Wellbees, çalışanların iş ve sosyal hayatlarında bütünsel olarak iyi olmaları hedefiyle sürdürdüğü esenlik faaliyetlerini bilimsel bir yaklaşımla ele almak üzere Türkiye’de öncü bir adım attı. St. John Fisher Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yardımcı Doç. Dr. Özge Kantaş Yorulmazlar, Kıdemli Bilim İnsanı olarak Wellbees’te görev almaya başladı. Yeni kurulan Wellbees Bilim Takımı’na da liderlik edecek olan Yorulmazlar, şirketin tüm araştırma, proje ve uygulamalarının uçtan uca bilim odaklı olması için çalışacak.
Günümüzde giderek daha fazla şirketin radarına giren ve insan kaynakları alanında öncelikli konulardan biri haline gelen çalışan esenliği pazarı, Global Wellness Insitute’a göre 60 milyar doları aştı. Deloitte’un 2040 yılında sağlık kategorisinde yapılan harcamaların yüzde 66’sının çalışan esenliği odaklı olacağını gösteren araştırması da pazarın giderek büyüyeceğini gösteriyor. 18 ülkede, 45 şirket üzerinden 100 bini aşkın çalışana esenlik deneyimi sunan yeni nesil çalışan esenliği platformu Wellbees, bu büyümeyi bilim odaklı gerçekleştirmek üzere Türkiye’de öncü bir adım atarak, akademi ile iş hayatını birleştiren yeni bir iş pozisyonu açtı. St. John Fisher Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yardımcı Doç. Dr. Özge Kantaş Yorulmazlar, Kıdemli Bilim İnsanı olarak Wellbees’te görev almaya başladı. Yorulmazlar, şirketteki tüm araştırma, proje ve uygulamalarının uçtan uca bilim odaklı olması için kurulan Wellbees Bilim Takımı’na da liderlik edecek.
Melis Abacıoğlu: “Wellbees’te bilimle iç içe, heyecan dolu bir dönem başlıyor”
Bilim odaklı çalışma yöntemine geçmelerinin çıkış noktasını anlatan Wellbees Kurucusu Melis Abacıoğlu, “Globalde yapılan araştırmalar, ‘sağlıklı organizasyon’ olarak tanımlanan şirketlerde çalışan bağlılığının üç kat daha fazla olduğunu ve bu şirketlerin esenliği, kültürlerinin bir parçası haline getirdiğini gösteriyor. Biz de Wellbees olarak Türkiye genelinde yaptığımız bir araştırmada çalışanların yüzde 56’sının sadece esenlik programlarının varlığı sebebi ile daha iyi hissettiğini, yüzde 70’inin ise kendisine daha fazla değer verildiğini düşündüğünü ortaya koyduk. Dolayısıyla araştırmalar, esenlik çalışmalarının çalışanların her anlamda iyi hissetmesini sağladığını gösteriyor. Bu araştırmaların tüm süreçlerinde uçtan uca kanıtlara dayalı, bilim odaklı bir yaklaşım sergilenmesinin ise bu faydayı daha da artıracağına inanıyoruz. İşte bu yaklaşımdan yola çıkarak, Wellbees Bilim Takımı’nı kurduk. Bu ekibe liderlik edecek isim ise ülkemiz için henüz çok yeni bir kavram olan ‘Kıdemli Bilim İnsanı’ unvanıyla aramıza katılan Dr. Özge Kantaş Yorulmazlar. Ürün geliştirmeden araştırmalara, platformdaki içeriklerimizden blog yazılarımıza kadar tüm süreçlerimizde Özge Kantaş Yorulmazlar ve Bilim Takımımız ile birlikte ilerleyeceğiz. Hem şirketimiz hem de ‘mutluluğun formülünü’ sunmayı hedeflediğimiz 100 bini aşkın çalışan için bilimle çok daha iç içe, heyecan dolu bir dönem başlıyor” dedi.
Özge Kantaş Yorulmazlar: “Akademi ile iş hayatı arasında bilimsel bir köprü kurmayı hedefliyoruz”
Kanıta dayalı bilimsel çalışmaların öneminin iş dünyasında giderek daha fazla anlaşıldığına dikkat çeken Dr. Özge Kantaş Yorulmazlar, “Psikolojinin 1990’larda hastalık modelinden pozitif psikoloji modeline geçmeye başlamasıyla birlikte ‘iyilik hali’, iş hayatı da dahil olmak üzere bir araştırma konusu haline geldi. İş hayatında ilk olarak çalışanların üretkenliğini ve verimliliğini, ardından bağlılığını ve motivasyonunu artırma hedefiyle başlayan esenlik yolculuğu ise günümüzde çalışan deneyimi odağında ilerliyor. Ancak diğer taraftan esenlik tarafında yapılan çalışmalar, kanıta dayalı araştırmalarla henüz yeteri kadar incelenmiyor. Akademi ve endüstri arasındaki bu uçurumun; psikoloji laboratuvarları ve şirketler arasındaki iş birliği eksikliği, şirketlerin sınırlı araştırma kaynakları veya akademi dışında çalışan bilim insanı azlığı gibi farklı nedenleri olabilir. İşte bu noktada Wellbees ile beraber, mutsuz çalışanları mutlu etmenin ötesine geçerek, ‘mutlu çalışanların olduğu iş yerlerinde herkesin biricik olduğu bir esenlik yolculuğu inşa etmeyi’ hedefliyoruz” diye konuştu.
Yorulmazlar bu kapsamda St. John Fisher Üniversitesi’ndeki Motivasyon ve Esenlik Laboratuvarı’nda öğrencileriyle beraber Wellbees ile eş zamanlı olarak araştırmalar yürütecek. Aynı zamanda şirketin araştırmalarını bilimsel yönden ele alacak. Yorulmazlar ayrıca dünyanın farklı üniversite ve araştırma kurumlarından bilim insanlarının Wellbees ile iş birliği yaparak yürüteceği çalışmalarda Wellbees Bilim Takımı’nın liderliğini üstlenecek.
Özge Kantaş Yorulmazlar kimdir?
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde lisans ve yüksek lisans eğitimi alan Özge Kantaş Yorulmazlar, doktorasını ise aynı üniversitede Sosyal Psikoloji alanında tamamladı. Hem doktora sırasında hem de sonrasında ABD’deki Rochester Üniversitesi’nin dünyaca ünlü motivasyon ve esenlik merkezi Self-Determination Theory Laboratuvarı’nda araştırmacı olarak psikolojide klinik ve sosyal bilimler üzerinde çalıştı. Şu an ABD’deki St. John Fisher Üniversitesi’nde Yardımcı Doçent olarak çalışan Yorulmazlar, Türkiye’de ve ABD’de ruhsatlı bir psikodramatist olmasının yanı sıra psikolojik güvenlik iklimi oluşturma, yaratıcılık, psikolojik ihtiyaç temelli bireysel-kurumsal gelişim konularında mentorluk yapıyor.