“Endüstri 4.0”, “siber-fiziksel sistemler” veya “Nesnelerin İnternet’i”: Üretim ekonomisindeki paradigma değişimi, çeşitli isimler altında keyifle sürüyor.
Aslında hepsinin kastettiği şey, üretim süreçlerinin ve ortamlarının dijitalleştirilmesi ve ağ oluşturulması. Bu fikir hiçbir şekilde yeni değil. Farkı, daha önce bilinmeyen bir seviyede hassasiyet, hız ve esneklik sunan teknolojilerin şimdi var olmasıdır. Büyük şirketlerde, örneğin otomotiv endüstrisinde, bu süreçler zaten çok büyük verimlilik ve farklılık sağlıyor. Gelecekte de bu şirketler çok sayıdaki tedarikçi sanayii için tempoyu belirleyecek ve böylece “Endüstri 4.0″ı KOBİ’lere taşıyacaklar. Burada kesinlikle, değer yaratmak için cazip potansiyelin görünür kılınması ve endişelerin ve korkuların hafifletilmesi gerekiyor. İşin önemli bir yönü de her zaman bir “endüstriyel devrim”’e atıfta bulunsak da Endüstri 4.0’ın, kişiye özel çözümler isteyen endüstriyel bir “evrim” hakkında çok daha fazla şey ifade etmesidir. Üretim ölçüm teknolojisi ve sensör teknolojisi bu yoldaki önemli araçlar.
Gereksinimler ve müşteri tercihleri büyüyor
Kaynak verimliliği, yeni işlem teknolojilerini öğrenmek, daha fazla esneklik ve şeffaflık gibi küresel ölçekteki mega trendler, imalât endüstrisi üzerinde güçlü bir etki yaratmaktadır. Şirketlerin karşılaması gereken gereksinimler ve müşteri tercihleri büyüyor: farklılık, ürünlerin kişiselleştirilmesi, buna bağlı olarak küçük parti boyutları veya kesintisiz belgeleme arzusu-bir şirketin uzun vadede pazarda başarılı olması ve bulunduğu yerde rekabetçi konumunu koruması için bu soruların yanıtlanması gerekir.
Üretim süreçlerinin otomasyonuna sürekli yatırım yapan büyük şirketler, artık en uygun makine kapasitesi kullanımı, hızlı üretim süreleri ve az sayıda fire bekleyebilirler. Piyasadaki değişikliklere derhal tepki verebilir ve düşük maliyetle küçük ürün serileri üretebilirler. Bu, sipariş yönetimi ve malzeme yönetimi ile başlayıp, imalât makinelerinin yönetimine, otomatik kontrol ve kalite güvencesine kadar sistemlerin akıllı ağ yapısına dahil olması ile mümkün oldu.
Üretim veya ölçüm teknolojisi kilit rol oynuyor
Üretim veya ölçüm teknolojisi burada önemli bir rol oynamakta: akıllı fabrikanın gerektirdiği yüksek hassasiyetli verileri sağlar. Konumu ne olursa olsun, ister yüzey özellikleri isterse üretim parçalarının bütünlüğü-akıllı ölçüm sistemleri ile tanıma yoluyla veriler toplanabilir ve çok sayıda alt süreç tetiklenebilir. Örneğin, üretim sürecindeki ürün örnekleri, ölçüm aletlerinin yardımıyla aletlerin hafifçe eskimelerinin erkenden tespit edilmesini sağlayabilir. “Öngörülü bakım” sistemi ile çoğu zaman otomatik olarak karşı önlem alınabilir. Bu, hammaddeden tasarruf sağlar, fireyi azaltır, bakım ve servis maliyetlerini düşürür ve teslim sürelerini en uygun hale getirir.
Tüm bilgi akışı birbirine uygun şekilde bağlıysa, üretim süreci sipariş gelir gelmez sistem tarafından başlatılır. Bu, malzeme akışından, tek tek parçaların siparişine, paketleme ve sevkiyat işlemlerine kadar, tam süreç zincirini otomatik olarak yönlendirir ve en uygun hale getirir. Nihai olarak, üretim hattının nasıl çalışacağı konusunda talimatı veren üzerinde çalışılan iştir. Bu şekilde, değer yaratma zincirinin gelişimi tamamen değişir: merkezi yönetimden uzaklaşılır ve üretim süreci tamamen yeniden gözden geçirilir.
KOBİ’ler için yeni fırsatlar
Bu gelişme giderek KOBİ’ler üzerinde etkili oluyor. Dengesiz bir ortamda var olmak, hızlı ve esnek davranmak için fırsatlar sunuyor. Akıllı ölçüm ve değerlendirme sistemleri burada önemli bir anahtar. Özellikle optik süreçler ve bileşenler, üretim süreçlerinin dijitalleştirilmesi konusunda büyük bir rol oynuyorlar; çünkü bunlar, örneğin ürün kalitesiyle ilgili kapsamlı bilgileri kolayca ve hızlıca sağlıyorlar. Artan otomasyonla birlikte, ölçüm teknolojisi üretim süreciyle daha da kapsamlı bir şekilde birleşebilir. Veriler, sadece ölçüm odasındaki zahmetli ölçümler için elde edilmezler, aynı zamanda ağa bağlı sisteme de hemen akabilirler. Kapsamlı ölçme işlemleri üretimdeki şeffaflığı artırıyor, ancak uygun yazılım çözümleri ve sistemler arasında güvenilir iletişimi mümkün kılan uyumlu arabirimler gerektiriyor.
