Honor 9 Lite, dikkat çeken tasarımı ve son derece uygun fiyatına rağmen sahip olduğu şaşırtıcı özellikleriyle ekonomi sınıfı akıllı telefonlara yeni bir soluk getiriyor. Detaylı izlenimlerimizi sizlerle paylaşıyoruz.
Çin’in telekomünikasyon devi Huawei, cep telefonu üretimi işine girip üstüne bir de bu işte iyice ustalaşınca kısa zamanda dünyadaki premium sınıfı markalar arasında yerini aldı. Diğer yandan Çin pazarı bu alanda rekabetin yüksek olduğu bir ülke ve alım gücünü ağırlıklı olarak giriş ve orta seviye ürünleri tercih eden kullanıcılar oluşturuyor. Bulunduğunuz yeri fazla yükseltirseniz, bu kez erişilebilir markaların baskısı altında kalıyorsunuz.
Şirket, bunun üzerinde 2013 yılında giriş ve orta fiyat sevisinde rekabet etmek üzere ortaya koyduğu tasarım ve mühendisliğe dair birikimle beslenen Honor adını verdiği bir alt marka çıkardı. Honor’daki ana strateji, cihazları çevrimiçi mağazalardan satışa sunarak distribütör maliyetini azaltmak ve bu yolla fiyatları uygun tutmak üzerine kurulmuştu. Plan gayet güzel işledi ve Honor kısa zamanda takip edilen markalar arasında yer almayı başardı.
Geçtiğimiz Nisan ayında marka iki yeni modelle Türkiye’ye resmen giriş yaptı. Honor her ne kadar Türkiye’de bir ana dağıtıcı üzerinden getirilip Teknosa mağazaları aracılığıyla satılıyor olsa da , markanın DNA’sını oluşturan çevrimiçi dağıtım yaklaşımının izlerini satış tercihlerinde görmek mümkün. Örneğin Teknosa mağazaları yerine Teknosa çevrimiçi mağazasından satın aldığınızda 200 TL civarı fiyat avantajına sahip olabiliyorsunuz.
Türkiye’de satışa sunulan ilk Honor modellerinden Honor 9 Lite bizim de konuğumuz oldu. ‘Gece Siyahı’, ‘Safir Mavisi’ ve ‘Buzul Grisi’ olarak isimlendirilen üç farklı renkte sunulan modelden bizim şansımıza mavi olan denk gelmiş (yaşasın!).
Tasarım: Vaatler Fiyat Seviyesinin Üzerinde
Telefonu ilk elinize aldığınızda kasanın ön tarafından çok büyük bir alanı kaplayan, neredeyse çerçevesiz ekran dikkatinizi çekiyor. Bu ekranı 2.5D adı verilen bir cam kaplamayla çevirmişler. Bazı saatlerin camında olduğu gibi kenarlardan hafif yükselerek gelen camın elde bıraktığı his çok güzel. Özellikle de köşelerine dokunduğunuzda bu hissi net olarak alıyorsunuz. Cihazın arka yüzeyi ise masmavi bir ayna gibi parlıyor. Başkalarının fotoğrafını çekerken burada yansıyan görüntülerinden saçlarını ve kıyafetlerini düzeltebiliyorlar, o derece. Şirketin paylaştığı bilgilere göre bu görüntüyü elde edebilmek için yüzeyi 12 katmanlı özel bir kaplama uyguluyorlarmış.
Yumuşatılmış cam kenarlar, 12 kat parlak yüzey, 18:9 oranında, FHD+ (2160×1080) çözünürlük standardına sahip neredeyse çerçevesiz ekran… Tüm bunları da 7,6 milimetre inceliğinde ve 149 gram ağırlığındaki alüminyum kasanın içine sıkıştırmayı başarmışlar. Honor 9 Lite, elinize aldığınızda açıkçası hiç de öyle 1.299 TL’ye satın alabileceğiniz bir telefonmuş gibi durmuyor.
Tabii ön yüzde ekrandan yer kalmayınca Honor parmak izi okuyucusunu cihazın arkasına almayı tercih etmiş. Gayet ergonomik bir konuma yerleştirilmiş olan bu tarayıcıya asıl işi olan parmak izi okuma işini verdikten sonra, kullanım sırasında ufak tefek ekran kaydırma işleri de atayabiliyorsunuz.
