İş hayatı sadece ofis yaşamından ibaret değil elbette. Şov dünyası ve konferanslar gibi yüksek sayıda katılımcıyı içine alan büyük organizasyonlar her geçen gün giderek artıyor ve bu çalışmalardaki en önemli unsurlardan biri de görsellik.
Geniş alanlara yönelik profesyonel projeksiyon çözümlerini Epson Türkiye Görüntüleme Sistemleri Profesyonel Ürünler Müşteri Yöneticisi Erdal Bilimli ile konuştuk.
Geniş mekanlara yönelik profesyonel projeksiyon çözümlerinde nelere dikkat edilmesi gerekir?
Geniş mekan projeksiyonu seçerken ilk olarak dikkate alınması gereken unsur cihazın beyaz ve renkli ışık çıkış güçleri olmalıdır. Tek bir projeksiyondan çıkacak olan ışık gücünün yeri geldiğinde bütün bir sahneyi aydınlatması gerekir. Cihazın ışık gücü ne kadar yüksek olursa seyircinin dikkatini çekmek de o kadar çok etkili olacaktır çünkü hiçbir izleyici soluk ve renksiz olan bir görüntüye bakmayı tercih etmez. Bu yüzden geniş mekan projeksiyon cihazları genel olarak en az 10.000 lümen ve üzeri seçilmelidir. Seçilecek olan projeksiyonun beyaz ışık çıkış gücünün 10.000 lümen olması etkileyici bir sahne hazırlamak için yetersiz kalacaktır; ancak renkli ışık gücü de 10.000 lümen olursa gerçek anlamda doğru bir projeksiyon seçilmiş olur. Burada Eşit Oranlı Renkli ve Beyaz Işık Çıkışı olarak açılımını yaptığımız Epson CLO teknolojisi devreye giriyor. Bizim tüm modellerimizde CLO kuralları geçerlidir. Ayrıca bu yüksek beyaz ve renkli parlaklık gücüne ulaşmak için üç çip projeksiyon cihazı kullanılmalıdır. Epson olarak biz kendi patentli görüntü işlemcimiz olan 3LCD teknolojisini kullanmaktayız. Üç çip olan 3LCD görüntü teknolojimizi bütün cihazlarımızda standart olarak kullanmaktayız. Patentli teknolojimiz sayesinde sahnelerde en yüksek parlaklıkta dahi doğru ve canlı renkleri yansıtabiliyoruz.
Projeksiyon cihazlarının yüksek parlaklıkta beyaz ve renkli ışık gücüne sahip olmasının öneminin yanı sıra, uzun süreler bu yüksek parlaklığı koruyabiliyor olması gerekmekte. Kullanılan UHP ve Xenon lamba teknolojileri uzun süreli yüksek parlaklık sağlamakta yetersiz kalmaktadır. UHP lambalar ortalama 1000 saat kullanıldıktan sonra yüzde 30 güç kaybederek büyük bir parlaklık kaybına yol açarken, Xenon lambaların yüksek maliyeti ve kısa ömür süreleri geniş mekan projeksiyonlar için dezavantaj oluşturmaktadır. İşte bu yüzden Epson olarak biz bütün yüksek parlaklıkta olan projeksiyon cihazlarımızda lazer ışık kaynağı kullanıyor ve bu teknolojiye büyük yatırım yapıyoruz. Lazer teknolojisine sahip projeksiyonlar “sabit parlaklık” ayarında on binlerce saat aynı beyaz ve renkli parlaklığı korur. Geniş mekan projeksiyonun geleceği kesinlikle lazer ışık kaynağı teknolojisine bağlı olacaktır.
Epson olarak sizin bu alandaki çözümleriniz nelerdir ve nasıl avantajlar sunuyorsunuz?
