Bugün tanıtımı yapılan Zyxel Nebula Together ürünleri, ağ dünyasında önemli değişiklikleri de beraberinde getirecek.
Enterprise Next röportajlarında konuğumuz olan Zyxel Networks Satış Mühendisi Kerem Kırcı yeni ürünleri anlattı ve sorularımızı yanıtladı.
Tanıtımı yapılan Nebula Together ailesi işletmeler için ne gibi yenilikler getiriyor?
Nebula Together, 5 yıl önce access point’lerimiz ve switch’lerimiz için uzaktan kurulum, yönetim ve sorun giderme işlevini görmek üzere başlayan Nebula serüveninin sıradaki heyecan verici adımıdır. Her altı ayda bir büyük güncelleme, aradaki zaman zarfında da daha küçük güncellemelerle geliştirilen Nebula platformu, bugün büyük ölçekli projeler ve KOBİ’ler için en gelişmiş bulut yönetimli ağ platformuna dönüştü. Bu müthiş gelişimin sonucunda ortaya çıkan Nebula Together ise Zyxel’in müşterilerinin tüm ağları tek bir platformda toplamanın gücünü keşfetmesine yardımcı olma hedefli yeni stratejisini temsil ediyor.
Nebula Together’daki entegrasyonlar, ağ yöneticilerine daha fazla ağ görünürlüğü sağlayarak Nebula’nın sezgisel, kontrol panelini kullanarak internet erişimi olan herhangi bir konumdan ağları yapılandırmalarına, izlemelerine ve sorunlarını gidermelerine olanak tanıyor. Nebula tarafından yönetilen tüm ağlara ve cihazlara erişim sayesinde, ağ yöneticileri verimliliği en üst düzeye çıkarken, yerinde bakım gereksinimlerini azaltan ve ağ kesinti süresini en aza indiren tutarlı ve tümleşik bir kullanıcı deneyimi sunmak için bir web tarayıcısı veya akıllı telefon uygulaması yeterli oluyor. Bu sayede tek bir platformda farklı yönetim seviyelerine sahip çok yöneticili bir yapıda tek ya da çoklu işletmenin ağını kolaylıkla yönetmek mümkün oluyor..
Nebula platformu bulut teknolojisi sayesinde, internet bağlantısının bulunduğu her yerden web tarayıcıları ya da mobil uygulaması aracılığıyla daha önce görülmemiş gelişmişlikte ağ yönetimini mümkün kılıyor. Nebula Kontrol Merkezi (Nebula Control Center, NCC) ile kurumlar şubelerini yalnızca birkaç tıklamayla güvenli şekilde bağlı tutmak için şubeler arası (site-to-site) VPN’ler kurabiliyor, istemci cihazlara otomatik kurulum komut dosyaları gönderebiliyor ve access point’in otomatik olarak merkez ofise güvenli bir tünel oluşturduğu güvenli WiFi özelliğinden yararlanabiliyor.
Nebula yapay zekasının desteğiyle birçok optimizasyon özelliğini ağ yöneticilerinin komutunu beklemeksizin otomatik olarak devreye sokuyor. İstemcileri bağlı oldukları AP’ler arasında en uygununa otomatik olarak yönlendiriyor, kanal genişliklerini ayarlıyor ve istemci bağlantılarının kalitesini sürekli olarak izleyerek iyileştirilmelerine olanak tanıyor. Bu sayede kablosuz cihazların net ve güçlü sinyaller aldığından emin olunabiliyor.
Nebula optimizasyon ve yönetim özelliklerinin yanı sıra kurumlara işlerine ve ağlarına dair içgörüler sağlayan raporlama araçlarıyla donatıldı. Bu raporlama araçlarıyla, hangi AP’lerin iyi ve hangi AP’lerin kötü performans gösterdiğini anlamaları hiç olmadığı kadar kolaylaşıyor.
Salgınla birlikte güvenliğin ne kadar önemli olduğu bir kez daha görüldü. Nebula Together’ın bu alanda getirdiği yenilikler nelerdir?
Güvenlik, Nebula Together yaklaşımının en güçlü olduğu odak noktalarının başında geliyor. Nebula platformumuz, evden ve uzaktan çalışanların sayısının artmasıyla birlikte kurumların daha esnek çalışma modellerini destekleyebilmeleri için gerekli birçok gelişmiş özellikle donatıldı.
