Huawei, Türkiye’deki 20. yılında bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki yerel faaliyetlerini hız kesmeden sürdürüyor. Şirketin küresel bazdaki önemli etkinliklerinden biri olan ‘Huawei 5G Mobil Özel Ağlar (MPN) Tanıtım Turu’, 5G’nin çeşitli endüstrilere sağlayacağı yeni faydaları göstermek üzere Türkiye programına devam ediyor.
Ülkemizde 20 yıldır faaliyet gösteren Huawei, küresel bilişim etkinliklerini ülkemize taşımaya ve yerel ekosistemle buluşturmaya devam ediyor. Şirketin bir tırla taşınan mobil tanıtım merkezi, Huawei 5G Mobil Özel Ağlar (MPN) Tanıtım Turu kapsamında geçen hafta İstanbul’da ziyaretçilerle buluştu. Huawei uzmanları, 5G’nin endüstrilerin ve işletmelerin dönüşümüne sağlayacağı katkıları bu tur çerçevesinde katılımcılarla paylaşıyor.
Huawei mobil tanıtım merkezi; üretim, lojistik, petrokimya, liman işletmeleri ve madencilik gibi endüstrilere özel ağ sistemleri için, 5G teknolojisinin sunduğu senaryoların aktarıldığı farklı bölümlerden oluşuyor. Kalite kontrol süreçlerinde yapay zeka, uzaktan teknik destek süreçleri için sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamaları gibi yeniliklerin yanı sıra, altyapı denetimi için robot ve insansız hava aracı kullanım örnekleri de ‘Huawei 5G Mobil Özel Ağlar Turu’ kapsamında tanıtılan çözümler arasında yer alıyor.
Huawei Türkiye Mobil Operatör Ağ Sistemleri İş Grubu CEO’su Roy Lu, yaptığı değerlendirmede şunları söyledi; “5G, endüstriler ve toplumlar özelinde gerçek bir devrim yaratıyor. Ancak günümüzde bu değişimin etkileri, dünyanın dört bir yanındaki mobil operatörlere yeni hizmet fırsatları sunan endüstriyel alanlarda çok daha fazla hissediliyor. Diğer teknolojik çözümlerin de devreye girmesiyle 5G’nin sonsuz bir uygulama alanına sahip olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Ülkelerin dijital dönüşümde geldiği nokta, dijital ekonominin geleceğinin şekillenmesinde de belirleyici olacaktır. Huawei Türkiye olarak, Türkiye’nin 5G yolculuğunda mobil operatörleri ve farklı endüstrilerden şirketleri desteklemeye devam edeceğiz. Yeni 5G senaryolarını ve yerel ekosistemi geliştirmek için iş ortaklarımızla birlikte çalışacağız.”
‘Huawei 5G Mobil Özel Ağlar Turu’, Mobil Dünya Kongresi 2022 ile aynı dönemde Barselona’da başladığı yolculuğu süresince, Avrupa’daki birçok ülkeyi ziyaret etti. Mobil tanıtım merkezi, Türkiye turu kapsamında, 8 – 15 Ağustos tarihleri arasında İstanbul’da olacak ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden sonra Maltepe ve Ümraniye’de konuklarını ağırlayacak. Mobil tanıtım merkezi, 17 – 19 Ağustos tarihleri arasında ise Ankara’da ziyarete açık olacak.
Dijital Dönüşüm Turu Türkiye’de devam ediyor
Huawei, Türkiye’de aynı dönemde iki farklı küresel tanıtım etkinliği gerçekleştiriyor. Huawei, ‘Dijital Dönüşüm Turu’ kapsamında, 27 Temmuz’dan bu yana Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya’daki buluşma noktalarında, işletmelere yönelik dijital dönüşüm hizmetlerini ve çözümlerini sergiliyor. Bu etkinliklerde, tam kablosuz kampüs ağları, akıllı kampüs ağları, tam yığın veri merkezleri ve Huawei bulut hizmetleri gibi en güncel dijital dönüşüm çözümlerinin tanıtımı gerçekleştiriliyor.