Geniş mekan lazer projeksiyonları kategorisi için 8bin lümen (EB-L1405U), 12bin lümen (EB-L1505UH), 15bin lümen (EB-L1755U) ve 25bin lümen (EB-L25000U) olmak üzere toplamda dört WUXGA çözünürlüklü model sunabiliyoruz. Bunlara ek olarak da SXGA+ çözünürlüklü, 15bin lümen (EB-L1715S) projeksiyonumuz de kendi alanında eşsiz bir cihazdır. Beş farklı seçeneğimiz sayesinde geniş mekan projeksiyonlar kategorisindeki bütün talepleri karşılayabiliyoruz. Lazer projeksiyonlar uzun yıllar boyunca kullanmak için üretiliyorlar ve eski cihazlara göre daha sağlam ve dayanıklı yapılmaları gerekmekte. Epson olarak lazer projeksiyon cihazlarımıza olan güvenimizi 5 yıl ve 20 bin saatlik garantimiz ile de destekliyoruz.
Projeksiyonda 4K lazer teknolojisi yükselen trend. Sektördeki durumu ve geleceğini değerlendirir misiniz?
Projeksiyon ışık gücü için lazer teknolojisi vazgeçilmez bir seçenek olup önümüzdeki yıllarda düşük lümenli ürünlerde dahi kullanılmaya başlanacaktır. Projeksiyon cihazlarının geleceği lazer teknolojisi ile doğru orantılı olacaktır.
4K veya UHD çözünürlüklü projeksiyonların talebi de her geçen gün artmaktadır. Özellikle home cinema (ev sineması) kategorisinde 4K’nın hızla yükselen bir trend olduğunu belirtebiliriz. Önümüzdeki yıllarda 4K çözünürlüğün standart olarak aranan bir özellik olacağı da yadsınamaz. Fakat günümüzde geniş mekan kategorisini değerlendirdiğimizde gerçek 4K çözünürlüklü cihazların yüksek maliyetli oluşu ve gerekli 4K içeriklerin ve oynatıcıların yaygın olmayışı talebi düşürmektedir. Yüksek maliyet sorununu ortadan kaldırmak ve daha erişilebilir kılmak için Epson 4K Enhancement (4K Zenginleştirme) teknolojisini bütün geniş mekan WUXGA çözünürlüklü lazer projeksiyonlarında standart donanım olarak sunmaktadır. 4K Zenginleştirme teknolojisi sayesinde hem Full HD (1920×1080) içerikleri 4K çözünürlüğe yükseltilebilirken hem de 4K (4096×2160) çözünürlüklü içerikleri sorunsuz bir şeklide aktarabilirsiniz.
Orta vadede yeni modeller sunacak mısınız? Bu segmente yönelik olarak yakın gelecekteki stratejiniz nedir?
Epson, lazer projeksiyon yatırımında hız kesmiyor ve her yıl yeni ve daha gelişmiş projeksiyonları ürün kategorisine ekliyor. Bu yılın sonunda da ISE 2018 fuarında tanıttığımız iki yeni modelimizi Türkiye’de satışa sunacağız. Bu yeni modellerden ilki 20 bin lümen beyaz ve renkli ışık gücüne sahip olan WUXGA çözünürlüklü EB-L20000U modelimizdir. İkincisi ise gerçek 4K (4096×2160) çözünürlüklü 1 2bin lümen modelimiz olan EB-L12000Q olacak. Bu iki yeni ürünümüz de şimdiden müşterilerimiz tarafından dört gözle beklenmektedir.
Stratejimizi, geniş mekan lazer projeksiyonlardaki global yatırımımızın Türkiye’de de karşılığını almak üzere kurduk. İlk hedefimiz gerekli talepleri karşılayabilecek ürün çeşitliliğine ulaşmak ve bu sayede Epson olarak lazer projeksiyon denildiğinde akla gelen tek marka olmaktır. Önümüzdeki günlerde ve hatta yıllarda bütün çalışmalarımızı bu hedefe ulaşmak ve korumak için yapacağız.