Cihazın ekranı, bütçe dostu bir telefon olmasına rağmen oldukça iyi bir görüntü ortaya koyuyor. 5;65 inçlik IPS ekranın çözünürlük, görüş açısı ve parlaklıkla ilgili herhangi bir sorunu yok. Fiyatı uygun tutmak için burada herhangi bir tasarrufa gitmemişler. Akıllı cihazların tüm etkileşimi ekran aracılığıyla olduğu için, şirketin bu noktada gözünü budaktan sakınmamış olması güzel bir hareket. Bu fiyat seviyesinde bunu nasıl yapabildikleri de ayrı bir merak konusu.
Performans: Gündelik Kullanım İçin Yeterli
Honor 9 Lite modeli, gücünü HiSilicon tarafından üretilen 8 çekirdekli Kirin 659 işlemcisinden ve 3 GB boyutundaki sistem belleğinden alıyor. Huawei’nin kardeş şirketi HiSilicon‘un ürettiği işlemciler, cihazın fiyatının uygun olmasının bir diğer nedeni. Cihazın 32 GB’lık dahili depolama belleği microSD kart yuvasıyla 256 GB’a kadar artırılabiliyor.
Tüm bu bileşenlerin ortaya koyduğu performans üst uç olmasa da gündelik kullanımdaki tüm ihtiyaçların altından kalkmak için yeterli. Kullandığımız sürece telefonu açarken, kamerayı çalıştırırken veya uygulamalar arasında geçiş yaparken rahatsız edici bir gecikme veya duraksamayla karşılaşmadık. Cihazın sahip olduğu 3.000 miliamperlik bataryanın sunduğu güç tüm gün kullanımı karşılayacak seviyede.
Honor 9 Lite, sahip olduğu donanımların üzerinde Google’ın Android mobil işletim sisteminin son sürümü Android 8.0 Oreo ve markanın kendine özel kullanıcı arayüzü EMUI 8.0 ile geliyor. EMUI, Android’in fonksiyonlarını iOS’un kullanım kolaylığıyla bir araya getirme konusunda bence gayet iyi iş ortaya koyan, takdir ettiğim bir arayüz. Huawei akıllı cihazların imzası olan bu arayüzün Honor’da da yer alması bence hoş bir sürpriz. Üstelik yeni dolaşım kutusu, 65 farklı kazayla dokunma senaryosunu algılayabilen güç tasarruf özelliği ve üç parmakla ekran görüntüsü yakalama gibi pek çok kullanışlı özelliği de beraberinde getiriyor.
Tabii tüm bunlar bir miktar önceden yüklenmiş uygulama anlamına da geliyor. Android’i en saf haliyle sevenler bu durumu biraz yadırgayabilir.
Kamera: Dört Objektifle Gelen Derinlik Hissi
Son zamanlarda pek çok kameralı telefonun arka yüzünde çift kamera görmeye alıştık. Honor 9 Lite’ın da arka yüzünde fotoğraflardaki derinliği ve görüş açısını artırmaya yönelik çift kamera yer alıyor. Ama Honor 9 Lite işi bir adım ileri götürüp ön yüze de çift kamera yerleştirmiş. Arka yüzde bile iki tane olmasına şaşırırken, iki de önde buluyorsunuz.
Her iki yüzdeki kameralar 13 megapiksel ve 2 megapiksel çözünürlüğe sahip. Kameralardan biri sadece derinlik algısını yönetmek görevi üstleniyor. Kameralar geniş diyafram ve portre çekimlerini destekliyor, el hareketiyle kontrol edilebiliyor. Örneğin avucunuzun içini kameraya göstererek, deklanşör butonunun yerini arama zahmetine girmeden birkaç saniye içinde otomatik olarak fotoğraf çekilmesini sağlayabiliyorsunuz. Çekilen fotoğrafların detaylarına indiğinizde sonuçları elbette daha üst fiyat aralığında yer alan fotoğraf odaklı cihazlarla kıyaslamak pek doğru olmaz. Ama cihazın kendi fiyat seviyesinde tatmin edici bir iş ortaya koyduğunu rahatlıkla söylemek mümkün.
Aşağıdaki galeride cihazla çekilmiş bir miktar fotoğraf görebilirsiniz.
Sonuç: Üst Sınıfına Bile Göz Kırpan Dişli Bir Rakip
1500 TL altı fiyat bandında yer alan diğer modellerle kıyaslandığında Honor 9 Lite’ın fonksiyon ve tasarım olarak öne çıktığını ve bu fiyat sınıfında rekabete yeni bir soluk getirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Üst seviye telefonların sunduğu ince çerçeveli geniş ekran, yüksek çözünürlük ve çift kamera gibi özelliklere iç geçirerek bakıyorsanız, bu deneyimi bütçenizin elverdiği ölçüde yaşamak için çok iyi bir fiyat/performans oranı ortaya koyan Honor 9 Lite’a şans verebilirsiniz.