Nokia bugün yaptığı açıklama ile 3. çeyrekte 17 yeni 5G ticari anlaşması imzaladığını ve 5G anlaşmalarının toplamını 100’e, ücretli denemeler ve gösterimler de dahil olmak üzere toplam 160’a çıkardığını duyurdu. Bu rakamlar Nokia’yı anlaşma hacmine göre en büyük batılı telekom ekipman ve hizmet sağlayıcısı haline getirdi.
Nokia, ABD’nin ilk dört içerik sağlayıcısı ve hem Japonya hem de Kore’deki en büyük üç şirketle, yeni teknoloji yatırımlarına önayak olan tüm pazarlarda bulunuyor. Nokia’nın en iyi 50 telsiz erişim ağı (RAN) müşterisinden 48’i, 5G için Nokia’yı seçti. Sadece bu hafta, Nokia İngiltere’de BT ve Finlandiya’da Elisa ile anlaşmalar imzaladı.
Nokia’nın 5G portföyü de işletmeler arasında ilgi çekiyor. Kurumsal müşteriler artık Deutsche Bahn, Toyota Production Engineering ve Sandvik dahil olmak üzere son dağıtımlar ile, 5G anlaşmalarının yüzde 12’sini oluşturuyor. Ayrıca Nokia’nın sahip olduğu 180 özel kablosuz müşteri iletişim hattının çoğunluğunun da 5G’ye taşınması bekleniyor.
Nokia’nın teknolojisindeki gelişmeler, şirketin 5G ivmesinin CSP’ler ve işletmeler arasında artmasının en büyük sebeplerindendir.
• Şubat ayında, operatörlerin belirli uygulamalara uygun şekilde uçtan uca ağın benzersiz, yalıtılmış ‘dilimlerini’ müşterilerine sunmalarına olanak tanıyan 4G ve 5G ağ dilimlemesine öncü olan ilk şirket olduğunu gösterdi.
• Temmuz ayında, şirket, bir yazılım yükseltmesi yoluyla beş milyon eski 4G telsiz ünitesini 5G’ye geçirebileceğini ve operatörlerin 5G’ye geçmelerini kolaylaştırabileceğini duyurdu.
• Nokia, Nisan ayında, 2G, 3G, 4G ve 5G arasında spektrum paylaşımını destekleyen, sektörün ilk Dinamik Spektrum Paylaşımı (DSS) çözümünü tanıttı.
• İşletmelere çözüm önerileri sunan Nokia, 5G SA özel kablosuz teknolojisini Ağustos ayında, kullanılabilir hale getirdi.
Nokia Başkanı ve CEO’su Pekka Lundmark şunları dile getirdi: “5G’nin bu mihenk taşını geçtiğimiz için çok heyecanlıyız. 5G ilk başta tüketicinin onu benimsemesiyle şekilleniyor, ancak asıl hikaye 4. Sanayi Devrimi’ne (Endüstri 4.0) nasıl güç katacağıdır. Ticari anlaşmalarımızın yüzde 88’i operatörlerle, yüzde 12’si işletmelerle gerçekleşmektedir ve bu anlaşma sayılarımız artma yolundadır.”