Intel; açıklık, seçim, güven ve güvenlik temelleri üzerine inşa edilmiş yazılım tanımlı, silikon hızlandırmalı bir yaklaşım sunuyor.
Intel Innovation 2023’ün ikinci gününde Intel Teknolojiden Sorumlu Başkanı Greg Lavender, Intel’in geliştirici öncelikli, açık ekosistem felsefesinin, yapay zekâ fırsatlarının herkes için erişilebilir olmasını sağlama amacına nasıl hizmet ettiğini ayrıntılı bir şekilde açıkladı.
Yapay zekâdan yararlanmak isteyen geliştiriciler, istemci ve uçtan veri merkezi ve buluta kadar çözümlerin yaygın olarak kullanılmasını engelleyen zorluklarla karşı karşıya. Intel ise açıklık, seçim, güven ve güvenliği temel alan, yazılım tanımlı, silikon hızlandırmalı bir yaklaşımla bu zorlukların üstesinden gelme kararlılığını sürdürüyor. Intel, güvenli yapay zekâ uygulamalarının geliştirilmesini kolaylaştıran ve bu çözümlerin bakımı ve ölçeklendirilmesi için gereken yatırımı düşüren araçlar sunarak, geliştiricilerin yapay zekâyı her yere taşımalarını sağlıyor.
“Geliştirici topluluğu, endüstrilerin hem bugün hem de gelecekte çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için yapay zekâdan yararlanmalarına yardımcı olan katalizördür” diye belirten Lavender, şöyle ekledi:
“Yapay zekâ, sorumlu bir şekilde kullanılmak üzere herkes tarafından erişilebilir olabilir ve olmalıdır. Geliştiricilerin donanım ve yazılım seçimleri sınırlı olduğunda, küresel ölçekte yapay zekânın benimsenmesine yönelik kullanım durumları kısıtlı olacak ve muhtemelen sunabilecekleri toplumsal değer de sınırlı kalacaktır.”
Yapay Zekâ Dağıtımını Güven ve Güvenlikle Kolaylaştırmak
Lavender, etkinliğin ikinci günü yaptığı konuşmada, Intel’in donanım ve ürün yazılımı bütünlüğünü doğrulamak için Intel Şeffaf Tedarik Zinciri ve bellekteki hassas verilerin korunmasına yardımcı olmak için gizli bilişim sağlamak da dahil olmak üzere uçtan uca güvenlik konusundaki kararlılığının altını çizdi. Bugün Intel, yeni bir kanıtlama hizmetinin genel kullanıma sunulması da dahil olmak üzere birçok yeni araç ve hizmetle platform güvenliği ve veri bütünlüğü korumasını genişletiyor.
Kanıtlama hizmeti, Intel Trust Authority adı verilen yeni bir güvenlik yazılımları ve hizmetleri portföyünün ilk ürünü. Güvenilir yürütme ortamı bütünlüğü, politika uygulaması ve denetim kayıtlarının birleşik ve bağımsız bir değerlendirmesini sunan bu hizmet; çoklu bulut, hibrit, şirket içi ve uç dahil olmak üzere Intel gizli bilişimin dağıtıldığı her yerde kullanılabilir. Intel Trust Authority ayrıca, hassas fikri mülkiyet (IP) ve verilerin makine öğrenmesi uygulamalarında, özellikle de mevcut ve gelecek nesil Intel Xeon işlemcilerde çıkarım yaparak işlendiği gizli bilişim ortamlarının güvenilirliğini sağlamaya yardımcı olarak gizli yapay zekâyı etkinleştirmede olmazsa olmaz bir yetenek haline de gelecek.
Yapay zekâ, sağlık ve finanstan e-ticaret ve tarıma kadar her sektörde kullanım alanları bulunan bir inovasyon motorudur.
“Yapay zekâ yazılım stratejimiz, yapay zekâyı her yere ulaştırmak için açık ekosistemler ve açık hızlandırılmış bilişimi temel alıyor” diye belirten Lavender, sözlerine şöyle devam etti: “İnovasyonu ölçeklendirmek için sonsuz fırsatlar var ve yapay zekâ geliştiricileri için eşit bir oyun alanı yaratıyoruz.”
Açık Bir Ekosistem, Optimize Performans ile Seçimi Kolaylaştırır
Dünyanın dört bir yanındaki kuruluşlar, bilimsel keşifleri hızlandırmak, iş dünyasını dönüştürmek ve tüketici hizmetlerini iyileştirmek için yapay zekâdan yararlanıyor. Bununla birlikte kurum içi uzmanlık eksikliği ve yapay zekâ işlem hattını (veri hazırlama ve modelleme de dahil olmak üzere) düzgün bir şekilde yönetmek için yetersiz kaynaklardan, sürekli olarak bakımı pahalı ve zaman alıcı olan yüksek maliyetli özel platformlara kadar işletmeler için üstesinden gelmesi güç zorluklar, yapay zekâ çözümlerinin pratik uygulamasını sınırlıyor.
