TÜSİAD Dijital Türkiye Yuvarlak Masası faaliyetleri kapsamında düzenlenen Digitalks etkinliğinde, 5G teknolojisinin hayatımıza ve iş yapış biçimlerimize etkisi ele alındı.
Etkinliğin açılış konuşmasını, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Dijital Türkiye Yuvarlak Masası Başkanı Serkan Sevim yaptı.
Serkan Sevim: Kaliteli veri ve teknik altyapıya erişim imkanlarının genişletilmesi ancak güçlü bir dijital altyapının tesis edilmesi ile mümkün olabilecek.
Serkan Sevim konuşmasında şunları söyledi:
“Yeni nesil kablosuz teknolojiler; daha hızlı bağlantı ve artırılmış veri kapasitesi ile sektör ve ölçek fark etmeksizin “hızı” rekabetin merkezine oturttu. 5G uçtan uca bir bağlantı zinciri sunarak yapay zeka, nesnelerin interneti, büyük veri analitiği başta olmak üzere yükselen teknolojilerin bel kemiğini oluşturuyor. 5G teknolojilerinin gelişimi gelecekte sosyo-ekonomik büyümenin ve dolayısıyla ülkelerin rekabet gücünün en önemli bileşenlerinden birisi haline gelmek üzere. Kaliteli veri ve teknik altyapıya erişim imkanlarının genişletilmesi ancak güçlü bir dijital altyapının tesis edilmesi ile mümkün olabilecek. 5G teknolojisinin doğru bir şekilde geliştirilmesi ve altyapı yatırımlarının yapılabilmesi için bütüncül politikaların hayata geçirilmesi son derece önemli.”
Açılışın ardından, Nokia Bell Labs Üyesi Harri Holma ve Nokia Bell Labs Kıdemli Ortağı ve Başkan Yardımcısı Fuad Siddiqui’in konuşmacı olarak katıldığı “5G Teknolojisi: Hayatımıza ve İş Yapış Biçimlerimize Etkisi” başlıklı panel gerçekleştirildi. Panelin moderatörlüğünü TÜSİAD Yazılım Çalışma Grubu Başkanı Utku Barış Pazar yaptı.
Utku Barış Pazar: 5G, kendinden önceki nesillerdeki bağlantı teknolojilerinden çok daha hızlı ve çok daha büyük veriyi iletme gücüne sahip.
Panel oturumunun ardından değerlendirme bulunan Utku Barış Pazar şu ifadeleri kullandı:
“5G’nin kendinden önce gelen teknolojilere kıyasla ne kadar ileride olduğundan bahsettik. 5G, kendinden önceki nesillerdeki bağlantı teknolojilerinden çok daha hızlı ve çok daha büyük veriyi iletme gücüne sahip. Bugün bireylerin deneyimini etkileyeceğinden eminiz, ancak asıl devrimsel olan, iş insanları ve sanayiciler olarak endüstride ve iş modellerinde mümkün kılacağı yenilikler.
Sohbet süresince konuşmacılarımızın vurguladığı en temel noktalardan biri 5G teknolojisinin geleceğin veribilimi teknolojilerini, devrimsel iş modellerine dönüştüren altyapıyı sağlıyor olması. Altyapı modellerinden biri de özel mobil ağlar (Private LTE), bu ağlar sayesinde bir tesis ya da bir kampüste, IoT özellikli birçok aygıtın, çok düşük gecikme süreleriyle çok yüksek miktarda veriyi işleyerek eşgüdüm içinde yönetilmesi sağlanabiliyor.”