Pozitif yönde büyümesini her geçen gün artıran dijital pazarlama, kurumların işlem sayılarını kısa sürelerde yüzde 50 oranında artırarak daha fazla satış yapılmasını sağlıyor. Yapay zeka, makine öğrenmesi gibi teknolojiler ve insanlar tarafından optimize edilmiş veri girişi birleştiğinde yüzde 15’e kadar ek performans elde ediliyor.
Günümüzde her geçen saniye daha fazla veri üretilirken, kullanıcılar kişiselleştirilmiş içerikler bekliyor. Bu noktada önemini artıran makine öğrenimi, verilerin toplama, işleme ve uygulama süreçlerini hızlandırarak, pazarlamacılara müşteri ihtiyaçlarını belirlemek ve anlamak için daha önce hiç sahip olmadıkları bir güç sağlıyor. Boston Consulting Group’un (BCG) Google için yürüttüğü araştırmaya göre, veriye dayalı ileri teknolojiler işletmelerin büyümesini sağlıyor. Araştırma kapsamında gerçekleştirilen testlerde dijital pazarlama faaliyetleri gerçekleştiren işletmelerin, ilk dört ile altı hafta arasında işlem sayılarını yüzde 50 oranında artırarak satış grafiğinde yükselme yaşandığı ortaya koyuluyor. Bu büyüme, işlem başı maliyeti yüzde 44 oranında azaltırken, dijital pazarlama harcamalarından elde edilen geliri de yüzde 33’e varan oranda artırıyor. BCG, 200’ün üzerinde anket, 15’in üzerinde test ve 40’ın üzerinde uzman ile görüşmeler gerçekleştirerek bu sonuçları elde ettiğini açıklıyor.
Etkin insan kaynağıyla dijital pazarlama performansı yüzde 15 artırılabilir
BCG tarafından yapılan araştırmada ortaya konan diğer bir önemli konu ise dijital pazarlamada başarılı olmak için yararlanılan insan gücü. Mevcut teknolojiler ne denli güçlü olsalar da sürekli insan girdisine ihtiyaç duyuyor. Kampanya hedefi, kategori özelliği ve müşteri davranışına makine öğrenimi tabanlı algoritmaları entegre etmenin en iyi yollarına karar vermek, akıllıca stratejik kararlar almak ve teknolojiyi optimize etmek için işletmelerin insan gücüne de ihtiyacı var. BCG’ye göre, şirketler veriye dayalı ileri teknolojilerden yararlandığında kampanya metriklerinde yüzde 20’yi bulan gelişme sağlayabilir ve kampanyaya insan eliyle yapılan düzenlemelerle yüzde 15’lik ek performansla güçlendirebilir.
Teknolojiye hükmetmek yetkin insan kaynağı ile mümkün
Dijital pazarlamada insan kaynağının önemine dikkat çeken EG Bilişim Teknolojileri CEO’su Gökhan Bülbül: “Dijital pazarlama alanında sürekli gelişen teknolojilerin, şirketlerin iş hacimlerine yaptığı kaldıraç etkisi, kısa zamanda yüzde 50’lere ulaşıyor. BCG’nin yapmış olduğu araştırma sonuçları dijital pazarlamada insan kaynağının ne denli önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Etkin insan kaynağı, doğru veri analizi ve doğru veri girişi ile şirketler hedeflerine çok daha hızlı ulaşabiliyor.” dedi. Kurumların dijital pazarlama stratejilerinde hacimsel büyüklüğün yanında sadakatin de önem kazandığına dikkat çeken Bülbül, yetkin insan kaynağı tarafından optimize edilen verilerin sadık müşteri kitlesi oluşturmanın en hızlı yolu olduğunu belirtiyor. Bülbül, sözlerini şöyle noktalıyor: “Hemen hemen her alanda olduğu gibi, dijital pazarlama da yetkin insan kaynağı hedeflere ulaşmada büyük önem kazanıyor. EG Bilişim olarak, yetkin insan kaynağına sürekli yatırım yapıyoruz. Alanında uzman ekibimiz, dijital pazarlama alanında yaşanan küresel gelişmeleri anlık olarak takip ediyor ve müşterilerimizin dijital pazarlama etkinliklerine bu gelişmeleri anında entegre ediyor.”