5G Mobil Özel Ağlar pazarına genel bakış
5G, son yıllarda büyük bir yaygınlığa ulaştı ve endüstriyel kullanım özelinde önemli bir gelişim gösterdi. Endüstriler, rekabetçi konumlarını koruyabilmek ve dijitalleşme süreçlerini hızlandırmak için, 5G mobil özel ağ sistemlerine özel bir önem veriyor. 2021 sonu itibarıyla, Çin’de 1000’den fazla mobil özel ağ ticari projesi başlatıldı. Üretim, imalat, kimya, liman işletmeleri ve çimento gibi sektörler, bu çözümü en çok benimseyen iş kolları arasında yer alıyor.
5G mobil özel ağ sistemleri, Avrupa’da da günden güne yaygınlaşıyor. Hali hazırda devam eden yaklaşık 500 proje söz konusu ve önümüzdeki 5 yılda bu alanda 8 kat büyüme bekleniyor. Huawei, Çin’deki projelerin %70’inden fazlasında aktif rol aldı ve dünyanın önde gelen teknoloji ve üretim uzmanlarıyla, iş ortaklıklarına imza attı.
5G senaryolarına genel bakış
Farklı sektörlerdeki bazı kritik uygulamaların dijitalleşmesi, şirketlerin genel dijital dönüşüm süreçleri açısından da büyük önem taşıyor. Uzaktan kontrol sistemleri, bilgisayar görüsü, AGV (Otomatik Güdümlü Araçlar), bu kritik uygulama alanlarından bazıları.
Bu uygulamalar tamamen yeni olmasa da 5G’nin gelişmiş özellikleri sayesinde, artık daha güvenilir ve esnek bir şekilde hayata geçirilebiliyor. Örneğin, 12 milisaniyeye kadar düşük gecikme süresi, %99,99’a varan yüksek güvenilirlik ve hücre başına 300 Mbps’lik uplink bant genişliği, 5G’nin sağladığı önemli teknik avantajlar olarak öne çıkıyor.
Üretim sektöründe 5G
Üretim sektörü, birçok karmaşık prosedüre sahip. 5G mobil özel ağlar projeleri arasında en büyük pay, üretim sektörüne ait. Örneğin bir beyaz eşya fabrikasında, lojistik süreçlerinin uzaması ya da kabloyla bağlantı sağlayan cihazların fazlalığı verimliliği azaltabiliyor.
Huawei’in iş ortaklarıyla birlikte geliştirdiği 5G mobil özel ağ çözümleri, sağladığı esneklikle, üretim verimliliğini artırıyor.
AGV (Otomatik Güdümlü Araçlar), fabrikalarda en yaygın olarak benimsenen nakliye çözümleri arasında yer alıyor. Yüksek verimli AGV operasyonu, üretimde sürekliliği sağlamak açısından kritik bir öneme sahip.
AGV sisteminde geleneksel olarak Wi-Fi bağlantısı tercih ediliyor. Ancak, bu ağ üzerindeki parazit ve olası arızalar nedeniyle, AGV sisteminin günde yaklaşık 40 dakika kapalı kalması gerekebiliyor. Ek olarak, her kesinti sonrasında sistemi yeniden başlatmak için, bir teknisyenin sahada olması gerekiyor.
5G teknolojisiyle AGV sistemi çok daha güvenilir ve verimli bir şekilde çalışabiliyor. Örneğin günde 8 saatlik çalışma süresi kaybının ortadan kalkması, fabrika için yaklaşık %8 oranında verimlilik artışı anlamına geliyor.
Yapay Zeka Tabanlı Kalite Kontrolü, üretim kalitesi açısından önemli bir süreç. Geleneksel olarak kameralar kontrol noktalarının etrafına kablo sistemleriyle kurulur ve kalite kontrolü için görüntüleri yerel bir endüstriyel bilgisayara gönderir.
