Netaş, 2022 yılı ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladı. Kar marjlarındaki iyileşmelerin dikkat çektiği bilançoda Netaş’ın, çeyreksel bazda net karı iki yıldan bu yana ilk kez tekrar pozitife döndü ve şirket ikinci çeyrekte yaklaşık 30 milyon TL düzeyinde net dönem karı elde etti.
Brüt kar marjının yıllık bazda yüzde 4 seviyesinden yüzde 10’a çıkması ile Netaş, 2022’nin ilk altı aylık döneminde brüt karını 161 milyon TL’ye yükseltti. Aynı dönemde FAVÖK ise, 2017 yılından beri şirketin ilk altı aylık dönemdeki en iyi FAVÖK performansını yakalayarak 63 milyon TL’ye çıktı. Şirketin operasyonel giderlerinin satış rakamına oranı da yüzde 11’den yüzde 9 seviyesine gerileyerek karlılığa katkı sağladı.
Netaş CEO’su Sinan Dumlu; “Hayata geçirdiğimiz “Akıllı Dijitalleşme, Akıllı Dönüşüm” stratejimiz ve yeniden yapılandırma planımızın sonuçlarını bir yıldan kısa bir süre içinde görmeye başladık. Hedefimiz; söz konusu ekonomik konjonktür içinde finansal performansımızı kalıcı şekilde güçlendirerek yolumuza devam etmek” dedi.
Satış gelirimiz yüzde 61 arttı
İlk yarıyılda satış gelirlerinin artışına da dikkat çeken Dumlu; “Sistem entegrasyonu ve telekomünikasyon teknolojilerindeki büyüme ile 2022 yılının ilk yarısında satışlarımız yüzde 61 oranında arttı ve 1.579 milyon TL’ye yükseldi. Söz konusu dönemde alınan sipariş miktarımız yüzde 73 artarak 1.618 milyon TL’ye, toplam kayıtlı siparişlerimiz ise yüzde 60 artarak 2.123 milyon TL düzeyine çıktı. Özellikle; sistem entegrasyonu tarafında; gerek telekom operatörleri, finans, eğitim ve spor sektörlerinde kazandığımız yeni müşterilerin gerekse mevcut müşterilerimizde aldığımız yeni projelerin satış rakamına etkisi büyük oldu” açıklamasında bulundu.
Telco’da son kullanıcı pazarında büyüyoruz
Telekomünikasyon teknolojileri (Telco) alanında özellikle son kullanıcı cihaz pazarının lideri olarak, yeni siparişlerle büyüdüklerini belirten Sinan Dumlu, “Türk Telekom ile “VDSL Modem Çerçeve Sözleşmesi” imzaladık. Bu kapsamda, ev ve kurumsal abonelerine sabit genişbant internet sunması amacıyla Türk Telekom’a 196 bin adet ZTE WiFi 5 modem tedarik etmeye devam edeceğiz.
Wi-Fi 6 destekli ZTE fiber modem ile de pazardaki konumumuzu güçlendirmeye devam ediyoruz. Superonline ile imzaladığımız Çerçeve Tedarik Sözleşmesi kapsamında ise Wifi-6 destekli ZTE fiber modem’in (Wifi-6 HGW) tedariğini sağlamayı sürdüreceğiz” dedi.
Operatörlerin omurga yapılarında da büyümeye devam ediyoruz
Sinan Dumlu; dünyanın ilk ticari 12THz DWDM sistemini kurduklarını belirterek, “5G şebekesinde gelecekte oluşabilecek yoğun trafik talebini karşılayabilmek amacıyla ZTE ile birlikte, dünyada bir ilk olan DWDM projesini Bursa’da hayata geçirdik” şeklinde konuştu.
ZTE ürünlerinin test ve onarım merkezi olma hedefimizin altını dolduruyoruz
Dumlu, ZTE ürünlerinin test ve onarım merkezlerinden birisi olma yolunda ilk adımı attıklarının altını çizdi. Sinan Dumlu; “ZTE ürünleri için genel merkezimizde bir test ortamı oluşturduk. Artık ZTE’nin ürünlerini Çin yerine Türkiye’de test edip, onarımını yapabilecek yetkinliğimiz var” dedi.
