5G Taşları Yerinden Oynatacak

Enterprise Next röportajlarımızda konuğumuz Nokia Orta Avrupa ve Orta Asya CTO JP Takala oldu.

Türk Telekom ile Türkiye’de 5G hız rekoru kıran Nokia, bu konuda en önemli altyapı şirketlerinden biri konumunda. Biz de konuğumuz JP Takala’ya merak ettiklerimizi sorduk. Yanıtları aşağıda  sizlerle…

Tüm dünya 5G’den bahsederken Nokia’nın Türkiye, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgeleri için yatırım planları neler?

5G, makineden makineye iletişim evrimini ele alan ilk kablosuz ağ ve bu nedenle, örneğin akıllı fabrikalar ve akıllı şehirler gibi endüstrilerde yeni pazarlar kurulmasına yol açacaktır. Nokia, 5G alanında güçlü bir teknoloji lideri olma hedefini daha önce de duyurmuştu ve Nokia CEO’su tarafından açıklandığı gibi Nokia, yatırımlarını 5G alanında artırıyor.

Türkiye, Nokia’nın 5G planları için çok önemli bir bölümü oluşturuyor. Bu yüzden 2017 yılında Nokia Bölgesel Merkezini İstanbul’a taşımıştık. Dünya çapında çeşitli teknoloji transfer projelerinde 30 yılı aşkın deneyimimden sonra, 5G fırsatı, bölgesel liderlik ekibine şu anda katılmamın ana sebebi. Bölge liderlik ekibine katılmadan önce, geçtiğimiz son 3 yıl boyunca Japonya ve Kore’de başarılı 5G ticari lansmanları için ön safhalarda yer aldım. Gelecek yıllarda Türkiye, Hazar ve Orta Asya bölgelerinde önümüzde yatan fırsatlar çok büyük ve Nokia’nın 5G’yi inşa etmesi için, yerel ekosistemin güçlü bir ortak olabileceğinden emin olmamız gerektiği anlamına geliyor.

Türkiye’nin öncü operatörlerden biri, Türkiye’de yerli firmaların ürünleri olmadığı sürece 5G’ye geçmenin zor olacağını söylüyor. Bu konu hakkında düşünceleriniz nedir?

5G sadece veri hızını arttırmakla kalmaz, aynı zamanda iletişimde gecikme, güç tüketimini azaltma, bağlantı/cihaz sayısını artırma, güvenlik vb. gibi yeni bir ağ performansı seviyesi gerektirir. Bu konulardaki küresel eğilimler, 5G ağlarının kurulmasında güvenlik ve adaletin önemini vurguluyor. Nokia, dünya çapında 150 yılı aşkın etik iş prensiplerine sahip Finlandiya temelli bir şirket olmaktan gurur duyuyor.

5G aynı zamanda sanallaştırmayı ağlara taşıyacak, bu da yazılım geliştirmenin önemli bir rol oynamaya başlayacağı anlamına geliyor. Burada Nokia’nın Türk 5G ekosisteminde, yerli oyuncularla birlikte işbirliği inşa etmede kilit bir rol oynadığını görüyorum. Bugün, Türkiye’de son 4 yıldır, yılda 10 milyon avrodan fazla ihracat yapan önemli bir yerel Ar-Ge, Global TAC (Technical Assistance Center/ Teknik Destek Merkezi) ve profesyonel hizmetler organizasyonuna sahibiz. Nokia servislerinin ihraç edilmesiyle daha da zenginleşen Alcatel Lucent Teletas günlerinden bu yana, Türkiye’nin en büyük servis ihracatçılarından biri olmaktan gurur duyuyoruz. Benim buradaki rolüm, Nokia’nın 5G’yi tanıtmak için Hükümet Planına dayalı yerel ekosistemde kilit bir oyuncu olmasını sağlamak olacak. Türkiye’ye yardım eden ama aynı zamanda yerel ortaklarla işbirliği içinde olan Nokia Global’i destekleyen bir ekosistem.

