1999 yılında FIT Consulting ismiyle kurulan 2018 yılından bu yana da Foriba olarak hizmetlerine devam eden şirket, yurt dışı yatırımları ile fark yaratıyor.
Geçtiğimiz hafta Foriba CEO’su Koray Gültekin Bahar ile Maltepe’deki ofislerinde bir araya geldik. Şirket uzun süredir takip ettiğim ve yenilikçi bir yapı olmasının dışında yurt dışından aldığı yatırımlarla da ön plana çıkıyor. Bu yatırımların karşılığı olarak İtalya’da kurulan yüzde yüz Türk sermayeli şirketle birlikte artık hedef uluslararası bir şirket olmak. Ancak Koray Bahar, burada hemen şunu ekliyor: “Bu süreç için çok acele etmiyor ve temkinli ilerlemeyi tercih ediyoruz. Ancak 2-3 yıl içinde ne zaman şirket içi ve dışı yazışmalarda Türkçe dışında bir dil hakim olacak işte o zaman uluslararası olmanın en önemli adımını atmış olacağız.”
İsim değişikliğinin altında da küreselleşme hedefi yatıyor
FIT Consulting adıyla 1999 yılında kurulduklarını belirten Bahar, “FIT Solutions’la dikey çözümlere odaklanarak ve müşteri memnuniyetini önemseyerek sektörün lideri olduk. 2009’dan bu yana kağıt kullanımını ortadan kaldırarak e-Dönüşüm çözümlerine odaklanıyoruz. Sektör profesyonelleri bizi daha önce FIT Solutions ismiyle tanıyordu. Yeni stratejimiz doğrultusunda marka kimliğimizi değiştirerek 2018 yılının başından beri Foriba ismiyle hizmet veriyoruz. İsim değişikliğine gitmemizin nedenlerin başında, küreselleşme ve büyüme hedeflerini hızlandırmaya yönelik oluşturduğumuz yeni strateji geliyor” dedi.
2014 yılında Türkiye’deki teknoloji şirketlerine yatırım yapan, Hollanda merkezli girişim sermayesi fonu Revo Capital’den yatırım aldıklarını da ifade eden Koray Bahar, “Bu yatırım Revo Capital’in bugüne dek gerçekleştirdiği en büyük yatırım olma özelliğini taşıyordu. 2018 yılının Şubat ayında dünyanın özel sektöre odaklı en büyük kalkınma kuruluşu IFC liderliğiyle 5 milyon dolar yatırım aldık. Alınan 5 milyon dolar yatırımın 3 milyon doları IFC’den, 1,5 milyon doları Revo Capital’den, 500 bin doları ise Endeavor Catalyst’den geldi. Her sektörden 10 bini aşan referansımızla e-Dönüşüm konusunda Türkiye’deki öncülüğümüzü sürdürüyoruz. Türkiye’deki en büyük şirketlerin yüzde 70’ine hizmet veriyoruz ve bunların yüzde 80’i KOBİ’lerden oluşuyor” şeklinde konuştu.
Yurt dışı macerası hızlı başladı
“Foriba olarak bir yandan e-Dönüşüm süreçlerindeki bilgi liderliğimizi devam ettirirken bir yandan da uluslararası pazarda sektörüne yön veren şirketlerden biri haline gelmek için çalışıyoruz” diyen Koray Bahar, sözlerini şu şekilde bitirdi:
“Bu doğrultuda, 2020’de 25 milyon dolar gelir getirmeyi planlıyoruz ve bu gelirin yaklaşık yüzde 50’sinin yurt dışında yapacağımız satışlardan elde edeceğimizi öngörüyoruz. Türkiye’de elektronik olarak gönderilen faturaların yaklaşık yüzde 80’i Foriba sistemi üzerinden geçiyor. Müşteri sayısına bakıldığında ise bu oran e-Fatura’da yüzde 15, e-Arşiv’de ise yaklaşık yüzde 30. Türkiye’de faturasını elektronik olarak göndermeyi tercih eden neredeyse her 3 firmadan 1’i bizim sistemimizi kullanıyor. Bu sene Türkiye’nin önemli bilişim şirketlerinden ISIS ile birleştik. Birleşme öncesinde şirket değerlememiz 25 milyon dolardı, birleşme ile birlikte her iki şirketin bütün hedefi yüzde 20 civarında. Gelen regülasyonlar ve yurt dışı operasyonlarımızla bu oranı yüzde 100’e çekme fırsatı önümüzde duruyor. Ayrıca 2018 yılı içerisinde bünyemize Türkiye’den en az bir şirketi daha dâhil etmeyi planlıyoruz. Küreselleşme adına adına yaptığımız bir diğer çalışma ise İtalya’da açtığımız ofis. İtalya’da dijital süreçlerle ilgili regülasyonların Türkiye’dekine çok yakın oluşu ve tüm vergi mükelleflerinin 2019’da elektronik faturaya geçişinin zorunlu hale getirilmesinin yaratacağı fırsatlar bu kararımızda etkili oldu. Ayrıca, burada Ginini gibi büyük partnerlerle çalışıyoruz, İtalya’daki portföyümüze dünyanın en büyük enerji ve akaryakıt şirketlerinden birini de ekledik.”
Bir bakışta Foriba
Türkiye’nin en çok elektronik belge işleyen e-Dönüşüm firması Foriba, şirketlere ‘e-Fatura’, ‘e-Arşiv’, ‘e-Defter’, ‘e-Bilet’, ‘e-Mutabakat’, ‘e-Denetleme’, ‘e-imza’, ‘e-beyanname’, ‘e-Yedekleme’, ‘UFRS’, ‘Figopara’ (Logo ile ortak kurduğumuz şirketimiz), ‘KDV İade’, ‘e-İrsaliye’, ‘e-Kayıt Saklama’, ‘e-Müstahsil Makbuzu’, ‘e-Serbest Meslek Makbuzu’ ve ‘Dış Ticaret’ gibi uygulamaların yanında, süreçlerinin düzenlenmesinde iş verimliliği artıran, maliyet ve zaman yönetimini kolaylaştıran çözümler de sunuyor.
Koray Gültekin bahar ile gerçekleştirdiğimiz röportajı aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.