Analistler, Samsung Galaxy Note 7 faciasının ardından şirketin ne kadar kaybettiğini tahmin etmeye koyuldu. Tahminler zararın milyar doları geçtiği yönünde.
Eğer son 1 ayınızı telefon ve internetin çekmediği bir dağ evinde veya balıkçı kasabasında geçirmediyseniz (ah keşke…), Samsung’un son ürünü Galaxy Note 7’lerin pilindeki sorun yüzünden sağda solda paylayıp durması nedeniyle yaşananlardan bir şekilde haberiniz olmuştur. Olay o kadar ciddi bir hale geldi ki artık bu cihazla kolay kolay uçağa bile binemiyorsunuz. 3 bin 500 liralık aleti 100 mililitrelik parfüm şişesi kadar tehlikeli ilan ettiler.
Tabii bu olayın Samsung’a pek çok yönden zararı oldu. İtibar kaybetti, yeni çıkan iPhone 7 ile rekabette kendisini öne çıkarabilecek en önemli avantajını kaybetti, 2,5 milyona yakın telefonu değişim için geri çağırarak para kaybetti, sorunsuz ürünlerin piyasaya çıkışının haftalarca gecikmesi yüzünden zaman kaybetti.
Ürünün sağlam sürümleri birkaç hafta içinde ortalıkta dolaşmaya başlayacak. Ama artık Galaxy Note 7, hele de iPhone 7’nin üzerine “eski ürün” ve “patlayan telefon” olarak anılmaktan kolay kolay kurtulabilecekmiş gibi görünmüyor. Bana sorarsanız yazık oldu, zira Note 7 daha 6 ay önce Galaxy S7 Edge satın aldığıma pişman edecek kadar güzel bir üründü. Keşke biraz daha bekleseymişim de patlamayan bir tane alsaymışım. Her neyse.
Peki tüm bu kayıpların acaba şirkete olan finansal yükü nedir? Bazı analistler bunun milyar doları geçeceğini, hatta şirketin 2016 yılı toplam gelirlerinin yüzde 5’ine kadar ulaşacağını öngörüyor. Ürünün kendinden önceki Note 5’e kıyasla satış beklentileri de yüzde 25 daha fazlasından yüzde 40 daha azına doğru revize edilmiş vaziyette.
Bu durumun 2016 3. çeyrek itibariyle finansal sonuçlara da yansıması bekleniyor. Şirketin şimdiden zararı karşılamak için 4 farklı şirketteki hisselerini elden çıkardığı ve arayı kapatmak için tedarikçileri üzerinde aşırı baskı kurduğu yönünde haberler var.
Sahipleri de Biraz Çok mu Sevdi ne?
Bu arada Türkiye dahil dünyanın her yerinde Samsung yana yakıla değişim veya iade için tüketicilere satın aldıkları cihazları geri getirme çağrısı yaparken, bu çağrıya uyan tüketicilerin sayısının düşük kalması bir hayli şaşırtıcı. Örneğin ABD’de yapılan tüm çağrılara, hatta sorunsuz cihazların dükkanlara gelmesine rağmen cihazı satın alan tüketicilerin sadece yüzde 25’i çağrıya yanıt vermiş. Samsung, tüketicilerin elinde dolaşan ürünlerin patlamasını önlemek için maksimum şarj seviyesini yüzde 60’la sınırlamak ve sorunlu cihaz sahiplerini değişime zorlamak için ekranlarına sürekli mesaj yollamak gibi çareler peşinde.
Türkiye’de değişim için başvuru oranın ne olduğu şimdilik belli değil. Muhatabına sorduk, yanıt gelirse sizinle de paylaşırız. Bu arada sözü açılmışken ürünün Türkiye’deki iade prosedürüne dair Samsung Türkiye’nin paylaştığı en son bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.
