ClickMeLive ve araştırma şirketi Fram’in hazırladığı “Canlı Alışverişe Yaklaşım Araştırması” büyük illerde yaşayan Y ve Z kuşağının online alışveriş alışkanlıklarına ışık tutuyor. Rapora göre katılımcıların yüzde 63’ü haftada en az bir kez internetten alışveriş yaptığını bildirirken, en çok alışveriş yapılan kategoriler ise giyim, yemek siparişi ve market ürün grupları olarak sıralanıyor.
Geçen yılın haziran ayında kurulan ve Türkiye’de online alışverişi eğlenceli video içerikleriyle zenginleştirip, canlı yayın esnasında alışveriş imkânı sunan video alışveriş platformu ClickMeLive, araştırma şirketi Fram ile birlikte hazırladığı “Canlı Alışverişe Yaklaşım Araştırması” raporunda 3 büyük ilde yaşayan Y ve Z kuşağının online alışveriş alışkanlıklarını masaya yatırdı. Halihazırda internet alışverişi yapan bir kitlenin incelendiği rapora göre katılımcıların yüzde 63’ü haftada bir veya birden fazla internetten satın alım gerçekleştirdiğini kaydederken, yüzde 24’ü haftada 2 kez, yüzde 13’ü ise haftada 3 kez online alışveriş yaptığını belirtti.
Kadınlar için ilk tercih giyim, erkekler için yemek siparişi
En fazla alışveriş yapılan kategorilerin giyim, yemek siparişi ve market ürün grupları olarak sıralandığı raporda, 25-34 yaş grubu kişilerin diğer yaş gruplarına kıyasla online alışverişe daha fazla eğilim gösterdiği gözlendi. Online satın alım davranışları cinsiyete göre incelendiğinde ise kadınların en çok giyim kategorisinde erkeklerin ise yemek alışverişi kategorisinde online alışveriş yaptığı görüldü.
Canlı yayın üzerinden alışveriş yapanların oranı yüzde 49
Araştırmaya katılanların yarısının canlı yayın üzerinden alışveriş yaptığını söylediğine dikkat çeken ClickMeLive CEO’su Kurt Onur, şöyle konuştu:
“Pandemi tüketici alışkanlıklarını ciddi ölçüde değiştirdi, e-ticaret sektörü müthiş bir ivmelenme yakaladı. Alman araştırma şirketi Statista’nın yaptığı araştırmaya göre 2022-2025 yılları arasında Brezilya’nın yüzde 20,73’lük bileşik büyüme oranıyla (CAGR) perakende e-ticaretin gelişiminde ilk sırada yer alması beklenirken, Brezilya’yı yüzde 20,69’luk bileşik büyüme oranıyla Arjantin’in ve yüzde 20,24’lük bileşik büyüme oranıyla Türkiye’nin izlemesi öngörülüyor. Yine Statista’nın 2020’de pandemiyle birlikte sosyal mesafe normlarının getirilmesinden sonra dünya genelinde mobil içerik izleme oranlarındaki artış üzerine sekiz temsili ülke (ABD, Çin, Almanya, İngiltere, Japonya, Kore, Singapur ve Türkiye) pazarında yaptığı araştırmada Çin ve Türkiye’deki katılımcılar video içeriği izlemek için mobil çihazlarını daha fazla kullandıklarını belirtiyor. Tüm bu veriler video alışveriş uygulamalarının Türkiye’deki potansiyelini gözler önüne seriyor. ClickMeLive olarak bizler de kısa süre önce aldığımız 4,4 milyon dolarlık yatırımla uygulamamızı geliştirmek için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Öncelikli olarak orta ve uzun vadede Türkiye’de yüzde 20 pazar payına ulaşmayı hedefliyoruz. Orta vadede Avrupa ve ABD’ye açılmak da planlarımız arasında yer alıyor.”