Lenovo, 2022 yılının ilk çeyrek sonuçlarıyla rekor düzeyde kârlılık ve ciro elde etti. Lenovo, üst üste ikinci yıl 10 milyar dolarlık artışla grup cirosunu 71 milyar doların üzerine çıkardı. Lenovo’nun yıllık net geliri, önceki yıla göre yüzde 72 artışla 2 milyar dolar düzeyine ulaştı. Lenovo Türkiye de 2022 yılının ilk çeyreğini yüzde 21 pazar payı ile sektörde birinci sırada kapadı.
Son 3 finansal yılda cirosunu yaklaşık yüzde 60 arttıran Lenovo Türkiye, 2022 yılının ilk çeyreğinde güçlü bir performans ortaya koyarak IDC sonuçlarına göre ilk çeyreği yüzde 21 pazar payı ile birinci sırada kapadı. Toplam kurumsal PC pazarında yüzde 35,7, toplam tüketici PC pazarında yüzde 12,4, toplam dizüstü bilgisayar pazarında yüzde 25,9 paya sahip olarak yılın birinci çeyreğini tamamladı.
Global Düzeyde Rekor Yılı
Lenovo düzenli büyümesini sürdürürken, üç yıl içinde Ar-Ge yatırımlarını iki katına çıkarıp geçtiğimiz yıla göre yüzde 43 artışla 2 milyar dolara ulaştırdı. Tüm dünyada dijital ve akıllı dönüşüm süreci hızla devam ederken, grup için güçlü büyüme fırsatlarını da beraberinde getirdi. Lenovo CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Yang Yuanqing, sonuçlar hakkında şöyle konuştu:
“Geçen yıl tüm dünya için zor bir yıl olsa da küresel dijital ve akıllı dönüşümün hız kazanmasıyla Lenovo kâr ve ciro yönünden rekor bir yıl ortaya koydu. Yılın tamamında tüm ana iş gruplarımız kârlılığını korurken, büyümemizin yeni lokomotifleri SSG (Çözümler ve Hizmetler Grubu), ISG (Altyapı Çözümleri Grubu) ve Mobil Cihazlar Grubu güçlü bir ivme ortaya koyuyor. Bu fırsat penceresini değerlendirerek Ar-Ge yatırımlarımızı iki katına çıkarmayı, hizmet odaklı dönüşüme öncülük etmeyi, ESG (Çevresel, Sosyal ve Yönetişim) hedeflerimizi hayata geçirmeyi ve şirketi yeni ufuklara taşımak için esnek ve güçlü olmayı sürdürmeyi hedefliyoruz.”
Çözümler ve Hizmetler Grubunda (SSG) Güçlü Büyüme
Lenovo globalde Çözümler ve Hizmetler Grubu ile güçlü büyüme ve yüksek kâr marjları sağlayarak grubun genel kârlılığını artırdı. Hibrit çalışma modeliyle, dijital iş yeri hizmetlerine olan talebin 2025 yılına kadar 93 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bununla birlikte, yapılan araştırmalar, CIO (Bilgi Sistemleri Grubu Başkanı) görevini üstlenenlerin %90’ından fazlasının hizmet olarak sunulan çözümlere geçme konusunda istekli olduğunu ortaya koyuyor.
Geçtiğimiz yıl SSG yüksek kârlılık ve yüksek büyüme sağlarken, ciro bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 30’luk bir artışla tüm zamanların en yüksek değeri olan 5,4 milyar dolara ulaştı. Faaliyet kârı yüzde 22 olarak gerçekleşti. Tüm segmentlerde çift haneli güçlü büyüme oranları elde edilirken, özellikle yönetilen hizmetlerde TruScale hizmet olarak sunulan çözüm faaliyetlerinde bir önceki yıla göre yüzde 60’tan fazla ciro artışı sağlandı. Dikey çözümler bir önceki yıla göre iki kattan fazla arttı.
