Xiaomi’ye küresel ölçekte önemli bir ivme kazandıran Redmi serisi, Note 9 ile geri döndü. Redmi Note 9 Pro, kendi fiyat sınıfındaki bir akıllı telefondan bekleyeceğiniz özelliklerin tümüne birer çentik atmakla kalmayıp yer yer sınıfının da ötesine geçiyor.
Bundan birkaç ay önce Xiaomi, Redmi Note 9 ve Mi Note 10 Lite sürümünün duyurusunu birlikte gerçekleştirmişti. Bunlardan Xiaomi’nin Mi Note 10 Lite modelini de test ederek izlenimlerimizi sizlerle paylaşmıştık. İncelememizde Mi Note 10 Lite’ın 3 bin 500 TL civarında premium hissi yaşatan bir model olduğuna odaklanmış, ancak bu fiyat seviyesinde bu tasarım anlayışını koruyabilmek adına bir takım fedakarlıklarda bulunmak zorunda kaldığından da söz etmiştik.
İşte bu formülü biraz değiştirirsek, yani telefona premium hissi kazandıran niteliklerin bir kısmından vazgeçip yerine eksik olan noktalarını geliştirmeye odaklanırsak bu kez karşımıza Redmi Note 9 Pro çıkıyor.
Redmi Note 9 Pro’da kıvrımlı HDR AMOLED ekran yok. Onun yerine düzlemsel LCD panel yerleştirilmiş. Snapdragon 730G yonga seti yerine Snapdragon 720G yonga setine geçiş yapılmış. 5260 miliamperlik pil 5020 miliampere düşürülmüş. Ekran içi optik parmak izi okuyucu güç düğmesinin üzerine taşınmış.
Feda edilen bu özelliklere karşılık ekranın en boy oranı 20:9’a, boyutu 6,67 inçe yükseltilmiş. Dörtlü kamera sisteminin özellikleri bir miktar iyileştirilmiş. Çift SIM kart tepsisine bir de microSD bellek genişleme yuvası eklenmiş. Gorilla Glass 5 kaplama, kulaklık girişi ve kızılötesi göz gibi özelliklerin tamamı ise korunmuş.
Özetle Redmi Note 9 Pro, daha iyi genişleme olanları ve daha iyi fotoğraflara odaklanmak isteyen kullanıcılara hitap etmek üzere konumlandırılmış bir model. Yine de cihazı elinize aldığınızda boyutlarından ve üzerinde bulunan bağlantı olanaklarının çeşitliliğinden etkilenmemek mümkün değil. Ne de olsa tasarımı ve fiyatına göre sunduğu zengin özelliklerle bugüne dek 100 milyondan fazla satan bu seri Xiaomi’nin global ölçekte yakaladığı başarıdan neredeyse tek başına sorumlu.
Tasarım: Cam Gövde, Dev Ekran
Redmi Note 9 Pro, önden bakıldığında 6,67 inç boyunda, 2400×1080 piksel çözünürlüğünde devasa bir ekrandan ibaret. Ön kamera için üste çakılan punto olmasa görüntü ekrandan taşıp masanın üzerine akacakmış gibi duruyor. Bundan 5-6 yıl önce 7 inç cihazlara tablet dediğimiz aklıma geldi. İlginç bir şekilde boyut olarak neredeyse o sınıra dayanmış olmasına rağmen ekran gövde oranının yüksekliği sayesinde kaba durmuyor. Gün ışığı altında bile okunaklı sonuç verecek ölçüde parlak LCD ekranın renk dengesi de gayet yerinde.
Arka yüzde çift tonlu ve hafif çapraz taramalı bir motif yer alıyor. Xiaomi dörtlü kamera sistemini sola yaslanmak yerine merkezde tutmayı tercih etmiş. Kameralar biraz çıkıntı yapıyor ama kutunun içinden çıkan silikon kılıfı taktığınızda kılıfın özel kesimi sayesinde bu yükseklik dengeleniyor. Zaten Redmi Note 9 Pro kılıfsız kullanılacak bir telefon değil, baya parmak izi topluyor.
Telefonun ön yüzüne muntazam bir cam filmi yerleştirilmiş, ilk başta var mı yok mu anlamıyorsunuz. Tam olması gerektiği gibi.
Modelde ilginç bir şekilde parmak izi okuyucusunu yandaki açma kapama düğmesinin üzerine almışlar. Bazen parmak izi okuyucusu önde mi olsa daha iyi arkada mı diye düşünüyordum, buna şimdi bir de yanda mı olsa diye yeni bir tercih eklendi. Bir an solaklar bununla ne yapacak dedim ama sol elle tutunca işaret parmağının bu düğmeye rahatça erişmesi bu konudaki endişemi gidermeye yetti.
Diğer yandan bu tuşun parmak izi okuyucusu fonksiyonunu da üzerine alması ses açma kapama tuşlarının fazla yukarı kaymasına sebep olmuş. Telefon da böyle büyük olunca tek elle tutarken ulaşması biraz zor oluyor.
