Fikirler ve bunları uygulama yeteneği insanoğlunun ayırt edici özelliklerinden sadece biri.
Ancak bazılarımız fikirleriyle yaşar, bazılarımız fikirlerini paylaşır ve bazılarımız da bu fikirleri sayesinde insanlığın kaderi üzerinde ciddi roller üstlenir.
Peki, hiç düşündünüz mü bir fikir hangi şartlar altında ürün haline geliyor ve insanlığın kaderini etkiliyor? Ya da bizim toplumumuzdan bu ve benzer fikirler çıktı mı çıkmadıysa neden? İşte tüm bu soruların yanıtlarını bu yazıda birlikte bulmaya çalışacağız.
Öncelikle fikir üretmek ve yeni projeler hayal etmek sadece ABD’lilere ya da dönemin gelişmiş ülkelerinin vatandaşlarına has bir durum değil. Hiç beklemediğiniz ülke ve bölgelerden de inanılmaz fikirlerle karşılaşabilirsiniz. Ancak bu fikirlerin başarısı; hayata geçirilerek ticari ya da sosyal bir getirisinin olmasıyla ölçülüyor.
Kitlelere fayda sağlamayan fikir sadece “hayal”dir
Aslında hayata geçirilen başarılı bir fikri hayalden ayıran özellikleri saydık şimdiye kadar. Peki, nasıl var olan bir fikrimizi faydalı hale getireceğiz? Bunun birçok yolu var elbette. Ama ilk önce fikirden ürüne giden yolun çok iyi belirlenmesi, bu yoldaki engellerin iyi analiz edilmesi, ilgili pazar şartlarından ürünü kullanacakların kullanım profillerine kadar bütün etmenler tek tek analiz edilmesi gerekiyor.
Bu konuda en çok verilen örnek Elon Musk. Hemen söyleyelim Musk, sanıldığı gibi ABD vatandaşı değil Güney Afrika kökenli. Ancak zekâsı, yaratıcılığı ve az önce söylediğimiz fikirden ürüne giden yoldaki detaycılığıyla başarılı olmuş bir isim.
Devlet teşvikleri çok önemli
Burada hemen bir bilgi paylaşalım. Elon Musk’ı bu kadar başarılı kılan yukarıdaki özellikler dışında bir de devlet teşviklerini çok iyi takip etmesini eklemek gerekiyor. ABD, sadece internet dünyasına özel fikirlerin geliştirilmesi için yıllık 1 milyar dolar teşvik bütçesi ayırıyor ki üniversitelere yapılan yardımlar bu bir milyar doların içinde değil. Robotik, elektrikli otomobiller ya da yenilenebilir enerji kaynakları için ayrılmış teşvik bütçelerini saymıyoruz bile.