Nokia, endüstriyel kullanım senaryolarının geliştirilmesine olanak sağlayan MEXT Teknoloji Merkezi’nde 5G özel kablosuz çözümünün kurulumunu gerçekleştirecek.
Nokia ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası Teknoloji Merkezi (MEXT), Türk sanayi sektörünün dijital dönüşümünü hızlandırmak ve yerel ekosistemin 5G özel kablosuz şebeke üzerinde inovasyon amaçlı ortaklaşa çalışmasını sağlamak için iş birliği yaptıklarını duyurdu. Nokia, 5G özel kablosuz Dijital Otomasyon Bulutu (Digital Automation Cloud – DAC) çözümünü MEXT Teknoloji Merkezi bünyesinde kuracak ve 10’dan fazla kullanım senaryosunu gerçek üretim ortamında sergileyerek ilerleyen zamanda buna yenilerini ekleyecek.
MEXT, Türk sanayi şirketlerini dijital dönüşüm yolculuklarında desteklemek için İstanbul Ataşehir’de kurulan dünyanın en büyük ve en kapsamlı dijital dönüşüm ve yetkinlik geliştirme merkezidir. MEXT Teknoloji Merkezi, dünya çapında tanınmış 50’den fazla teknoloji sağlayıcısı, üniversite ve kurumu bir araya getirerek güçlü bir ekosistem oluşturmuştur. Nokia, MEXT’in bir partneri olarak bu ekosistem içerisinde iş birliği yapmak ve şu anda Türkiye’de ticari olarak mevcut olmasa da 5G teknolojisinin endüstriyel ortamda deneyimlenmesini mümkün kılmayı amaçlamaktadır.
Nokia Türkiye Ülke Müdürü Özgür Erzincan konuyla ilgili şunlaru söyledi: “Türk ekonomisi için kilit bir sektör olan imalat sektörünün dijitalleşmesi bağlamında MEXT ile iş birliği yapmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. 5G henüz Türkiye’de ticari bir gerçeklik olmamakla birlikte, Türk işletmelerinin, 5G özel kablosuz çözümlerini keşfetmeye yönelik ilgisi çok büyük. Nokia olarak bizim için, yerel 5G dikey ekosistemini desteklemek ve rekabet gücümüzü artırmak üzere 5G’den yararlanma konusunda Türk Endüstrisinde öncü olmak büyük bir önem taşıyor.”
MEXT Teknoloji MerkeziGrup Direktörü Efe Erdem de şunları söyledi: “MEXT, imalat şirketlerinin teknoloji ve inovasyon kapasitesini geliştirerek onları dijital dönüşüm yol haritalarını belirlemeye ve uygulamaya başlamaya teşvik ediyor ve aynı zamanda dönüşüm yolculuklarında dünya standartlarında teknoloji sağlayıcılarıyla olan etkileşimlerini güçlendiriyor. Nokia Dijital Otomasyon Bulutu’nun teknoloji merkezimizde devreye alınmasıyla, tüm Türk sanayi şirketleri, Nokia’nın dünya çapında yüzlerce özel kablosuz ağ kurulumu uzmanlığıyla gelen son teknoloji 5G çözümünü deneyimliyor olacak.”
Nokia, dünya çapında ulaşım, enerji, büyük işletmeler, imalat, web ölçeğindeki şirketler ve kamu sektörü segmentlerindeki 2.200’den fazla lider kurumsal müşteri için, görev açısından kritik ağlar kurdu. Ayrıca, özel kablosuz ağlar konusundaki uzmanlığını bir çok sektörde dünya çapında 485’ten fazla müşteriyle genişledi.
Dijitalleşme Sektörü Daha Etkin Hale Getirecek
Toplantıda mikrofonumuzu uzattığımız Nokia Avrupa Kıdemli Başkan Yardımcısı Jan van Tetering, işbirliğine ve Nokia’nın planlarına dair şunları söyledi:
“Türkiye zaten uzun süredir Nokia’nın bir parçası. Türkiye’deki ilk mobil şebeke Nokia tarafından kuruldu. İlk özel kablosuz ağ geçen yıl yine Nokia tarafından Türkiye’de Arçelik işbirliği ile kuruldu. MEXT ile olan işbirliğimiz bizim için büyük önem taşıyor, çünkü bu işbirliği Türkiye’de çok güçlü olan endüstriyel üretim sahnesine girmemizi sağlayacak. Avrupa ve Türkiye’deki işletmelerin dijitalleşme oranı hala çok düşük, dolayısıyla kazanılacak çok şey var. MEXT ile ortaklığımızın Türkiye ekosistemine oldukça faydalı olacağını düşünüyoruz ve dijitalleşmeyi gerçekleştirerek sektörü daha etkin hale getireceğini umuyoruz.”
Nokia Başkan Yardımcısı, Türkiye ve Orta Asya Pazar Birimi Başkanı Demetrio Russo da şunları ekledi:
“Türkiye, coğrafi açıdan bakıldığında oldukça stratejik bir ülke olarak öne çıkıyor. Nokia olarak uzun yıllardır Türkiye’ye yatırım yapıyoruz. Burada bir teknoloji merkezimiz var ve Karel ile birlikte bir üretim tesisi açtık. Türkiye’de 5G ekosistemini geliştirmek için çalışıyoruz. Bence yapılan tüm bu yatırımlar Türkiye’nin Nokia için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Son olarak Karel ile birlikte ürettiğimiz 5G ürünümüzün sertifikasını aldık. Bu başarıdan dolayı çok gururluyuz. Yani Türkiye’nin bizim için önemli olduğunu sadece sözlerle ifade etmiyoruz, Türkiye’nin önemli bir merkez olduğunu göstermek için sürekli olarak faaliyetlerde bulunuyoruz. Hükümetle de yakın çalışıyoruz çünkü günün sonunda Turkcell ve Türk Telekom gibi bazı stratejik operatörlerin arkasında onlar var. Tabii ki 5G’ye giden yolda ve dijitalleşme konusunda Türkiye’deki operatörlerle sürekli olarak istişare halindeyiz. Nokia teknik bilgisini (know-how) Türkiye’ye uyarlamak için birlikte çalışmalar yapıyoruz. Türkiye gibi değerli bir ülke üzerinden bölgeye açılmak istiyoruz. Türkiye’de ürettiğimiz ürünleri ve tüm faaliyetlerimizi çevre ülkelere ihraç etme amacıyla hareket ediyoruz.”