Pandeminin birey, ekonomi ve toplum üzerindeki etkisi ve bu bağlamda geleceğin nasıl şekilleneceği merak konusu. Xsights Araştırma ve Danışmanlık ve Adba Analytics, bu soruları yanıtlamak üzere online araştırma sonuçlarıyla sosyal medya analizini birleştirdiler. Bu araştırmanın sonuçları 2 Haziran 2020’de düzenlenen “Peki Şimdi Ne Olacak?” başlıklı online basın toplantısında açıklandı.
Toplantıda araştırma sonuçlarını aktaran Xsights Kurucusu Çiğdem Penn, pandemi döneninin bireylerin çoğunluğunun kendilerine döndükleri, yeni kararlar aldıkları bir dönem olduğunu ifade etti. Normalizasyon sürecinin başlamasıyla birlikte bireylerin aldıkları bu kişisel, ekonomik ya da siyasi kararları aksiyona geçirmek istedikleri bir döneme şahit olacağımızı belirten Penn, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kişisel gelişim, sağlıklı yaşam, örgün öğrenim alanlarına olan ilginin artacağını hep birlikte gözlemleyeceğimiz bir döneme giriyoruz. Ekonomik anlamda daha fazla kıymet bileceğimiz, tasarruf edeceğimiz bir dönemin başlangıcındayız. Bireylerin tasarruf, yatırım, sigorta eğilimlerinin pandemi öncesindeki dönemlerden daha yükseklere çıkmasını bekliyoruz. Globalizasyona olan inancın düştüğü, yerelin önem kazandığı öte yandan da evrensel kavramların değerlendiği bir zeitgeist’e doğru ilerliyoruz. Ekonomik anlamda azalan hane gelirini tekrar yükseltmek adına değişen iş alanları, çalışma biçimlerine tanıklık edeceğiz, GİG ekonomisinin öne çıktığını ve bazı sektörleri tamamen içine aldığı zamanlardan geçiyor olacağız. Ekonomik anlamda bu krizden çıkabilen kurumların güçlenerek çıkmalarına, ortaklıkların, şirket satın almalarının yaygınlaşmasına tanıklık ediyor olacağız. Tüketici davranışları tekrar eski haline dönemeyecek, yeni normlar oluşurken, bunların arasında tüketicilere ve çalışanlara verilen değer artık bir tercih kriteri haline gelecek. Ekonomi tüketim odağından bir üretim odağına kayacak ve yeni ürün ve icatlar, yeni girişimler ekonomiyi önümüzdeki dönemde çoğunlukla online ve mobil olarak şekillendirecek.”
Toplumsal anlamda, pandemi dönemimde gerçekleşen hanedeki iş paylaşımı sayesinde geleneksek kadın ve erkek rollerinin sorgulanacağına dikkat çeken Penn, “Bundan sonraki dönemde daha paylaşımcı roller devam edebilirse, kadınların istihdamda daha çok yer alacaklarını gözlemleyebiliriz. Birlikte yaşam konusunda sınırlarımızı daha iyi tanımladığımız, bir arada yaşamın güçlendiği ama bireyi de zayıflatmayan bir toplum yapısına doğru ilerliyor olacağız. Bu anlamda aile içi şiddet gibi konulara toleransımız düşecek, boşanma sayıları artacak ve ailenin toplumdaki fonksiyonunu toplumun gündemine getireceğiz” dedi.
Çalışmada verinin analizinin önemini vurgulayan Adba Analytics Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Bayazıt, gelişen teknolojileriyle bilgiye erişimin her zamankinden daha kolay hale geldiği, bununla birlikte çok hızlı şekilde tüketildiğine de dikkat çekti. Bayazıt sözlerini şöyle sürdürdü:
“Markalar da bu edindiği bilgilerle yenilikler yapabiliyor veya yanlış kararlar alabiliyor. İşte bu noktada tüketiciler, markalar, markaların ürünleri, hizmetleri ile olan iletişimi temelde değişmiş durumda. Tüm bu değişikliklerle birlikte, dijital platformda oluşan bu amansız veri dünyasında son on yılda tüketici görüşleri ve davranışlarında bir patlama görüldü. Bugün 3,8 milyar insan aktif olarak sosyal medyayı kullanıyor. Sadece Twitter’da kullanıcılar tarafından her gün 480 milyon paylaşım yapılıyor. Tüm markaların, kurum ve kuruluşların insanların/tüketicilerin düşüncelerini neyi istediklerini anlamak için bu verileri kullanmak, her markanın, kurumun başarılı olması için hayati önem seviyesindedir. Ancak bu veriyi anlamlandırmak, kararlarınızı etkileyecek seviyeye getirmek kolay değil. Hızlı bir şekilde anlamanız ve harekete geçmeniz için önünüzde çok dağınık bilgi yığını olabilir. Adba Analytics olarak sahip olduğumuz enstrümanlarla sanal ortamda tüketicinin sesine yapı ve anlam getirerek, bu gücü herkese ulaşacak seviyede anlaşılabilir yapıyoruz.”
Pandemi dönemine değinen Bayazıt, “Pandemi nedeniyle veriler beklendiği gibi olmayacak ama Türkiye genç ve dinamik bir ülke bu olumsuzluğu dünyada herkesten önce telafi edecek. Önümüze iş hayatında yeni fırsatlar çıkacak ben içinde bulunduğumuz yıldan bu bağlamda umutluyum” dedi.