Yenilenebilir enerji ve enerji teknolojileri markası YEO, geleceğin enerji projeleri için şimdiden çalışıyor. Bir taraftan yapay zeka (AI) ve nesnelerin interneti (IoT) ile yenilik getirirken yeşil enerji için hidrojenden, güneş enerjisi santrallerine, enerji depolama sistemlerinden batarya bileşenlerine kadar farklı alanlarda yatırım yapıyor. Ayrıca YEO, yatırımcı kimliğiyle de Avrupa ve ABD’den başlayarak dünyanın farklı coğrafyalarında proje geliştiriyor
Yenilenebilir enerji, küresel enerji üretiminde giderek daha önemli bir rol oynuyor. Türkiye ve bölgede ise YEO Teknoloji, bu trende öncülük ediyor. Yenilenebilir enerji ve enerji teknolojileri markası YEO, geleceğin enerji projeleri için şimdiden çalışıyor. Bir taraftan yapay zeka (AI) ve nesnelerin interneti (IoT) ile yenilik getirirken yeşil enerji için hidrojenden, deniz üstü güneş santrallerine, enerji depolama sistemlerinden batarya bileşenlerine kadar farklı alanlarda yatırım yapıyor. YEO, yeşil enerji alanındaki inovatif yaklaşımlarıyla dünya çapında tanınan bir marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Yenilenebilir enerji projeleriyle farklı kıtalarda adından söz ettiren YEO Teknoloji, geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin en önemli finans ve enerji uzmanlarıyla Analist Toplantısı’nda bir araya gelerek gelecek vizyonunu paylaştı.
YEO Teknoloji, toplantıda hidrojen enerjisi ve deniz üstü güneş projeleri gibi yenilikçi enerji projelerine olan yatırım taahhüdünü vurgulayarak, sürdürülebilir ve temiz enerjiye erişimi genişletme konusundaki kararlılığını ortaya koydu. YEO Teknoloji’nin stratejisi, enerji depolama sistemleri ve akıllı şebeke çözümleriyle entegre bir yaklaşım benimseyerek, enerji sektöründeki dönüşümü hızlandırmak ve global enerji haritasında Türkiye’yi bir inovasyon merkezi olarak konumlandırmak üzerine kurulu.
İstanbul’da giga fabrika kuruyor
3 kıtada 30’dan fazla ülkede 400’den fazla proje gerçekleştiren YEO, 2023 itibariyle yatırımlarını hızlandırdı. YEO, şüzde 100 iştiraki olan Reap Batarya ile İstanbul Tuzla’da giga fabrika yatırımına başladı. Uzun vadeli finansmanı sağlanan proje ile kurulacak fabrikanın üretimi ilk yıl 1 GWh olurken üç yıl içinde 5 GWh’a çıkacak. Reap Batarya’nın ekonomik ve gelişmiş enerji depolama çözümleri, elektrik şebekeleri, yenilenebilir enerji santralleri, endüstriyel, ticari tesisler ve hanelerin enerji dönüşümünü garanti altına alacak.
Yeşil hidrojen teknolojileri
Hidrojeni geleceğin enerjisi olarak kabul eden YEO, bu vizyonla geçen yıl Almanya’da YEO Hidrojen isimli bir şirket kurdu. Hem Türkiye hem de Avrupa’da yeşil enerji kaynaklı hidrojen projeleri için çalışan YEO, emisyonların azaltılması ve dekarbonizasyon için yeşil hidrojeni destekleyecek.
YEO Teknoloji yeşil hidrojen ve enerji depolama alanında kritik öneme sahip bir ortaklık daha kurdu. Kasım ayında elektrolizör, hidrojen yakıt hücreleri ve enerji depolama sistemleri (bataryalar) için membran geliştiren ION Membran Teknolojileri A.Ş.’ye yatırım yaptı. YEO Teknoloji, bu iş birliğiyle yeşil hidrojen ve bataryalı enerji depolama sistemleri için geliştirilecek membran çözümlerine katkı sağlayacak. ION Membran, hidrojen üreten elektrolizörlerden, enerjiye dönüştüren yakıt hücrelerine kadar geniş bir yelpazede çalışacak.
BrandIT ile akıllı enerji teknolojilerine yatırım
YEO, nesnelerin interneti (IoT), endüstriyel üretim yönetim sistemleri ve akıllı makine yönetimi yazılımlarında uzmanlaşan BrandIT’nin yüzde 51 hissesini de bu yıl satın aldı. Bu yatırımla YEO, yapay zeka, büyük veri ve bulut temelli enerji verimliliği, akıllı şebeke & santral yönetimi ve akıllı şehirleri hedef alan özgün çözümler üretecek.
YEO, İzmir merkezli bir girişim olan Ni-Cat Batarya Teknolojileri’ne de ortak oldu. Bataryalar için yapay zeka destekli yeni nesil katot üretimi ve Ar-Ge çalışmaları yapan Ni-Cat ile Türkiye’de ve dünyada öncü pozisyona ulaşılması hedefleniyor. Üretilen katot, enerji depolama ve elektrikli araçlar için yeni nesil bataryaların üretilmesinde kullanılıyor.
Kendi yatırımlarını da yapıyor
Yenilenebilir enerjide hedef büyüten YEO, yatırımcı kimliği ile dünyanın farklı coğrafyalarında projeler üretiyor. Ekim ayında Romanya’da 18,5 MWp kapasiteli güneş enerjisi santralini (GES) üretime alan YEO, geçtiğimiz günlerde İtalya’nın Bressana bölgesinde kurulu gücü 7,4 MWp olan GES projesi yatırımı için çalışmalara başladı. YEO son olarak ABD’nin Georgia Eyalet’inde, ABD’li Georgian Power Company ile 62 MWP kapasiteli güneş enerji santrali yatırımı ve geliştirmesine yönelik şirket kurdu.
Hedef 2030’da 1 GW kapasite
YEO Teknoloji CEO’su Tolunay Yıldız, yenilenebilir enerjide 2030 yılına kadar 1 GW kapasite hedeflediklerini belirterek şöyle konuştu: “YEO olarak dünyanın farklı coğrafyalarındaki ofislerimiz ve iş yapma kabiliyetimizin yanında teknoloji geliştirici ve yatırımcı kimliğimizle de büyüyoruz. Yenilenebilir enerji alanında global oyuncu olma yolunda yeni adımlar atmaktan dolayı mutluyuz. Dekarbonizasyon, desantralizasyon ve dijitalizasyon odaklı çalışmalarımızla yenilenebilir enerji ve dijital dönüşüm alanlarında kapsamlı çözümler sunmayı sürdüreceğiz. Daha yaşanabilir bir dünya için ‘Bizce mümkün’ diyerek yolumuza devam ediyoruz.”
YEO Teknoloji, özellikle yenilenebilir enerji alanında EPC olarak konumlanarak uçtan uca çözümlerle anahtar teslim kurulum hizmeti veriyor. Oluşturduğu aktif global iş geliştirme ağının yanı sıra, finansal alanda yaptığı iş birlikleriyle de yenilenebilir enerji alanındaki yatırımcılara; finans, proje, lisans, mühendislik, inşaat, satın alma, denetim gibi konularda kalıcı çözümler üretiyor.