Yerli Yazılım Geliştirme Platformu Octopod 20 Ülkeye Kollarını Uzatacak

Yazılım çözümleri ve Endüstriyel Kaynak Planlama (ERP) yirmi yılı aşkın tecrübeye sahip olan EMS Yazılım, süreç yönetiminde devrim yaratacak özelliklere sahip Octopod adlı yazılım geliştirme ürününü duyurdu. OCTOPOD, sadece 9 saatlik bir eğitimin ardından kurumların ERP çözümlerinde ihtiyaç duydukları çözümleri bizzat kurgulamalarına yardımcı oluyor.
Octopod

EMS Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Balo

“Herkes bir gün yazılımcı olacak. O gün bugün.”

EMS Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Balo‘nun OCTOPOD adlı yeni ürünü için ortaya koyduğu temel fikri özetleyen cümleler bunlar. Türkiye’de alanında yeni bir dönem açacak, hatta yurtdışına ihracat olanağı sağlayacak yeni bir yazılım geliştirme platformunu tanıtmak için çağırdılar bizi. Gittik dinledik.

“EMS Yazılım olarak 20 yıldır şirketlerin verimliliği için çalışıyoruz. Bunca yıldır gördük ki verimliğe odaklı bir çözüm ortaya koymak istiyorsanız bunu kolay ve pratik olarak kurgulamak zorundasınız. Sorunları karmaşık yaklaşımlarla çözmeye çalışmak, işi her zaman daha da karmaşık hale getiriyor” diye başladı Şenol Balo konuşmasına. Devam etti:

“Türkiye’de küçük şirketler genelde yerli üreticilerin paket yazılımlarını, büyük şirketler ise uluslararası şirketlerin yazılımlarını alarak modülleri özelleştirmeyi tercih ediyorlar. Ancak paket yazılımların kutudan çıktığı haliyle şirketlerin farklı ihtiyaçlarını çözmede yetersiz kaldığı bir gerçek. Genel olarak paket bir yazılımın şirketin ihtiyaçlarına uyum sağlama oranı en fazla yüzde 65 civarındadır. Bu da yazılımı özelleştirmediğiniz sürece işinizin yüzde 35’lik bir kısmında yaşayabileceğiniz verimlilik artışından vazgeçmiş olacağınız anlamına gelir. Özelleşmiş yazılım ise büyük maliyet demek. Türk ekonomisinin bel kemiğini oluşturan küçük ve orta ölçekli işletmeler bu işe kaynak ayıramayacakları düşüncesiyle özelleşmiş yazılımlar için teklif bile almıyorlar.”

Octopod ile Yüzde 65’in Etrafını Sarmaya Hazırlanıyor

EMS yazılım, mevcut ERP paketlerine kolayca özelleştirilebilme yeteneği eklemenin özellikle küçük ve orta ölçekli şirketler lehine bu durumu değiştirebileceğini görmüş. Bunun üzerine bu işi nasıl yapabileceklerine kafa yormuşlar. Bu iş için oluşturulan 25 kişilik ekip, 20 yıllık tecrübeyi de yanına alarak 4 yıl boyunca çalışmış. 15 bin saat ter dökmüş, 5 milyon TL harcamış ve Octopod adını verdikleri ürün ortaya çıkmış.

Balo, Octopod’u en basit şekilde “ERP implementasyonu ve özel uygulama geliştirebileceğiniz bir yazılım geliştirme platformu” olarak tanımlıyor. Tamamen yerli ve tamamen EMS’nin ürünü. Hatta bunun için Ar-Ge ve proje teşviklerine bile başvurmamışlar, o kadar kendilerine ait.

“Neden başvurmadınız” diye sorduk. “Kendi ülkemizde yabancıların domine ettiği bir pazarda oyunu değiştirmek için çalışıyoruz” dedi Balo. “Bürokratik süreçlerin böyle bir ürünü geciktirmesi riskini göze alamazdık.”

Octopod, birkaç paragraf yukarıda bahsi geçen yüzde 35’lik uyumu sağlayabilmek adına oldukça değerli ve stratejik bir ürün. Balo’nun deyimiyle “Yüzde 65’in etrafını sarmak için geliştirilmiş bir çözüm.” ERP paket çözümünü aldınız, ama size veya sektörünüze özel bir modüle ihtiyacınız var. Açıyorsunuz Octopod’u, ihtiyacınıza göre süreci adım adım tanımlıyor, arayüzü ve çıktıları yerleştiriyor ve ana çözüme ekliyorsunuz.

octopod

Üstelik kullanımı sadece EMS Yazılım’ın çözümleriyle sınırlı değil. Octopod ile herhangi bir bütünün parçası olmayan, tek bir amaca yönelik kendi başına tek bir uygulama bile geliştirmeniz mümkün.

Eğer önceden biraz temeliniz varsa Octopod’u öğrenmek için sadece 9 saatlik eğitimin yettiği söyleniyor. Üstelik platform yazılım geliştirme için ihtiyaç duyulan zamanı 20 kata kadar kısaltıyormuş. İnternet olan her yerden geliştirme platformuna erişilerek tasarım yapabiliyorsunuz. Böylece yazılımcıyı da kendi bünyenizde tutabilme şansına sahip oluyorsunuz. “Bu maliyetten geliştirme sürecine kadar pek çok şeyi olumlu yönde etkiliyor” diyor Balo. “Projenizi yazılımcının ortadan kaybolması, hizmet aldığınız şirketin kapanması gibi olasılıklardan da koruyor.”

Küçük bir işletmeden büyük bir holdinge kadar uyarlanabilecek şekilde esnek ve modüler tasarlanan sistem için şöyle bir iddiaları da var: “İhtiyacınızı analiz edip kareli deftere çizebildiğiniz sürece biz bunu Octopod ile mümkün hale getiririz” diyorlar.

Kendi Yazılımcı Ekosistemini Yaratmaya Hazır

Peki siz kendinize özgü bir çözüm geliştirdiniz ama sektörün de bundan gayet güzel yararlanabileceğini düşünüyorsunuz. Bu durumda izlenecek yol nedir?

Balo, bunun için yakında Octopod Store açacaklarını söyledi. Yani geliştiriciler bir anda çözüm satan hale de gelecekler.

Halen 9 ülkede ERP danışmanlık ve uygulama hizmetleri veren EMS Yazılım’ın Octopod ile hedefi Avrupa pazarı. 5 yıl içerisinde 20 ülkede Octopod’u yerleştirmeyi hedeflediklerine değinen Balo, ilk görüşmelerin İngiltere pazarı ile gerçekleştirileceğini söylüyor. Ayrıca şirketin Octopod platformu aracılığıyla 3 yıl içinde 10 milyon TL’lik yazılım ihracatı hedefi var.

Son olarak Octopod’un yazılımcı olmak isteyen yeni mezunlar için de ideal olduğunu söyleyen Balo, şunları söylüyor:

“Sektörde nitelikli eleman açığı var. Ayrıca çok ciddi bir sirkülasyon var. Mezunlar ise, başka iş yapma derdinde. Çünkü yazılım geliştirmek uzun bir süreç. Octopod yazılımcı olmak isteyenlere de bir kariyer vaat ediyor. Sadece 9 saatlik bir eğitimle her yeni mezun bir Octopod bayisi haline gelebilir. Artık zombi yazılımcılara teslim olmak istemiyoruz.”