Burada iki önemli dezavantaj söz konusu. Bunlardan birincisi, kameraların ilk kurulum sürecinde, karmaşık bir kablolama tasarımının gerekliliğidir. Bir diğer dezavantaj ise endüstri bilgisayarlarının yüksek maliyetleridir.
5G bu sürçte kablolardan kurtulmamızı sağlıyor ve kalite kontrolü süreci daha esnek bir hale geliyor. Kameralar görüntüleri doğrudan bulut üzerinden paylaşıyor ve kablolama için işgal edilen geniş alandan da tasarruf edilmesi sağlanıyor.
Kimya endüstrisi için sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı hayati öneme sahiptir. Yapılan araştırmalara göre, kimya sektörü yöneticilerinin yüzde 64’ü, önümüzdeki 2 yıl için dijital dönüşümü, birincil stratejileri arasında görüyor.
Geçen yıl Çin’de 5G mobil özel ağ sistemine geçiş yapan bir kimya şirketi, çoklu otomasyon çözümlerini desteklemek üzere birçok adım attı. Uzaktan görü için sanal gerçeklik destekli baret kullanımı, tesis içi inceleme için otonom sürüş robotu kullanımı ve eş zamanlı olarak üretim verilerini toplamak üzere binlerce sensörün devreye alınması, bu süreçte hayata geçirilen çözümler arasındaydı.
Liman işletmeleri de 5G mobil özel ağ sistemlerinin sunduğu avantajlardan yararlanan iş kolları arasında yer alıyor. Küresel ticaretin yaklaşık %80’i deniz yoluyla gerçekleştiriliyor. Bu nedenle, entegre küresel taşımacılıkta, kargoların terminale varış süreleri, konaklama süreçlerinin yönetimi ve limanlardan kolayca ayrılabilmelerinin kolaylaştırılması önem kazanıyor.
Birçok operasyonun manuel olarak yapılması, düşük verimliliğe ve toplam işletme maliyetinin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturan büyük bir işçilik maliyetine yol açıyor. Limanlardaki diğer bir önemli konu da güvenlik ve sağlık riskleri. Liman işçileri genellikle, açık havada çalışıyor bu da birçok sağlık sorununa yol açıyor.
Liman işletmeleri, bu sorunlarla başa çıkabilmek için dijitalleşme süreçlerini 1990’lı yıllardan bu yana devam ettiriyor. 5G mobil özel ağ sistemleri ile limanlardaki dijitalleşme süreçleri büyük bir hız kazanmış durumda. Bugün itibarıyla, Çin’de yaklaşık 30 ticari mobil özel projesinin uygulaması tamamlandı. Aynı şekilde Avrupa limanlarında da 5G mobil özel ağ çözümlerinin yaygınlığı günden güne artıyor.
Limanlardaki vinç operasyonlarına baktığımızda; geleneksel olarak bir vinç operatörünün 8 saat boyunca, yerden 30 metre yükseklikteki bir kabinde çalıştığını görüyoruz. Ayrıca bir operatör teknik olarak sadece bir vinci idare edebilir. Ancak burada, farklı işlemler söz konusudur. Konteynerin farklı operatörler tarafından hem hareket ettirilmesi hem de sağlıklı bir şekilde boşaltılması gerekir. Bu nedenle diğer operatörler, taşıma süresinin yarısından fazlasında boşta beklemek durumunda kalır, bu da verimliliği azaltır.
5G mobil ağ sistemleriyle operatörler artık, konforlu bir ofisten, vinçleri uzaktan kontrol edebiliyor ve bir operatör aynı anda 4 adede kadar vinci yönetebiliyor. Bu da liman işletmesi için yüzde 75 oranında iş gücü tasarrufu anlamına geliyor.
5G ile konteynerlerin tırlarla taşıma süreçlerinde de önemli verimlilik avantajları söz konusu. Örneğin 29 tırdan oluşan bir filo, uzaktan kontrol sistemi yardımıyla, sadece 2 operatörle operasyonlarını tamamlayabiliyor.