İstanbul’da gençlere ücretsiz yazılım eğitimi verilerek istihdamları sağlanacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda çalışan İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), genç işsizlerin yetiştirilip istihdam edilmelerini sağlayacak 1 Milyon 250 Bin Dolarlık Sosyal Etki Tahvilini hayata geçirdi. Sosyal etki tahvili ile yazılım sektörüne kazandırılacak gençler, eğitim programı ile geleceğin becerileriyle donatılarak istihdam edilecek.
İlk Sosyal Etki Tahvili: “İstanbul Kodluyor” Projesi Başladı!
İstanbul Kodluyor Projesi, gençlere yazılım eğitimleri sağlayarak gençlerin yeteneklerini ve becerilerini geliştirmeyi amaçlıyor. Yazılımcı yetiştirme programlarını başarıyla tamamlayan gençler, yazılım sektöründe iş fırsatlarına kavuşacak. Bu proje ile 550 işsiz genç, geleceğin becerileri ile donatılarak istihdama kazandırılacak. Aynı zamanda firmaların yazılım alanında yetişmiş insan kaynağı ihtiyacı da karşılanacak.
Nasıl Uygulanacak?
İSTKA, İngiltere merkezli etki yatırımcısı Bridges Outcomes Partnerships ile iş birliği yaparak Türkiye’nin ilk sosyal etki tahvilini hayata geçirdi. Bu kapsamda Bridges Outcomes Partnerships, tüm riski alarak hizmet sağlayıcıya ön finansman sağlayacak, ancak sözleşmede öngörülen hedeflerin başarılması durumunda İSTKA tarafından ödeme alacak.
Yatırımcılara ödeme, belirlenen hedeflere ulaşılması halinde yapılacak. Yatırımcı, hedeflere ulaşılmasını sağlarsa İSTKA’dan ek getiri de elde edecek. Performansa dayalı olan bu sistemin en önemli hedefi ise yazılımcı adaylarının işe yerleştirildikten sonra en az 6 ay boyunca istihdamda kalması. Hedeflere ulaşılamaması durumunda herhangi bir ödeme gerçekleştirilmeyecek.
Performansa dayalı ödeme şekli, kalkınma ajansları için de bir ilk oluşturuyor. İstanbul Kodluyor ismiyle pilot olarak gerçekleştirilen performansa dayalı finansman modelinin başarılı olması halinde diğer bölgelere ve sektörlere de yaygınlaştırılması öngörülüyor.
Kimler Başvurabilir?
Programa, yazılım sektöründe kariyer yapmak isteyen 18-35 yaş arasındaki en az lise mezunu ve son bir yıldır işsiz olan gençler başvuru yapabilecek. Ayrıca, kadın başvuru sahipleri öncelikli olarak değerlendirilecek.