Türkiye’de birtakım ekonomik sorunlar olmasına karşın tüketici harcamaları 2021’de yavaşlamadı. 2021 Ocak- Eylül ayları arasında uygulama içi gelirlerde yüzde 68’lik bir artış yaşandı.
Yazan: AppsFlyer Türkiye ve Orta Doğu Satış Müdürü Ece İnanç Stepien
Pandemi dönemi çevrimiçi alışverişte büyük bir artışa yol açarak dünya genelinde dijital dönüşümü hızlandırdı. Artık çoğu sosyal mesafe kısıtlaması kaldırılmış ve insanlar virüsle birlikte yaşamaya adapte olmuş olsa da alışveriş bir daha geri dönmemek üzere dijitalleşti.
Bu durum Türkiye’de de farklı değil. Mobil ticaret, ülkedeki tüketicilerin önemli bir bölümünün mobil cihazlardan alışveriş yapmayı tercih etmesiyle bir büyüme patlaması yaşıyor. AppsFlyer’ın “Türkiye’de e-ticaret uygulama pazarlamasının durumu (2022)” araştırmasına göre, 2021 yılının ilk yarısında Türkiye’deki çevrimiçi satışların yüzde 60’ını mobil uygulamalar üzerinden satın almalar oluşturdu.
Türkiye’deki en popüler uygulamaların çoğu yurtdışı menşeli olsa da yerel uygumalar da büyük başarılar elde ederek kendilerine ciddi bir pazar payı edindi. Bununla birlikte, önümüzdeki birkaç yıl ülkedeki e-ticaretin geleceği açısından oldukça parlak görünse de son zamanlarda pazarlamacılar için birtakım engeller ortaya çıktı. Gizlilik çağının etkisi e-ticaret uygulama pazarlamacıları arasında şimdiden hissedilmeye başlandı ve Türkiye’de de durum farklı değil. İçine girdiğimiz yeni gizlilik çağının etkisinin yanı sıra, Türkiye’nin ülke olarak içinde bulunduğu ekonomik sorunlar da hem pazarlamacıları hem de tüketicileri olumsuz yönde etkiledi.
E-ticaret pazarı, büyük ölçüde COVID-19’un etkisi ve tüketicilerin genel olarak dijital ve mobil cihazlara kayması nedeniyle son birkaç yılda hızla büyüdü. Türkiye’de şu anda e-ticaret ile ilgili herhangi bir yavaşlama emaresi görmüyoruz.
E-ticaret pazarlamacıları hangi trendleri dikkate almalı?
Bildiğimiz gibi Apple’ın ATT çerçevesi ve SKAdNetwork kampanya ölçümlerinde büyük değişiklere yol açtı. Pazarlamacıların kullanıcı düzeyinde veri kaybına adapte olması gerekiyor. Bu yeni düzende pazarlamacıların, e-posta ve anlık bildirimler gibi kanallar aracılığıyla mevcut kullanıcılarla yeniden etkileşim etkinliklerini hızlandırması ve aynı zamanda uygulama izni veren kullanıcılar için ücretli yeniden pazarlamayı faaliyetlerine girişmesi gerekecek.
Önümüzdeki dönemde, yeniden pazarlamaya her zamankinden daha fazla önem verilmesi büyük önem taşıyor. E-ticaret için yeni uygulama kullanıcıları edinmek, onlarla yeniden etkileşime geçmekten çok daha pahalıya mal olabilir. Türk pazarlamacılar bütçelerini küçültmemeli, kullanıcıları Android için yeniden pazarlama kampanyalarına yönlendirmeli ve ana odaklarını burada tutmalıdır.
Yüksek müşteri sadakati pazarlamacılar için altından daha değerlidir. Sadık müşteriler, diğer kullanıcılardan 3,5 kat daha harcama yapar ve tekrar satın alma olasılıkları 3 kat daha fazladır. Türk markaları, uygulama içi ve anlık bildirimlerden yararlanarak yüksek müşteri sadakati sağlama yolunda adımlar atmalı.
Pazarlamacılar, kampanyalardan en iyi şekilde yararlanmak ve maksimum tüketiciyi hedeflemek için uygulamalarını ilk açılışta ATT onayını gösterecek şekilde tasarlamalıdır. Araştırma verileri, onay verme oranının kullanıcıların bir uygulamayı ilk kez başlattığında en yüksek seviyede olduğuna işaret ediyor.