Nokia, Nokia Bell Labs’ın önde gelen projeleri ile iletişim teknolojileri alanında devrim yaratıyor. Şu anda bu organizasyonun ana odak noktası nedir ve Türkiye’deki altyapının iyileştirilmesi için bu öne çıkan projelerden hangileri uygulanabilir?

Genellikle “Fikir Fabrikası” veya “The Crown Jewel” olarak anılan Nokia Bell Labs, benzersiz bir inovasyon geçmişine sahiptir. Nokia Bell Laboratuarlarındaki araştırmacılar, son doksan yıldır neredeyse her kritik teknolojik dönüm noktasının arkasındalar veya bu dönüm noktalarına dahil oldular. İlk lazerleri ve transistörleri yaptılar, evrenin kökenini keşfettiler ve iletişim uydularını kullanarak dünyayı birbirine bağladılar. Aynı zamanda güneş pili ve ilk işitme cihazları gibi uygulanabilir teknolojiler icat ettiler ve Bilgi Teorisi gibi bir çok büyük teorik atılımlarda bulundular. Varoluşun her on yılı, insanlığa yeni fikirler, yeni atılımlar ve yeni katkılar getirdi. Bugünlerde Bell Labs, Nokia için hala eşi benzeri olmayan bir inovasyon fikirleri kaynağı olmaya devam ediyor.

Orta ve uzun vadeli perspektifte ülke için faydalı ve etkili olabilecek Türkiye ve en son Bell Labs projeleri hakkında düşünecek olursak, aklıma birkaç örnek geliyor. Mesela kısa bir süre önce Nokia’nın, Avrupa Komisyonu’nun yeni nesil kablosuz ağları (6G) araştırmayı amaçlayan bir amiral gemisi girişimi olan Avrupa Hexa-X projesinde liderlik yapacağını duyurduk. Bu güçlü mirasa dayanan Nokia, ortak 6G araştırmasına ve ön standardizasyon sürecine liderlik ediyor ve Nokia Bell Labs, 6G’yi içerecek temel teknolojileri araştırıyor. Nokia, 6G sistemlerinin, nesiller arasındaki tipik 10 yıllık döngünün ardından 2030 yılına kadar ticari olarak piyasaya sürülmesini bekliyor.
Yapay zeka ve çalışmanın geleceği alanında Bell Labs liderliğindeki araştırmalar Türkiye için de ilginç ve uygulanabilir olabilir. Bu noktada Bell Labs tarafından geliştirilen araştırma ve çalışma konularıyla ilgili, Türkiye’deki teknoloji profesyonellerine de olanaklar sunmak istiyoruz, bu tür bilgilere ilgi ve meraklı olduklarını görüyoruz ve düşünüyoruz. Aynı zamanda önümüzdeki aylarda bununla ilgili özel bir sanal etkinlik yapmayı planlıyoruz, bu nedenle daha fazla ayrıntı için bizi izlemeye devam edin.

Türkiye’de yeni teknolojik yatırımlar için herhangi bir planınız var mı?

Birinci önceliğim, Nokia açısından yerel ekosistemin zamanında 5G’ye hazır olmasını sağlamak. Bu da yatırımlar olmadan ilerlemiyor. Ekosistemin her parçasının yatırım yapmaya hazır olması gerekiyor. Yerel sektörle olan ilişkimiz halihazırda devam etmekte. Farklı yatırım planları arasında ise yerel şirketlerle önümüzdeki süreçte kullanıma geçecek 5G için ortak çözümler geliştirmek, yerel üretim işbirlikleri yapmak, ve uygulama geliştiricileri, fikirlerini desteklemek bu planlar arasında yer alıyor. Yeni görevime İstanbul, Türkiye’de yakın zamanda başladım. Tekrar yeni bir kültürü, insanları ve tarihi keşfedeceğimden dolayı heyecan duyuyorum. Nokia’da beni en çok heyecanlandıran şeylerden biri ise sadece yaptığınız işe adapte olmanın ötesinde, içine girdiğiniz kültürü de yakından tanımanız başarınızı çok etkiliyor. Türkiye’yi tanımak için sabırsızlanıyorum.

Etiketler: , , ,