor. Bu malzeme, küresel yarı iletken üretiminin vazgeçilmez hammaddeleri arasında. Saf kuvars, cep telefonlarından savaş uçaklara kadar her türlü teknolojik cihazın temel bileşeni olan yarı iletkenlerde kullanılıyor. Dünyada doğal saf kuvarsın yüzde 70’i bu bölgeden sağlanıyor.

Ancak kasırganın neden olduğu sel felaketi, madenin geçici olarak kapanmasına neden oldu. Uzmanlar, bu durumun küresel yarı iletken tedarik zincirini zorlayabileceği konusunda uyarıyor.Bunun sonucunda da elektronik ürünlerin fiyatlarında artış ve üretimde aksaklıklar yaşanabileceğini belirtiyorlar.

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?