Enerji verimliliği için Türk Telekom ve Servisnet ile ortak proje geliştirdik
“Sürdürülebilirliği teknolojinin dönüştürücü gücü ile desteklemek ve bunu yerli imkanlarla gerçekleştirmek “Akıllı Dijitalleşme Akıllı Dönüşüm” yaklaşımımızın en önemli hedeflerinden biri” diyen Dumlu, Türk Telekom ve yerli çözüm ortakları Servisnet ile birlikte enerji verimliliğini artıran yerli bir platform geliştirdiklerini söyledi. Dumlu, “İşbirliği ile işletmelerde enerji tasarrufu ve karbon salımını azaltacak yapay zekâ destekli akıllı ve yerli enerji yönetim platformunu hayata geçirdik. Türk Telekom mühendislerinin desteği ve yerli yazılım şirketi Servisnet işbirliğiyle geliştirilen platform Türk Telekom şebekesinde ticari olarak kullanılmaya başlandı” açıklamasında bulundu.
Savunma, telekom ve BT Ar-Ge’sinde yeni projelerle daha da güçleniyoruz
Ar-Ge tarafında ise Telekom Teknolojileri, Savunma Teknolojileri ve Bilgi Teknolojileri alanlarına odaklandıklarını hatırlatan Dumlu, yerlileştirme çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini, akıllı ulaşıma odaklandıklarını, Savunma Teknolojilerinde ise başta dost düşman tanıma ve gemi haberleşme sistemleri olmak üzere çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.
Dumlu, şunları kaydetti:
“ArGe’mizde geliştirdiğimiz C-V2X araç üstü haberleşme ve yol kenarı haberleşme sistemlerinin hem kamu hem de özel sektör tarafında testlerine devam ediyoruz. Türkiye’nin ilk yerli metro sinyalizasyon sistemi olma özelliği taşıyan ve işletme hızının saatte 120 km, tren sefer aralıklarının ise 180s olacağı Otomatik Tren Denetimi (ATS) Projesinde sunucu odası ve kumanda merkezi kurulumları tamamlanarak, diğer sistemlerle entegrasyon ve sistem işletme testlerine başlandı. Diğer yandan Türkiye’nin hastane öncesi sağlık sistemini dijitale taşımak amacıyla Sağlık Bakanlığı için hayata geçirdiğimiz Acil Sağlık Otomasyon Sistemleri Projesi ASOS’un 3. fazı için de çalışmalara devam ediyoruz.”
Yerli Bulut Sunucunun ilk teslimatı yapıldı
Dumlu, “ZTE ile başladığımız yerlileştirme çalışmalarıyla telekomünikasyon teknolojilerinde üretici kimliğimize yeniden kavuştuk. Mart ayında İspanya Barcelona’da lansmanını yaptığımız yerli Netaş Bulut Sunucu için kamu, finans, telekomünikasyon ve enerji sektörü başta olmak üzere ilgi yüksek. Turkcell’den aldığımız siparişin ilk partisini Orhanlı Teknoloji Üretim merkezimizde yerli üreterek Turkcell’e teslim ettik.
Yerlileştirme çalışmaları devam eden 11 kW ve 14kW güç sistemlerinin ve Lityum Bataryanın prototip üretimleri de tamamlandı.
Diğer yandan, KKTC’nin kamu alanındaki dijital dönüşümünde de etkinliğimizi artırıyoruz. KKTC E-Gümrük Projesi kapsamında Lefkoşe gümrük şubeleri de sisteme dahil edildi” dedi.
Telekomünikasyonda Ar-Ge yetkinliğimiz ile önemli projeler geliştiriyoruz
ZTE ve Netaş’ın “kazan-kazan”a dayanan işbirliğinin sonuçlarını almaya başladıklarını da belirten Dumlu, Türkiye’deki en büyük IPTV projesinde ZTE ile birlikte sona yaklaştıklarını, IPTV altyapısındaki geliştirme ve kurulum çalışmalarının büyük oranda tamamlandığını, canlıya kademeli geçişlerin başlandığını söyledi. Sinan Dumlu, ZTE’nin kendi içindeki kurumsal dijital dönüşümünde de Netaş ArGe’sinin önemli görevler üstlenmeyi ve bu sayede Çin’e yazılım ihraç etmeyi sürdürdüklerini belirtti.