USG FLEX firewall’lar, yayınladığımız yeni yazılım güncellemesiyle Nebula’nın bir parçası haline geldi. Bu gelişme, ağ yöneticilerine kötü amaçlı yazılımlardan koruma, Saldırı Tespit ve Önleme (IDP) ve URL tehdit filtreleme ile anomalileri belirleyebilen kural tabanlı güvenlik politikaları kullanma imkanı veriyor. Firewall’lar, kendilerine bağlı istemcilerden herhangi birinde bir tehdit tespit ederse, otomatik olarak Nebula Kontrol Merkezi ile eşleşip, güvenlik politikasını ağdaki tüm kurumsal AP’lere iletiyor. Bu sayede, güvenlik ihlali altında bulunan sınırdaki istemci engelleniyor ya da karantinaya alınarak tehdit ve zarar önleniyor.
Nebula’nın aralarında iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) ve Önceden Paylaşılmış Dinamik Kişisel Şifre (DPPSK) de bulunan doğrulama katmanları, ağ erişiminin hızlı ve güvenli kurulmasını sağlıyor. Bu yaklaşım, KOBİ’lerin sıklıkla karşılaştıkları karmaşık sorunlar olmadan, Zero-Trustgüvenlik ilkesini kolayca uygulamasına yardımcı oluyor. Kullanıcılar, uygulamalar ve gelişmiş içerik filtreleme (DNS / URL) üzerinde gelişmiş kontrollere sahip olan Nebula’nın tam özellikli Birleşik Tehdit Yönetimi (UTM) platformu; kurumlara daha gelişmiş bir koruma sağlıyor.
İş Birliğine Dayalı Algılama ve Yanıt (CDR) ise şüpheli cihazların sadece zararlı davranışlarını engellemek yerine belirli bir sayının üzerinde zararlı davranış varsa cihazın farklı bir VLAN’a çekilerek karantinaya alınmasını veya tamamen ağdan engellenmesini mümkün kılıyor.
Uzaktan çalışmanın kalıcılığını konuştuğumuz bugünlerde Nebula Together’ın bu konuda sağladığı avantajlar nelerdir?
Nebula’nın buluttan yönetilen kapsamlı çözümünün bir bileşenine dönüşen Zyxel USG FLEX Serisi Firewall’lar, kurumların Zero-TrustAğ Güvenliği yaklaşımını merkezi hale getiriyor. USG FLEX serisi için artık Nebula platformu merkezi iki faktörlü kimlik doğrulama desteği ve ev çalışanlarını kapsayacak şekilde genişletilebilen güvenlik dahil olmak üzere, istemcilerin geleneksel ağın ötesine geçerek uzaktan çalışmayı verimli ve daha da önemlisi, güvenli bir şekilde desteklemelerine olanak tanıyor.
Nebula’nın Remote AP özelliği, işletmelerin çalışanlarına ofis dışından şirket ağına güvenli kablosuz erişim sağlamasına da olanak tanıyor. Yöneticiler kolay ve hızlı bir şekilde önceden yapılandırılmış Nebula Access Point’ler kurarak evler ya da farklı ofisler arasında güvenli, şifreli tüneller yaratabiliyor. Ayrıca, ana ofise de aynı yöntemle bir USG FLEX firewall kurulabiliyor. Önceden yapılandırılmış AP, uzak bir konumdan internete bağlandığında, otomatik olarak yapılandırılıyor ve ana ofisle güvenli bir bağlantı kurabiliyor. Bu sayede, kullanıcılar ofiste çalışıyormuşçasına şirket ağına sorunsuz erişim sağlıyor.
Nebula Together’ın bir sonraki adımı nasıl olacak?
Nisan 2021’den itibaren Nebula, tüm Nebula uyumlu cihazlar için cihaz tabanlı bir lisanslama modeline geçecek. Bu model, ağ yönetimi ve güvenlik lisanslama hizmetinin daha tutarlı ve tümleşik bir kullanıcı deneyiminin önünü açacak.
2021 yılında yapılacak Nebula 12 güncellemesi ile ATP Firewall’lar ile brilikte yeni switch ve AP modellerinin de Nebula’ya eklenmesi planlanıyor. Bu sayede Nebula üzerinde kullanılabilecek ürün modellerinin sayısı daha da çok artarak kullanıcılara çok geniş bir portföyden ihtiyaçlarına yönelik çözümlerini seçmesi sağlanacak. Ayrıca ek olarak MSP(Managed Service Provider) ihtiyaçlarına yönelik var olan özelliklere ek yeni geliştirmeler ile Zyxel iş ortaklarının müşterilerine ağ yönetimi servisini daha esnek olarak vermesi mümkün olacak.