Altyapı Çözümleri Grubu (ISG) ile Yüksek Ciro ve Kârlılık
Lenovo Altyapı Çözümler Grubu (ISG), bir önceki yıla göre yüzde 13’ten fazla artışla 7 milyar dolar gibi rekor bir ciro elde edip yılın tamamında kârlılığını koruyarak önemli bir dönüm noktasına ulaştı. 2025 yılına kadar veri merkezi pazarının tek başına 183 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Uç nokta altyapısının 41 milyar dolar, hibrit bulut pazarının ise 120 milyar dolar seviyesini aşması öngörülüyor. Veri üretiminin 2025 yılına kadar ikiye katlanması beklenirken, veri işleme ve depolama alanında yeni fırsatlar büyümeye devam edecek. Depolama, yazılım, hizmetler ve HPC gibi yüksek değerli iş gruplarının tüm parçaları ayrı ayrı ciro rekoru kırdı.
Akıllı Cihazlar Grubunda (IDG) Ciro Rekoru
Akıllı cihaz pazarı, hibrit çalışmanın yeni normalinden faydalanmaya devam ediyor. Tüketici bilgisayarı talebi kısa vadede yavaşlayabilecek olsa da ticari talep yüksek seyretmeyi sürdürüyor. IoT (Nesnelerin internet) uç nokta satışlarının 2025’te 2,3 milyar dolara ulaşması, akıllı iş birliği pazarının ise 2025 yılına kadar 80 milyar doları geçmesi bekleniyor.
Lenovo tarafında ise Akıllı Cihazlar Grubu cirosu önceki yıla göre %18 artışla 60 milyar doları geçerken, kârlılık önceki yıla göre yaklaşık 1 milyar dolar artış gösterdi. Tüm premium segmentlerde önceki yıla göre yüzde 30’dan fazla ciro artışı sağlanırken, bilgisayarlar 1. sıradaki yerini korudu.
Dördüncü Çeyrek Performans Özeti
Dördüncü çeyrek net gelirinde önceki yıla göre yüzde 50’nin üstünde artış sağlanırken, önceki yıla göre yaklaşık yüzde 7 artışla 16,7 milyar dolar ciro elde edilerek, üç iş grubu da şirketin kârlı büyümesine katkı sağladı.
Lenovo yakın zamanda, Araştırma ve Geliştirme yatırımlarını iki katına çıkarma taahhüdünün bir parçası olarak önümüzdeki üç yılda dünya genelinde 12.000 Ar-Ge çalışanı işe almayı içeren iddialı bir vizyon belirledi. Ar-Ge yatırımları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 43 artışla 2 milyar doların üstünde tarihi bir zirveye ulaştı. Ar-Ge çalışanı sayısı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48 artarak 15.000’i geçerken, şu anda şirketin her beş çalışanından biri Ar-Ge alanında çalışıyor.
Karbon Emisyonunda Net Sıfır Vizyonu
2020 emisyon azaltma hedeflerini planlanandan bir yıl önce geride bırakan Lenovo, 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşma vizyonu için “Bilime Dayalı Hedefler Girişimi” ile iş birliği içinde kararlılıkla çalışıyor. Lenovo 2008 yılından bu yana, çalışmalarını ve hedeflerini iklim değişikliğini en aza indirme, döngüsel ekonomi ve sürdürülebilir malzemeler gibi sürdürülebilirlik konuları çevresinde oluşturmayı içeren sürdürülebilirlik raporları yayınlıyor. Net sıfır vizyonuna ek olarak Lenovo, 2025 yılına kadar sosyal sorumluluk programları ve iş birlikleri kapsamında 15 milyon kişinin yaşamında olumlu etki yaratmayı amaçlıyor. Şirketin sosyal sorumluluk kolu Lenovo Vakfı, dezavantajlı gruplara teknoloji erişimi ve STEM eğitimiyle güç vererek, şirketin herkes için daha akıllı teknoloji hedefini hayata geçiriyor.