NetApp Türkiye Genel Müdürü Behçet Yumrukçallı, önümüzdeki birkaç yıl içinde yılda 40 milyondan fazla turisti ağırlamaya hazırlanan Türkiye’nin, bu yükü kaldırmasına yardımcı olacak teknolojinin flaş ile desteklenmiş bulut çözümleri olduğunu söyledi.
Tatilcilerin internette yaptığı her tıklama, her gezinti Türkiye’nin turizm endüstrisini de değiştiriyor. Otel rezervasyonlarının dijital ortamda uygun fiyatlar ile yapmaya imkan veren Airbnb ve Trivago’yu bir düşünün. Turizmin Türkiye ekonomisi için taşıdığı hayati önemi dikkat aldığımızda teknolojik gelişmeleri görmezden gelmenin ülkemiz için neden olabileceği yıkıcı etkileri anlayabilirsiniz.
Ayrıca BM Dünya Turizm Organizasyonu (UNWTO), turizmi Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için fakirliği azaltacak ve ekonomik gelişimi sağlayacak bir araç olarak göstermekte.
Doğru hava tahminleri
Bir turist için hayalindeki sahile geldiğinde, sağanak yağışlar ile karşılaşmaktan daha kötüsü düşünülemez. Ancak artık modern teknoloji söz konusu hava durumundaki değişikler olduğunda artık tahminin ötesinde veriler de sunuyor. Bulut altyapısı kullanılarak turistlere merkezi bir sistem üzerinden hava durumuna ve hava tahminlerine erişim imkanı sağlanıyor.
Örneğin depolama ve veri yönetimi çözümleri alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden NetApp, Almanya’nın ulusal hava servisi Deutscher Wetterdienst’e gerçek zamanlı hava verileri sunmaları için 2 binden fazla ölçüm istasyonundan, birçok uydudan ve dünyanın diğer bölgelerindeki veri kaynaklarından bilgi almalarına yardımcı oluyor.
Bulut sistemleri turizm sektöründe oyunu değiştirecek
Konuyla ilgili açıklamada bulunan NetApp Türkiye Genel Müdürü Behçet Yumrukçallı, “Tatil rezervasyonlarının yapıldığı internet sayfaları için rezervasyon ayları ani trafik talebinin arttığı aylar olarak da dikkat çekiyor. Örneğin Thomson/First Direct’te 2015 yılında en yoğun günde 37 bin rezervasyon yapıldı. Seyahat acentaları ve tatil siteleri, böylesi devasa artışlarda bilgisayar sistemlerinin talebi karşıla konusunda yaşadığı zorluklar ile karşılaşıyor. Bunun için bağlantının tam kapasite ile sağlanmasının yanı sıra tüm sunucuların taşıdıkları bilgileri kaldırabilmeleri ve verinin tam da ihtiyaç duyulduğu anda erişilebilir olması gerekiyor.” dedi.
Rezervasyonlar yapılırken depolama sistemlerinde saniyede binlerce kez erişim yapıldığını ve verilerin yeniden yazıldığını belirten Yumrukçallı, “Eğer depolama bu talebe yanıt veremez ise rezervasyonlar yapılamaz, sistemin çalışması durur ve en yoğun gün boş bir güne dönüşür. Bu artışa hazır sistemler kurmanın bir yolu güçlü flaş depolama altyapılarına yatırım yapmaktır. Bu sistemler sayesinde yüksek veya düşük trafiklere göre uyarlama yapılabilir ve böylece yeni bir tatil rezervasyonu dalgasına hazırlıklı olunabilir. Dünyanın en popüler 6. turizm merkezi olan ve önümüzdeki birkaç yıl içinde yılda 40 milyondan fazla turisti ağırlamaya hazırlanan Türkiye’nin bu yükü kaldırmasına yardımcı olacak teknoloji flaş ile desteklenmiş bulut çözümleridir.” şeklinde konuştu.