TP-Link VR2100 İncelemesi: Evdeki Kablosuz Cihazlarınız Bayram Edecek

Süper VDSL desteğiyle teorik ADSL bağlantı hızını 350 megabite kadar çıkarabilen TP-Link VR2100, üçlü anteni ve desteklediği standartlarla evinizin ortasında kablosuz cihazlarınız için adeta bir ziyafet sofrası kuruyor.

Uzun zamandır modemimin bağlantı arayüzüne bakmadığım için evde kaç tane kablosuz cihaz olduğunun farkında bile değildim. Bir gün bir bahaneyle bakmam gerekince çok şaşırdım. Modemi açtığım anda en az 10 tane cihaz annesinin memesine sarılan yavru kedi gibi kablosuz ağa yapışıyor. Hanımın telefonu, benim telefonum, televizyon, Chromecast, tablet, VR gözlük, akıllı saat hepsi birden aynı anda çullanıp birer IP adresi alarak veri çekmenin peşinde. Kendi halinde bir kullanıcı olmama rağmen misafiri test ürünleri derken bugüne dek 50’nin üzerinde farklı cihaz kablosuz ağıma uğrayıp MAC adresini hatıra olarak bırakmış. Olmuş mu ya gerçekten o kadar?

Bunca yükün altından kalkmaya çalışan modem de Türksat’ın yıllar önce hatla birlikte verdiği bir kutu. 5GHz Wi-Fi bağlantı özelliği bile yok. Yazık, kaç kere “100 megabit vaat ediyorsunuz hız testinde 25’in üstünü göremiyoruz” diye Türksat’ı aramıştık da sonunda modemin sinyali doğru dürüst dağıtamadığı ortaya çıkmıştı. Özellikle daha önceki TP-Link Powerline incelememizde bunu gayet net olarak görmüştük, adeta ufkumuz açılmıştı.

TP-Link, geçtiğimiz hafta TP-Link VR2100 modeli ADSL modem ve kablosuz yönlendirici kombosunu test için gönderince bana da ortalığı toparlama fırsatı doğdu. Ne de olsa birinci önceliğim olan bilgisayarların bağlantı sorununu powerline ile çözmüştüm ama kablosuz sistemler kendi yağında kavrulmaya devam ediyordu. Cihazdaki üç tane anteni görünce hah dedim, galiba nihayet Wi-Fi sinyalini evin her tarafına iletecek güçte bir şeyle karşı karşıyayım.

İsteyene Modem, İsteyene Kablosuz Yönlendirici

TP-Link VR2100 aslında Süper VDSL desteğine sahip ve destekleyen altyapılarda 350 megabite kadar bağlantı vaadi sunan bir ADSL modem. Ama bende Kablonet var, dolayısıyla modem tarafında bir yorum yapma şansım yok. Aslında kablo bağlantılı modelleri görsellerde görüyorum ama Türkiye’ye getirmiyorlar. O yüzden bunu bir router, yani kablosuz yönlendirici olarak kullanabilirim diye düşündüm. Kağıt üzerinde özellikleri gayet zengin. 1733 Mbps’e kadar kablosuz bağlantıyı destekleyen 2,4GHz – 5GHz otomatik frekans geçişine sahip, daha az parazit ve daha düşük gecikme süresi vaadi var, istediğim yöne çevirebildiğim 3 tane anteni var. Günün birinde lazım olursa kapsamı artırmamı sağlayacak TP-Link OneMesh desteği de var, güzel.

Cihazı alıp elektriğe bağladım, modemden çıkan Ethernet kablolarından birini VR2100’e aktardım. Üzerindeki kart yardımıyla yönlendiricinin kablosuz ağına bağlandım, 192.168.1.1 adresinden web tabanlı yönetim arayüzüne girdim. Burada yapılandırma ayarlarını adım adım halletmenizi sağlayan bir sihirbaz çıkıyor. Onu geçtim, kablosuz ağı otomatiğe alıp SSID ve şifresini modemdeki ağın aynısı yaptım ki tüm cihazlara yeniden kablosuz ağ öğretmek zorunda kalmayayım. Son olarak da asıl modemin kablosuz ağ yayınını kapatarak kablosuz cihazları yeni cihaza bağlanmaya zorladım, hepsi bu.

