Yıldız Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Mesut Güner ile teknoparkın sunduğu imkanları ve girişimcilikteki yeni eğilimleri konuştuk.
Yıldız Teknopark, 2001 yılında Türkiye’de teknoparklara dair 4691 sayılı kanunun çıkmasını takiben 2003 yılında Türkiye’nin teknolojiyle kalkınmasına destek olmak için kuruldu. 2009 yılında bir barakayla başlayan faaliyetlerine yap işlet devret modeliyle yeni binalar ekleyerek 2018’de 11 binaya ulaştı. Bugün Davutpaşa ve İkitelli’de iki yer alan ayrı kampüsüyle, 102’si kuluçka firması olmak üzere toplam 383 firmaya ev sahipliği yapıyor.
Yıldız Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Mesut Güner, bugün dünyadaki gelişmiş teknolojiye sahip ülkelerin ve büyük şirketlerin sahip oldukları iyi fikirlerin temelini kuluçka yapılarına borçlu olduğunu söylüyor. “1950’lerde ABD’de başlayan bu akım 70’lerde Avrupa ve Japonya’ya sıçradı. Türkiye’de bu alandaki ilk ciddi adımı ise 2001 yılındaki kanunla attık” diyor Güner. “Biz de bünyemizdeki kuluçka firmalarına büyük önem veriyor ve zengin imkanlar sağlıyoruz. Her ay yaptığımız toplantılarda girişimcileri davet ederek fikirlerini dinliyoruz. Onlara ücretsiz yer imkanı, internet bağlantısı, altyapı, mentorluk, mali destek aylık seminerlere katılım ve fikirlerini ürüne çevirebilecekleri atölyeler gibi pek çok alanda destek sunuyoruz.”
Başarılı Şirketler Teşvik Ediliyor
Güner, bünyelerindeki diğer başarılı şirketler için sundukları diğer destekleri de şöyle aktarıyor: “Bundan iki yıl önce bünyemizdeki firmalar için performans değerlendirmesi yapmaya başladık. Eğer başarılı bir şirketseniz, örneğin bünyenizde bol miktarda öğrenci ve akademisyen çalıştırıyorsanız, patent alıyorsanız, AB projelerine dahil oluyorsanız, kısacası iyi bir iş ortaya koyuyorsanız biz de kiranızın yüzde 25’ini almıyoruz.”
Yıldız Teknopark’ın Davutpaşa ve ikitelli’de olmak üzere iki ayrı kampüsü bulunuyor. Davutpaşa kampüsü merkezi konumuyla dikkat çekerken, İkitelli kampüsü organize sanayi bölgesiyle iç içe oluşuyla ürünü ekonomiye kazandırma noktasında avantaj yaratıyor. Teknopark içindeki şirketlerin faaliyetleri ağırlık olarak yazılıma odaklansa da, nesnelerin internetinden ilaç endüstrisine kadar pek çok alanda faaliyet gösteren şirket bulmak mümkün.
Yıldız Teknopark’ın web sitesine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Sizi Mesut Güner yaptığımız video röportajla baş başa bırakalım.