Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte siber saldırı riski küçük büyük tüm işletmelerin tehdidi olmaya devam ediyor. Dijitalleşmenin artması ile birlikte aslında uzun zamandır önemli olan siber güvenlik konusu çok daha fazla önem kazandı. Büyük şirketler için siber güvenlik her geçen yıl önemini arttırsa da yapılan araştırmalar özellikle küçük ve orta ölçekli şirketler için hala daha önem sıralamasında üstlerde yer almıyor.
Son yıllarda yüksek teknoloji konularının ve dijitalleşmenin daha fazla konuşulur olması ile birlikte siber güvenliğin şirketler için artık kaçınılmaz hale geldi. Telcoset Genel Müdürü Tarkan Özenci, yaptığı açıklamada, “Özellikle küçük şirketler üretim maliyetini düşürmek, üretim ve hizmette kalite standartlarını yükseltmek amacıyla satış, lojistik, satış sonrası hizmet gibi birçok operasyonunu dijitale aktarıldı. Fakat dijital altyapının dönüşümü bu işin sadece başını oluşturuyor. Dolayısıyla tam anlamıyla dijital dönüşümün yaşanması için veri güvenliğinin sağlanması da bir o kadar önem taşıyor” dedi.
Küçük ve orta ölçekli şirketlerin siber güvenliğe ayıracak yeterli zaman ve kaynaklarının olmaması onları siber saldırılara daha açık hale getirdiğini belirten Tarkan Özenci; sistemin düzgün işlemesini sağlamak, operasyonların öngörülebilirliğini arttırmak ve sağlıklı üretim planlaması yapabilmek için veri güvenliğinin sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Siber güvenliğe harcanmayan maliyetin yarattığı maddi hasarın şirketleri iflasa kadar sürükleyebileceğine dikkat çeken Tarkan Özenci, “Yapılan araştırmalar küçük ve orta ölçekli şirketlere olan siber saldırıların arttığını gösteriyor. Bu saldırılar karşısında şirketlerin yeterince önlem almadığı anlaşılan araştırmalar bize gösteriyor ki küçük ve orta ölçekli şirketlerin dijitalleşmeye yarattıkları kaynak oranında güvenliğe de kaynak yaratmaları gerekiyor” diye belirtti.
Siber saldırılarda çeviklik çok önemli
Siber güvenliğin önemine vurgu yapan ve siber saldırıları küçük ve orta ölçekli şirketlerin en az büyük şirketler kadar önemsemesi gerektiğini belirten Telcoset Genel Müdürü Tarkan Özenci: “Yeni dünyada artık para değil veri konuşuyor. Veri madenciliği gibi yöntemlerle veriye ulaşanlar her türlü gücü elde edebiliyor. Bu nedenle güvenlik önlemleri zayıf olan sistemler hacker’lar için cazibe merkezi haline geliyor” diye vurguladı. Özenci, küçük ve orta ölçekli şirketlerin siber güvenlik için almaları gereken önlemleri şöyle sıralıyor:
– Şirketler öncelikle risk analizlerini doğru yapmalıdırlar.
– Verilerini yedekleme konusunda çok hassas olmaları gerekiyor. Aynı zamanda güvenlik duvarlarını geliştirerek olası saldırıları minimuma indirmek için altyapı sistemlerini sürekli güncel tutmalıdırlar ki saldırılar karşısında daha çevik davranabilsinler.
– Mutlaka belirli dönemlerde siber saldırı testleri yapmalıdırlar. Böylelikle sistemdeki açıkları görerek düzeltme şansı yakalayabilirler.
– Olası bir saldırı karşısında kurtarma planları mutlaka önceden hazır olmalı ve çalışanlar siber güvenlik konusunda eğitilmelidirler.
Dijitalleşmenin önünde daha çok uzun bir yolun olduğunu söyleyen Özenci; “Türk ekonomisinin lokomotifi olan küçük ve orta ölçekli şirketlerin tam anlamıyla bu süreçten faydalanması için gidecekleri daha çok yol var. Ancak söz konusu önlemleri alarak en önemli adımlar atmış olacaklardır“ konunun öneminin altını çizdi.