VisiumLabs Ailesi yeni müşteriler ile büyüyor
Netaş ArGe’sinde geliştirilen test ürünlerinin yeni müşteriler ile büyümeye devam ettiğini belirten Sinan Dumlu; “Test ürünlerimizi tek şemsiye altında topladığımız VisiumLabs çatısı altındaki, mobil cihaz parkuru Visium Farm ürünümüze talep artıyor. Azerbaycan’a da ihraç ettiğimiz Visium Farm’ı, son olarak bir telekom operatörü ve ülkemizin en büyük bankalarından biri daha kullanmaya başladı. Daha önce de 200’ye yakın finansal kuruluşun üye olduğu Kredi Kayıt Bürosu, merkezi test yönetimi sunan Visium Manage ürünümüzü süreçlerine entegre etmişti.
Yurtiçinde birçok şirketin Almanya, Bulgaristan gibi yurtdışındaki organizasyonları için de pentest hizmeti veriyoruz. Test hizmetlerinde ise mevcut müşterilerde hizmet sözleşmesi yenilerken, üç büyük perakende markasını da müşteri portföyümüze kattık” dedi.
BDH ile bakım kurulum destek alanında lideriz
Bilişim 500 tarafından yılın Bakım/Kurulum/Destek şirketi seçilen BDH’ın da büyümesini sürdürdüğünü belirten Dumlu, “300 müşteride yüzde 95 müşteri memnuniyeti ile çalışan bilişim ve saha destek hizmetleri şirketimiz BDH ile de yeni projeler üstlenmeye devam ettik. Yazılım tanımlı (SD-WAN) veri merkezi kurulumda, ülkemizin en büyük holding ve perakende markalarına hizmet veriyoruz. TCDD Bandırma-Menemen ve Sivas-Ankara GSM-R baz istasyonun kurulum ve kabullerini üstlendik. Buna paralel olarak; TCDD Yeni Nesil GSM-R santrallerinin Sivas ve Ankara’ya kurulumlarını gerçekleştireceğiz. Bu sayede coğrafi yedekli şekilde tüm tren hatlarındaki sinyal ve haberleşme sistemleri kurduğumuz sistemler üzerinden çalışacak. Garantili hizmetler altında ise 10’dan fazla PC ve akıllı cihaz markasına tamir bakım desteği sağlıyoruz” şeklinde konuştu.
Başarılarımız sektörümüzün referans kuruluşları ve iş ortaklarımız tarafından ödüllendiriliyor
Sinan Dumlu, “Çözüm iş ortağı olduğumuz Turkcell Dijital İş Servisleri’den bu yıl da en yüksek ciro yapan çözüm iş ortağı ödülünü aldık. İki yıl üst üste aldığımız bu ödül bizi gururlandırdı. Bilişim ve saha destek hizmetleri şirketimiz BDH ise Lenovo Thinkpad ürün ailesine sağladığı onarım servis hizmetiyle “Yılın En Yüksek Müşteri Memnuniyetine Sahip Servis İş Ortağı” ödülünün sahibi oldu.
Diğer yandan, Patent Effect tarafından yayınlanan “Türkiye Patent Raporu”nun 2021 sonuçlarında 9 farklı alanda ilk 10’da yer aldık. TurkishTime tarafından 2021 verilerine göre hazırlanan “ArGe 250” listesinde, geçen yıla göre yedi basamak birden yükselerek ArGe patent sayımızla 2’nci sıraya çıktık.
Türkiye’nin en önemli sektörel araştırmalarından “Bilişim 500 – İlk Beş Yüz Bilişim Şirketi Araştırması”nda ise sistem entegratörü olarak dijital dönüşümdeki öncü rolümüz ile 3 farklı ödülün sahibi olduk” dedi.