Intel, çoklu mimaride dağıtım kolaylığı sağlayan açık bir ekosistem oluşturmaya kararlı. Linux Vakfı’nın Birleşik Hızlandırma Vakfı’nın (UXL) kurucu üyesi olması Intel’in bu konudaki kararlılığını kanıtlıyor. Bu sektörler arası grup, platformlar arası dağıtım için uygulamaların geliştirilmesini basitleştirmek amacıyla açık bir hızlandırıcı yazılım ekosistemi sunmayı amaçlıyor. UXL, oneAPI girişiminin evrimini temsil ediyor. Intel’in oneAPI programlama modeli, kodun bir kez yazıldıktan sonra CPU’lar, GPU’lar, FPGA’lar ve hızlandırıcılar dahil olmak üzere birden fazla bilişim mimarisine dağıtılmasına olanak tanıyor. Intel, mimariler arasında platformlar arası geliştirmeyi teşvik etmeye yardımcı olmak için oneAPI spesifikasyonunu UXL Vakfı’na sunacak.
Intel ayrıca, en yeni Intel mimarileri için optimize edilmiş performans sağlamaya yardımcı olmak amacıyla kurumsal yazılım sürümlerinin Intel’in optimize ettiği dağıtımlarını sağlamak için önde gelen yazılım satıcıları Red Hat, Canonical ve SUSE ile güçlerini birleştiriyor. Bugün etkinlikte Lavender’a eşlik eden Red Hat Enterprise Linux’ın başkan yardımcısı ve genel müdürü Gunnar Hellekson, Intel’in CentOS Stream kullanarak Red Hat Enterprise Linux (RHEL) ekosistemi için üst desteğe katkıda bulunacağı kapsamlı işbirliğini duyurdu. Intel ayrıca PyTorch ve TensorFlow da dahil olmak üzere yapay zekâ ve makine öğrenmesi araçlarına ve çerçevelerine katkıda bulunmaya da devam ediyor.
Intel Granulate, geliştiricilerin performansı hızlı ve kolay bir şekilde ölçeklendirmesine yardımcı olmak üzere Kubernetes pod kaynak dengelemesi için Auto Pilot’ı ekliyor. Kapasite optimizasyon aracı, Kubernetes kullanıcıları için otomatik ve sürekli kapasite yönetimi önerileri sunacak. Bu araç, konteynerli ortamların maliyet-performans metriklerini karşılamak için gereken yatırımı azaltmalarını sağlayacak. Intel Granulate ayrıca Databricks iş yükleri için otonom orkestrasyon yetenekleri ekleyerek kod değişikliği olmaksızın ortalama yüzde 30 maliyet düşüşü ve yüzde 23 işlem süresi azaltımı sağlayacak.1
Dünya, büyük ve karmaşık sorunları çözmek ve gerçek iş sonuçları sağlamak için yapay zekâyı giderek daha fazla kullanırken, yapay zekâ modellerini, verilerini ve üzerinde çalıştıkları platformları kurcalanmaya, manipülasyona ve hırsızlığa karşı koruma ihtiyacı da artıyor. Hesaplama karmaşıklığı ve ek yük pratik uygulamaları sınırlasa da, tam homomorfik şifreleme (FHE), hesaplamalarının doğrudan şifrelenmiş veriler üzerinde gerçekleştirilmesine olanak tanıyor.
Intel, yalnızca yazılımsal bir FHE yaklaşımıyla ilişkili milyon kat fazla performans yükünü azaltmak için uygulamaya özel bir entegre devre (ASIC) hızlandırıcı geliştirmeyi planladığını açıkladı. Intel ayrıca araştırmacıların, geliştiricilerin ve kullanıcı topluluklarının FHE kodlamasını öğrenmelerini ve denemelerini sağlayacak bir şifreli bilişim yazılım araç setinin beta sürümünü de piyasaya sürecek. Dün genel kullanıma sunulacağı duyurulan Intel® Developer Cloud’un bir parçası olarak bu yılın sonlarına doğru kullanıma sunulacak olan bu yazılım, FHE yazılımı geliştirmek için birlikte çalışabilir bir dizi arayüz ve çeviri araçlarının yanı sıra, donanım hızlandırıcısının örnek bir simülatörünü içerecek.