Türkiye, küresel olarak çocukların çevrimiçi risklere maruz kalma oranı en yüksek üçüncü ülke oldu.
Başarısız yöneticiler yüzünden kötü olan her başlıkta dünya sıralamasında ilk üçte kendisine yer bulmayı başaran Türkiye, bu defa da çocukların çevrimiçi risklere maruz kalma oranı en yüksek üçüncü ülke oldu. Türkiye’yi geçme! başarısı gösteren ülkeler ise Filipinler ve Tayland oldu.
Siber güvenlik şirketi Surfshark tarafından gerçekleştirilen çocuklar ve siber güvenlik başlıklı çalışmada Türkiye çocukların siber riskler karşısında en savunmasız ülkeler liginde üçüncü sırada yer alarak bir başarıya daha imza attı.
Hedefte çocuklar var
Kimlik avı ve siber zorbalık gibi siber suçlar, çevrimiçi hayatımızda çok yaygın ve çocuklar da bu alanda bir istisna değil. Ebeveynler, çocuklarını internetten ve çevrimiçi oyunlardan tamamen uzak durmaya teşvik edebilir, ancak bu gerçekçi değil ve artık bir seçenek olarak da karşımızda bulunmuyor. Peki ne yapmalı? Kendinizi ve çocuklarınızı eğiterek siber suçların tehlikelerinin farkında olun.
Pandemi döneminde dünya çapında yaklaşık 1 milyar okul çağındaki çocuk, uzaktan eğitim için çevrimiçi olarak yeni bir dünya ile tanıştı. Unicef’e göre, “Küresel olarak çevrimiçi platformlar, hükümetler tarafından okullar kapalıyken eğitim vermek için en çok kullanılan araçlardı ve ülkelerin yüzde 83’ü bu yöntemi kullandı”. Bu nedenle çocuklara yönelik siber suçların artması da şaşırtıcı değil. Siber suçlular, kişisel bilgileri elde etmek ve çalınan verilerden kazanç sağlamak için bunu kimlik avı yoluyla yapabiliyor.
Dünya nüfusunun yüzde 63’ünü kapsayan DQ Institute 2020 araştırmasına göre, 8-12 yaş arasındaki her 10 çocuktan 6’sı çevrimiçi olarak çeşitli siber risklere maruz kalıyor. Ayrıca 2 çocuktan 1’i siber zorbalıkla karşılaşıyor ve üçte birine yakını kimlik avı veya bilgisayar korsanlığı gibi başka siber tehditler yaşıyor. Bir perspektife oturtmak gerekirse, yaklaşık 12 milyon çocuk siber risklere maruz kalıyor, 9M siber zorbalıktan etkileniyor ve 6M yalnızca ABD’de siber tehditler yaşıyor.
Aynı araştırmaya göre, çocukların siber zorbalığa ve diğer siber tehditlere maruz kalmaları ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Çevrimiçi riske maruz kalma göstergesi ise şunlar:
– Siber zorbalık veya siber mağduriyet faaliyetlerine katılma sıklığı.
– Siber zorbalık veya siber tehditten etkilenen çocuk ve ergenlerin yüzdesi.
– Yaşanan siber tehditlerin sayısı.
İlgili araştırmada en alt sıralarda yer alan ve çocukların görece daha güvende olduğu ülkeler Japonya, İtalya, İspanya, Ekvador ve Hindistan oldu. Tüm bu ülkeler, çevrimiçi riske maruz kalma düzeyi çok düşük ülkeler olarak kabul ediliyor. Siber riskin en fazla olduğu ülkeler ise yukarıdaki tabloda da görüldüğü üzere Tayland, Filipinler ve Türkiye.