Kullanımda bir şey fark etti mi? Etti, hem de baya. Özellikle 5GHz bağlantı desteğine sahip akıllı telefon, VR gözlük gibi cihazlarım uygulama güncellemelerini saniyede 10 megabaytlık lokmalar halinde almaya başladı. Yatak odasında Netflix seyretmek için kullandığım ve modeme en uzak cihazlardan biri olan Chromecast ikide bir ağa bağlanamıyorum hatası vermeyi bıraktı. Cihazlar arası bağlantıda da bant genişliğinin artmasıyla Oculus Quest VR gözlüğüm kablosuz masaüstü bağlantısında görüntü kalitesi ve gecikme süresinde kablolu benzeri performansa kavuştu.

Tabii arada bazı ufak tefek sorunlar da çıkmadı değil. Mesela büyük ihtimalle modem ve yönlendiricinin ara yüzü aynı IP bloğunda rekabet ettikleri için modem bağlıyken çoğu zaman yönlendiricinin yapılandırma sayfasına girmek mümkün olmuyor. TP-Link’in Tether mobil uygulaması bile bağlı olduğu cihazı bulamıyor. Yapılandırmayı değiştirmek için asıl modemi kapatıp cihazı ağda yalnız bırakmanız gerekiyor. Muhtemelen detay bir iki ayarla düzelen bir şeydir ama ben bulamadım. Neyse ki yapılandırma dediğiniz şeyi bir kere yapıp geçiyorsunuz da çok dert olmuyor.

Bir de 2,4Ghz ile 5GHz arasında aynı SSID ile otomatik geçiş yapabildiğiniz otomatik Wi-Fi konfigürasyonunda cihazlar 2,4GHz ile 5GHz arasında geçiş yaparken anlık olarak boşluğa düşüyor. Örneğin cep telefonu 5GHz daha hızlı diye ona bağlanmaya öncelik verirken, modem uzaklaşıp 2,4GHz’e atlamak zorunda kaldığında bir anlığına mobil veriye geçtiği oluyor. Kaş Kalkan arası arabayla giderken viraj dönüşü cep telefonunda “Yunanistan’a hoş geldiniz” mesajı görmek gibi. Sadece evin içinde gezen ve modemin uzağına doğru yol alan akıllı telefon gibi cihazlarda karşınıza çıkan, kullanım sırasında pek de rahatsız etmeyen bir durum.

Başka Neler Var?

Bunlar işin özellikle beni ilgilendiren, kullanırken fark ettiren tarafı. Ama tabii cihaz kapsam ve hızdan ibaret değil. Ayarların derinlerine indikçe ilginç detaylarla karşılaşıyorsunuz. Mesela oldukça kapsamlı bir şekilde ayarlayabildiğiniz, evinize gelen misafirleri kendi ağınıza karıştırmadan internet hizmeti sunabilen bir misafir ağ özelliği var. Ayrıca gelişmiş trafik yönlendirme seçenekleriyle cihaz veya uygulama özelinde bant genişliği toleransını değiştirebiliyorsunuz. Mesela çocuğun bilgisayarı internete bağlandı, ders çalışırken başka işler engellemesin diye bant genişliğinde aslan payını o cihaza ayırabiliyorsunuz. Veya herhangi bir diğer cihazda Netflix çalıştı, bunun hızını şunun altına düşürme ki ağız tadıyla bir film izleyelim diyebiliyorsunuz. Bunun yanında ebeveyn filtresi, süre sınırlaması, VPN bağlantısı gibi özelliklerin hepsi mevcut.

Ek bir özellik olarak cihazın yanında bir USB 3.0 yuvası da yer alıyor. Buraya eklediğiniz bir cihaz, örneğin bir yazıcı veya sabit disk tüm ev cihazlarına hizmet verebildiği gibi, 4G yönlendirici bağlarsanız mobil internetinizi evdeki tüm cihazlara paylaştırabiliyorsunuz.

Son bir not olarak cihazın üzerindeki Ethernet yuvalarının tamamının Gigabit hızında olduğunu belirtelim.

Sonuç

Evinize veya işyerinizde kablolu veya fiber internet kullanıyorsanız, modemin yanında kapladığı alanı ve ek priz ihtiyacını dert etmediğiniz sürece TP-Link VR2100 evdeki kablosuz internetinizin kapsamını, hızını ve yeteneklerini artırmaya yarayan güzel ve becerikli bir ürün. Evde zaten ADSL bağlantınız varsa da mevcut modeminizin üzerine bir ton yeni özellik ekleyecektir. Fonksiyonları yerinde, tasarımı hoş, konsoluna erişebildiğiniz sürece yapılandırması ve yönetimi de oldukça kolay, yaklaşık 900 lira fiyat bandında bulunabiliyor.

Evinizin veya ofisinizin internetini hem hız hem kapsam olarak genişletme planlarınız varsa, TP-Link VR2100’ü rahatlıkla alternatifleriniz arasına alabilirsiniz.