Mevcut BT altyapısına basitçe entegre edilebilen akıllı ölçüm teknolojisi, Endüstri 4.0 yönünde önemli bir gösterge olabilir. Optik sistemler hızlılık ve hassaslık açısından değerlendirme yaparlar: hemen hemen bir “tak ve çalıştır” işleminde dikkatle düşünülmüş arayüzlerle ölçüm yapıp veriyi ilerideki işlem için aktarırlar. Ya “erken-başarısızlık” teşhisi konur ya da üretimden ürün geliştirmeye veya alet ve test ekipmanları üretimine kadar, ilgili bilgilerin geri bildirimi yoluyla daha hızlı ve daha hassas bir iyileştirme süreci oluşturulur. Örneğin, prototip üretimi veya tersine mühendislik ve ürün geliştirme gibi başka olası uygulamalar da söz konusudur: Böylece ürünler, üretim sürecine daha uygun olacak şekilde geliştirilebilir veya tedarikçilerin, özel gereksinimlere uyacak değişiklikler yapmalarına olanak tanınır.
Çalışma ortamlarını yeniden şekillendirme
Otomasyon, şirket içindeki işyeri yapısını değiştirecektir. Nitekim, kesin etkinin ne olduğu sorusu-emek piyasasıyla ilgili olanlar dahil-henüz kesin olarak cevaplandırılamaz. Yine de belirli eğilimler şekillenir: insanlar tarafından gerçekleştirildiğinde sağlık için riskli veya sıkıcı olabilecek monoton rutin görevler ya da faaliyetler, artık gittikçe artan oranda otomatik işlemlerle ya da robotların yardımı ile yürütülüyorlar. Burada işbirlikçi robot sistemleri, insan ve makine arasında tamamen yeni bir iş birliği biçimi sunuyor. Akıllı yardımcılar, yüksek seviyede güvenilirlik ve verimliliği garantilerler-şirketleri emek yoğun lokasyonlarda güçlendirir ve böylece işleri güvence altına alırlar. Bir başka artı nokta: Çalışanlar otomasyon çözümleriyle en iyi düzeyde rahatladıysa, bu, öncelikle yaratıcılığı ve verimliliği gerektiren iş alanları için daha fazla özgürlük yaratır-yeni ürünler, hizmetler veya süreçlerin geliştirilmesi için değerlendirilir.
Kusursuz çözümler için ölçüm uzmanı
Endüstri 4.0’a giden yolda, ölçüm ve görüntüleme teknolojileri alanındaki uzmanlar somut destek sağlayabilirler. Kalite güvencesi ve otomasyonda tamamen kişisel ve ısmarlama çözümler söz konusu olduğunda, ölçüm teknolojisi ve görüntüleme işlemleri uzmanı FARO geniş kapsamlı bir portföy ve zengin bir deneyim sunabilir.
FARO, nesnelerin hem dokunsal hem de temassız kaydedilmesi için yüksek hassasiyetli araçlar dağıtıyor – ister görsel görüntüleme prosedürleri, isterse dokunsal ölçüm kolları veya lazer tarama teknolojisi ile olsun. Buna ek olarak, hem tüm ölçüm sistemleri arasında iletişime izin veren hem de tüm yaygın yazılım uygulamaları için arayüzler sağlayan çeşitli yazılım çözümleri bulunmaktadır. Ölçüm verileri hızlı bir şekilde kaydedilir-çoklu algısal modda da gerektiği hallerde ve daha ileri kullanım için en uygun şekilde hazırlanır. Bu, karmaşık programlama görevlerini ve sistem entegrasyonu için maliyetleri azaltır.
3D Çözümleri ve Servisleri Ürün Yönetimi Direktörü Markus Grau, “Hem büyük hem de KOBİ ölçeğindeki firmalar için güçlü bir bilgi ve alışveriş platformu sunuyoruz. Hedefimiz, tüm uzmanlıkları bir araya toplamak ve böylece iş ortaklarımız için “en gelişmiş teknoloji”’den daha fazla olan en iyi özgün ölçüm ve otomasyon çözümlerini yaratmaktır” dedi. Örneğin, FARO’daki uygulama çözümlerinin sistematik olarak daha da geliştirilmesinin yanı sıra, bir araştırma enstitüleri ve işletmeler ağında gerçekleştirilen disiplinler arası iş birliği, böylece pratik kullanıma uygun akıllı yenilikler sağlar.
FARO Robo Imager, optik ölçüm sistemlerinin ve işbirlikçi bir robot kolu kombinasyonunun olanaklarının bir örneğidir. Çeşitli ölçüm görevleri üretim sürecine art arda entegre edilir: Üretim hattı boyunca hareketli bir ölçüm istasyonu olarak Robo Imager, örneğin ölçüm odasındaki zahmetli ölçüm ihtiyacını azaltıyor. Sabit bir kurulum olarak, üretim hattı boyunca sürekli kalite testleri yapıyor ve böylece hattın dayandığı otomasyon sürecini destekleyebiliyor. Akıllı arabirimler, toplanan verilerin tüm yaygın yazılım uygulamalarında daha ileri düzeyde kullanılabilmesi için onları hızla hazır hale getirebiliyorlar.
Markus Grau, “Kalite güvencesinde, ölçme bir standarttır-otomasyon süreci için de önemli bir yapı taşıdır. Sadece akıllı ölçüm teknolojisi, tam otomasyon süreci zinciri boyunca kesintisiz çalışmayı mümkün kılmaktadır. Başarının anahtarı, sistemler arasındaki iletişim ve etkileşimde yatıyor. Ve biz sadece bu taleplere cevap veriyoruz” dedi.