Intel, kuruluşunun 50. yılına özel bir etkinlik düzenledi. Intel META Perakende Satış Direktörü Ali Rıza Küçük ve Intel EMEA Tüketici Pazarlama Direktörü Klaus Obermaier, şirketin gelecek iş odakları ve Türkiye’ye dair planlarıyla ilgili bilgi verdi.
Intel, kuruluşunun 50. yılına özel bir basın toplantısı düzenledi. Toplantı, Intel META Bölgesi Tüketici Satış Direktörü Ali Rıza Küçük ve Intel EMEA Tüketici Pazarlama Direktörü Klaus Obermaier‘in ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantıda şirketin önümüzdeki dönem odaklanacağı iş kolları ve PC pazarına dair gelişmeler paylaşıldı.
Obermaier, konuşmasına Intel’in dünyadaki mevcut durumundan bahsederek başladı ve dikkat çekici rakamlar paylaştı. Intel bugün iğne ucu kadar alana 200 milyon transistör sığdırabilen bir şirket. 2017’de 62,8 milyar gelir elde etmişler. Dünya genelinde 102 bin 700 çalışanları var ve bunların yüzde 80’i mühendislerden oluşuyor. Sadece 2017’de Ar-Ge için 13 milyar dolar bütçe ayırmışlar, sadece yapay zekanın gelişimi için 1 milyar doları kenara koymuşlar. Son 5 yılda dünyadaki sistemlere çitlesinler diye verdikleri çekirdek sayısı 900 milyon.
Obermaier, Intel’in gelecek dönemde odaklanacağı dört alanı da otonom sürüş, 5G ağları, yapay zeka ve sanal dünyalar olarak sıraladı (evet, aralarında mobil yok). Hala Moore yasasının gereğini yerine getirmeye devam ediyorlar. Transistör boyutunda neredeyse fizik kurallarının izin vereceği noktaya kadar gelmişler. “Çok yakında başka bir yol bulmamız gerekecek, çünkü doğa kanunları şu koşullarda daha ileri gitmemize izin vermiyor” dedi Obermaier. En güçlü oldukları alan olan PC’ye özellikle odaklanmak istiyorlar. Burada da performans, güç verimliliği ve bağlantı olmak üzere üç ana konu belirlemişler.
Performans İçin Pazara Çıkan Daha Azına Razı Olmuyor
Obermaier’in ardından sözü Intel META Bölgesi Tüketici Satış Direktörü Ali Rıza Küçük aldı. Küçük, 2018’in 3. çeyreğinde PC tarafında yüzde 16 büyüdüklerine değinerek söze başladı. Sunucudaki büyümeleri ise yüzde 22. Verdiği bilgiye göre Türkiye’de 5 yaşın üzerinde 10 milyon civarı bilgisayarın yenilenmesini fırsat olarak görüyorlar ve özellikle KOBİ’lere odaklanacaklar.
Performans odaklı bilgisayarlar ise ayrı bir konu. “Performans odaklı bilgisayar satın almak için pazara çıkan kullanıcı, fiyat olarak kafasına yatan bir seçenek bulamazsa daha azına razı olmak yerine satın almayı erteleme yoluna gidiyor” dedi Küçük. PC pazarı bize benzeyen Rusya’da da böyle olmuş. Rublenin değeri düşüp alım gücü azalınca talep durmuş, durum düzeldiğinde bir anda patlayıvermiş.
Bu arada Intel’in son dönemde işlemcilerde yaşadığı tedarik sorunu gündeme geldi. “Piyasada işlemci yok, neden?” diye soruldu. Küçük, Intel’in karşı karşıya olduğu hızlı büyüme rakamlarına üretim olarak hazırlıksız yakalandığını itiraf ederek soruyu cevapladı. Sorunun yakında üst uç işlemciler için giderileceğini söyleyen Küçük, alt banttaki talebe cevabın ise biraz daha gecikebileceğini söyledi. Bizim anladığımız, 2019 yılı başlarına kadar stok sıkıntısı devam edecek.
Küçük, Türkiye’de inovasyona daha fazla ağırlık vereceklerine değindi. Sonra da bizi Zeki ile tanıştırdı. Zeki, Vatan Bilgisayar’ın yakında hizmete alacağı bir sanal satış danışmanı. Yani sohbet robotu. Nasıl bir bilgisayar istediğinizi söyleyeceksiniz, ihtiyacınızı öğrenip sizi yönlendirecek. Başlangıçta tam olarak yapay zeka denemez; belki zamanla…
Sonrasında 50.yıl hatırına bir küçük pasta kesildi ve olaysız bir şekilde dağıldık. Özetle Intel’de durumlar böyle.
Şirketin Türkiye’deki durumu hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, önceki yazımıza göz atabilirsiniz.