Telefonun üstünde gerektiğinde televizyon, klima ve benzer cihazlar için uzaktan kumanda olarak kullanabileceğiniz bir kızılötesi göz, altında şarj yuvası ve kulaklık girişi yer alıyor. Nesli tükenmek üzere olan kulaklık girişinin cihazda yer alması çoğu kişiyi sevindirecek bir detay. Temassız ödeme ve cihaz eşleme gibi işlemler için NFC okuyucu da Redmi Note 9 Pro’da yer alıyor.
Telefonda su geçirmezliğe dair herhangi bir ibare yok. Dolayısıyla suyun altına sokmamak veya musluktan akan suyla vb temas ettirmemek uygun olacaktır.
Donanım: İhtiyaç Duyabileceğiniz Her Şey Yerli Yerinde
Cihazın bizdeki örneği Snapdragon 720G yonga platformu üzerinde 6 GB belleğe ve 64 GB depolama alanına sahipti. Depolama belleği bu telefonda o kadar sorun değil, çünkü microSD kart yardımıyla kolayca artırabiliyorsunuz. Snapdrgon 720G de ilginç bir şekilde burun farkıyla da olsa pek çok incelemede 730G yonga setinden daha iyi performans gösteriyor. Genel olarak telefonun performans adına yetişemediği bir konu yok. Kullanım gayet akıcı, her şey yerli yerinde.
Telefonda Android 10 sürümü, MIUI 11 arayüzüyle birlikte geliyor. Google tarfından gelen güncellemeleri telefona aktarma konusunda da Xiaomi’nin eli oldukça çabuk. Alet kutudan çıktığı anda aldığı güncellemelerle gözlerini açıyor.
Telefon 5020 miliamperlik piliyle kendi sınıfında standart pil kapasitesinin artık 4 binlerden sıyrılıp 5 binlere dayanacağının işaretini veriyor. Bu kapasite yoğun kullanımda bir tam günü rahatça çıkaracak, hatta benim gibi rahvan kullananlarda 2 günü devirecek kadar yüksek. 30 Watt’lık hızlı şarj cihazının kutuya dahil edilmesi de ayrı bir güzellik.
Kamera: 64 Megapiksellik Diva Başrolde
Redmi Note 9 Pro’da arka kısımda merkeze kare şeklinde dizilmiş dört kameralı sistem yer alıyor. 64 megapiksellik ana ojektife 2 megapiksek derinlik kamerası, 8 megapiksel ultra geniş açılı kamera ve 5 megapiksellik makro kamera eşlik ediyor. 64 megapiksellik kamerayla her 4 pikselin ortalaması alınarak elde edilen 16 megapiksel fotoğraflar çekebildiğiniz gibi, görüntüyü herhangi bir işlemden geçirmeden 64 megapiksel olarak da saklayabiliyorsunuz. Kamerada HDR, yapay zekaya dayalı obje tanıma, 4K video kaydı, ağır çekim ve gece çekimi gibi fonksiyonların hepsi mevcut.
Öndeki 16 megapiksellik özçekim kamerası ekrana küçük bir punto şeklinde yerleştirilmiş. Ön kamerada saniyede 120 kareli yavaş özçekim özelliği de var.
Gece çekimlerinde görüntünün biraz fazla düzleşmesi hariç kamerada dikkat çeken bir kusur yok, çekilen fotoğraflar kendi fiyat sınıfı için gayet yeterli. Telefonla farklı koşullarda yaptığımız örnek çekimleri aşağıda görebilirsiniz. Seçtiğiniz görseli büyütmek için üzerine tıklayabilirsiniz.
Sonuç: Orta Sahanın Yeni Yıldızı
Bugüne dek 110 milyondan fazla satan bir serinin temsilcisi olarak Redmi Note 9 Pro’da eleştirilebilecek çok da bir şey yok. Kendinden öncekilerin bıraktığı mirası başarıyla ileri taşıyan bir model. Devasa bir ekrana ve pile sahip. Kızılötesinden NFC’ye, süper hızlı MIMO destekli Wi-Fi altyapısından kulaklık girişine alette yok yok. Kendi fiyat seviyesinde sunduğu özelliklerle adeta rakipsiz bir model.
Enterprise Next olarak 3000 TL civarı fiyat seviyesinde parasının karşılığını hak eden bir akıllı telefon arayanlara Redmi Note 9 Pro’yu gözü kapalı tavsiye ediyoruz.
Son zamanlarda Xiaomi çok kafa karıştırmaya başladı. Note 9 Pro olarak joyeuse ve Cortana sürümleri var. Joyeuse Global versiyon Cortana ise hindistan sürümü aralarında ki tek fark nfc desteği diye biliyorum (Cortana da yok)
2 aydır Note 9 Pro Joyeuse kullanıyorum kamerasına bayılıyorum. Üstüne birde google cam yükleyince çok başka oluyor. Oyun Performansı kendi belirttikleri gibi 13 saat oyun oynayarak bataryayı zorlayabiliyorsunuz. her hali ile mükemmel. Kesinlikle tavsiye ederim.