Psikolog Aynur İlhan’ın kurucusu olduğu Evimdeki Psikolog, hayatın zorlukları ile mücadele ederken psikolojik danışmanlık almak isteyen herkese, her yerde erişilebilir, kolay ve uygun maliyetli uzman desteği sağlayan dijital bir platform. Terapi almanın önündeki tüm engelleri ortadan kaldırarak, psikolojik desteği zaman ve lokasyondan bağımsız olarak herkes için erişilebilir kılmayı amaçlayan Evimdeki Psikolog, yaklaşık 45 ülkeye verdiği hizmetle de psikolojik destek ihracatı yapıyor.
Tüm dünyayı etkileyen ve bireylerin hem fiziksel hem de psikolojik sağlığını tehdit eden COVID-19 salgını, sağlık, ekonomi ve güvenlik alanlarında hayatımıza getirdiği olumsuzluklar ile geri dönüşü olmayan pek çok etki bıraktı. Bir bilinmezlik ve kaos ortamı yaratan pandemi süreci, sadece bireysel olarak değil küresel anlamda da bir travmaya dönüştü. Belirsizlik ve onunla beraber gelen kontrol altında olmayan duygular pek çok kişide psikolojik hasarı beraberinde getirdi. Elbette bu tür sorunlarla nasıl baş edebileceği konusu da önemli bir konu haline geldi.
Psikolog Aynur İlhan’ın kurucusu olduğu Evimdeki Psikolog, hayatın zorlukları ile mücadele ederken psikolojik danışmanlık almak isteyen herkese, her yerde erişilebilir, kolay ve uygun maliyetli uzman desteği sağlayan dijital bir platform. Evimdeki Psikolog, terapi almanın önündeki tüm engelleri ortadan kaldırarak, psikolojik desteği zaman ve lokasyondan bağımsız olarak herkes için erişilebilir kılmayı amaçlıyor.
Psikolojik destek ihracatı sağlıyor
Dünyanın önde gelen melek yatırımcı ağlarından Keiretsu Forum üzerinden yatırım aldıklarını anlatan Psikolog Aynur İlhan, Evimdeki Psikolog girişimi hakkında şu bilgileri veriyor: “Kurulduğumuz 2018’den bu yana günlük ortalama 150 talep alarak aylık ortalama 2500 seans gerçekleştirdik. Yaklaşık 3000 bin uzman başvurusu var elimizde. Şu anda 50 uzman ile hem yurtiçi hem yurtdışına göç eden bireylere psikolojik destek hizmeti sunuyoruz. Online terapiler, yüz yüze terapilere oranla çok daha uygun maliyetli. Evimdeki Psikolog, mobil cihaz ya da bilgisayar fark etmeksizin; sesli, görüntülü veya mesajlaşma yöntemi ile psikoloğunuza 1 dakikada ulaşmanıza ya da ileri tarihler için randevu oluşturmanıza aracılık eden bir platform.”
Özellikle salgın dönemiyle birlikte psikolojik destek arayışlarının artışını gözlemlediklerini belirten İlhan, İngilizce olarak yurtdışından danışanlarına da hizmet verebildiklerini; bir anlamda psikolojik destek ihracatı sağladıklarını söylüyor. Evimdeki Psikolog platformunun Azerbaycan, Yeni Zelanda, Malta, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, İrlanda, Almanya gibi yaklaşık 45 ülkeden danışanları bulunuyor.
Alanında uzman kişilere istihdam alanı yaratıyor
Teknolojiyi çok seven ve özel bir ilgisi olan Psikolog Aynur İlhan hem meslektaşlarına istihdam sağlamak hem de psikolojik sıkıntılara uygun bütçelerle çözüm bulmak amacıyla Evimdeki Psikolog platformunu kurduğunu anlatıyor ve şöyle devam ediyor: “Lisans eğitimim boyunca sosyal hizmetler alanında ve çeşitli hastanelerde çalıştım. Psikolojik destek almak isteyen ama bunun için yeterli bütçesi bulunmayan kişilere yönelik bir çözüm geliştirme noktasında teknolojiden de yararlanarak daha kolay ve ulaşılabilir olunmasını amaçladım. Diğer taraftan, çoğu kurumda joker eleman olarak görünen, uzmanlığında ilerleme şansını zor bulan meslektaşlarım için de bir çözüm bulma arayışım beni bu girişimi kurmaya teşvik etti.”
Yüz yüze terapi kadar etkili
İnsanların psikolojik destek almasını engelleyen en büyük sebeplerden biri, gizlilik konusunda kendilerini rahat ve güvende hissetmemeleri. Korona süreciyle birlikte online hizmetlere yönelimin artmasıyla tanınırlığı ve hizmet alan kullanıcı sayısını hızla artıran Evimdeki Psikolog’tan alınan bütün online hizmetler etik ve gizlilik kuralları çerçevesinde veriliyor. Platformda alanında uzman lisanslı, çeşitli alanlarda eğitim almış çok sayıda deneyimli uzman psikolog ve psikolojik danışmanlar hizmet veriyor.
Şartlara göre değişkenlik gösterse de son 10 yılda yapılan birçok araştırmanın online terapinin en az yüz yüze terapi kadar ve bazı koşullarda çok daha fazla etkili olduğunu anlatan Aynur İlhan, en rağbet gören psikolojik destek hizmetinin görüntülü yöntem olduğunu, bunu sesli ve sonrasında mesajlı yöntemin izlediğini söylüyor. Özellikle tamamen anonim kalmak isteyen ve cinsel problemleri ile ilgili psikolojik destek almak isteyen bireylerin daha çok mesajlaşma yöntemini tercih ettiklerini anlatan psikolog Aynur İlhan, her bir yöntemin farklı ücretlendirildiği sistem ile ilgili şu bilgileri veriyor: “www.evimdekipsikolog.com’u ziyaret eden kullanıcılar, önce ana sayfada sıralanan uzmanların, uzmanlık alanlarına, özgeçmişlerine, haklarında yapılan yorumlara ve takvimlerine bakarak kendilerine uygun bir psikolog seçer. Ardından görüşme şeklini ve diğer bilgilerini girdikten sonra 1 dakika içinde görüşmeye başlayabilir ya da ileri tarihli randevusunu oluşturabilir. Dileyen danışanlar, esnek planlama alternatifleriyle mevcut seanslarını diledikleri zaman açığa alabilir ya da uzman değişikliği yapabilirler. Aynı zamanda “Psikoloğa Sor” bölümünde, ücretsiz olarak ziyaretçilerin sorularına uzmanlar tarafından yanıt veriliyor. Bir diğer bölüm olan “Kendini Test Et” ile de ziyaretçilerin ücretsiz olarak psikolojik testlerden yararlanmalarına olanak tanınıyor.”
İlk sırada anksiyete ve panik atak geliyor
Anksiyete, panik atak, kaygı bozukluğu Evimdeki Psikolog’a gelen danışanların en sık yaşadığı sorunlar olarak öne çıkıyor. Pandemi döneminde doğal bir ihtiyaç olan sosyalleşme sağlanamadığından psikolojik destek alma ihtiyacının arttığına dikkat çeken İlhan, üretime ve öğrenmeye devam etmenin, doğada ve hayvanlarla vakit geçirmenin önemini vurguluyor.