Değişim Programı’nı Türkiye’de başlatıyor
Galaxy Note7 değişim programının yanı sıra Samsung, kullanıcı güvenliğini garanti edecek yeni önlemleri de duyurdu
İSTANBUL, 21 Eylül 2016 – Samsung Electronics, Galaxy Note7 kullanıcılarının mevcut cihazlarını yeni seri ile değiştirebilecekleri Değişim Programı’nı başlatma kararı aldı.
İlk seri Galaxy Note7’lerin pilinde çıkan bir sorun nedeniyle, 2 Eylül tarihinden itibaren Galaxy Note 7’lerin satış ve dağıtımı durdurulmuş ve ardından Değişim Programı başlatılacağının bilgisi kullanıcılar ile paylaşılmıştı.
Konu ile ilgili Samsung Electronics Türkiye Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen, şunları söyledi:
“Kullanıcılarımızın güvenliği bizim için en önemli önceliktir. Bu nedenle tüm kullanıcılarımızın hemen Galaxy Note 7 Değişim Programı’na katılmalarını talep ediyoruz. Yeni seri cihazlar ile kullanıcılarımız en yüksek kalitede akıllı telefon deneyiminden faydalanacaklar. Ekim ortasından itibaren, yeni seri Galaxy Note7’lerin raflardaki yerini almasıyla daha çok tüketici bu kaliteli deneyimi yaşayabilecek. Değerli kullanıcılarımıza anlayışları ve sabırları için içtenlikle teşekkür ediyoruz.”
Samsung yeni seri cihazların üretim ve kalite kontrolü süreçlerini en yüksek standartlarda gerçekleştirdi. Bu nedenle, yeni seri Galaxy Note 7’lerde aynı sorunun yaşanmayacağı konusunda güvence veriyoruz. Tüm Galaxy Note7 kullanıcılarının 444 77 11 nolu Samsung Çağrı Merkezi’ni arayarak Değişim Programına katılmaları gerekmektedir.
Samsung kullanıcı güvenliğini göz önünde bulundurarak, çok az sayıda bildirilmiş vaka olmasına rağmen, Değişim Programı’nı başlatma kararı almıştır. Samsung, bu programa ek olarak yeni önlemler duyurdu.
Pil şarj sınırlandırmasıyla ilgili yazılımın güncellemesi: Samsung, 25 Eylül itibariyle Türkiye’deki eski seri cihazlara bir yazılım güncellemesi iletecek. Bu yazılım, pil dolum limitini %60’la sınırlandıracak. Samsung, cihazın tam kapasite şarj olmasını aktif olarak sınırlandırarak, vakâların meydana gelme riskini azaltmayı amaçlıyor. Buna ek olarak bu yazılım ile, kullanıcılar cihazı her kapatıp açtığında kendilerini Değişim Programı’na katılmaya davet eden bir uyarı mesajı ile karşılaşacaklar.
Galaxy Note7 IMEI ve/veya seri numarası kontrolü: Galaxy Note7 kullanıcıları, cihazlarının güvenli olup olmadığını önümüzdeki günlerde hazır olacakhttp://www.samsung.com/tr /note7duyuru/ adresine IMEI numarasını* girerek kontrol edebilirler.
Yeni seri Galaxy Note7’lerin kutusunda yer alan ve IMEI numarası bulunan etiketin üzerinde, cihazın yeni seriye ait olduğunu işaret eden bir siyah kare yer alacaktır.
Yeni seri Galaxy Note 7’nin pil sorunundan etkilenmediğini göstermek amacıyla eski seriye kıyasla yapılan bir diğer değişiklik ise cihaz bildirim çubuğundaki pil simgesinin ‘yeşil’ renk ile renklendirilmiş olmasıdır.
Yeni Galaxy Note7 Değişim Programı hakkında daha detaylı bilgi için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.
* IMEI numarası Galaxy Note7’nin arkasında yer almaktadır. Ayrıca Note 7’de şu adımlarla da bulunabilir: Ayarlar > Telefonum Hakkında veya Genel Yönetim > Statü > IMEI bilgisi veya Seri numarası