Couchbase Bölge Marka Yöneticisi Çağla Duman Enterprise Next röportajlarında konuğumuz oldu.
Couchbase son dönemde yaptığı başarılı ve stratejik hamlelerle öne çıkan şirketlerden bir tanesi. Öyle ki oldukça durağan geçen 2024 yılında aldıkları Türkiye’ye özel kararlarla başkabankacılık-finans olmak üzere perakende ve e-ticaret gibi sektörlerde de önemli büyüme rakamlarına ulaştılar. Couchbase Bölge Marka Yöneticisi Çağla Duman sorularımıza yanıt verdi.
Enterprise Next: Zorlu 2024 yılı nasıl geçti sizin için ve 2025 nasıl başladı?
Çağla Duman: 2024 yılı aslında bütün sektörlerde olduğu gibi biraz zorlayıcı ve durağan bir yıldı. Ama Couchbase’in özellikle Türkiye piyasasında uygulamış olduğu bazı politikalardan dolayı biz bunu avantaja dönüştürdük diyebiliriz. Çünkü Couchbase kendisine özellikle 7 versiyonundan sonra birçok farklı özellik ekledi. Modern uygulamaların ihtiyacı olduğu ve bazı ilişkisel veri tabanları ile çok maliyetli olarak yönettikleri bir sürecin Couchbase’e geçirilmesine sebep olacak bir avantaj yarattı onlara. Bu yüzden ciddi anlamda konsolidasyonların yoğun olduğu, bizler için yeni projelerin, geçişlerin yoğun olduğu bir yıl yaşadık diyebiliriz. Couchbase’i farklı sektörlerden yeni kullanan müşteri adetimiz arttı. Bugün baktığımızda Couchbase’in birçok sektörde müşterisi olmasının yanı sıra özellikle finans, e-ticaret ve perakende gibi alanlarda çok çok ciddi farklar yarattığını gözlemliyorum. Bugün geldiğimiz noktada özellikle finans alanında 10 büyük bankadan şu gün itibariyle 8 ile çalışıyoruz ve onların gerçekten kritik projelerini destekliyoruz. Bu da bizim için gerçekten gurur verici. Perakende ve e-ticaret kanalında zaten kullanıcılarımız vardı. Sayısı gitgide artmaya başladı. Burada bazı ismini verebileceğim bazı veremeyeceğim markalar var. Trendyol zaten en büyük kullanıcılarımızdan birisi. Yeni bölge açılımlarıyla birlikte de Couchbase’in oradaki kullanımı ve etki düzeyi daha da arttı diyebilirim.
Enterprise Next: On büyük bankadan sekizinin müşteriniz olduğunu söylediniz. Bunların çoğu yabancı ortaklı bankalar. Bu iş birlikleri Türkiye’deki enerjiden mi yoksa yurtdışındaki iş birliğinin Türkiye’ye bir yansıması olarak mı doğdu?
Çağla Duman: Bu on bankadan sekizi bizimle çalışıyor. Bunlardan sadece bir tanesi yurt dışı bağlantısının Türkiye’den olduğu 8 tanesi, dinamiklerin buradan devam ettiği bir süreç var. Aslında yurt dışının bağlantısı ile buraya gelen ve etkileyen, Couchbase kullanımını etkileyen, bankada bile uzun yıllardır çözümün altında Couchbase kullanıldığı bir yapı mevcuttu. O yüzden küreseldeki bu kararı bile aslında Türkiye’deki kullanımın etkilediğini söyleyebilirim. Özellikle küresel bağlantılı firmalarla çalışırken şunu gözlemliyorum. Gerçekten Türkiye’deki ekiplerin Türkiye sınırını aşan bir etkileme gücü var. Mimari düzenlemelerde gerçekten etkileme düzeyleri, kararlara katılımları vs konusunda gurur verici bir tablo gözlemliyorum.
Enterprise Next: 2025 yılını planlarken muhtemelen çok hızla yükselen yapay zeka trendini, bulutu ele aldınız. Ekonomik anlamda baktığınız zaman olumlu olumsuz etkileri ne oldu veya sizin işiniz nasıl başladı, nasıl devam ediyor?
Çağla Duman: Özellikle yaşanılan bu konjonktürde firmalar karar alırken kararını daha yere basan temeller üzerine almayı tercih ediyor. Çünkü ekonomik belirsizlik çok yüksek burada aslında belki o karar alma süreçlerinin biraz daha uzadığını gözlemlediğimiz bir süreç yaşıyoruz o dönüşümlerde vesairelerde. Bunun yanı sıra bu yaşanan konjonktürde de ciddi anlamda iş yükünde, iş gücünde de ciddi bir kayma var. Türkiye’den yurt dışına geçen çok fazla aslında uzmanın olması da alınacak göçmen kararlarının, dönüşüm kararlarının biraz daha böyle ertelenmesine sebep olabiliyor diyebilirim. Çünkü en az iş gücüyle, müşteri memnuniyetinin en çok olacağı bir operasyon yürütmeye çalışıyor firmalar. Bu yüzden dönüşümlerde biraz aslında ertelemeler görebiliyoruz. Biraz gecikmeler görebiliyoruz ama bulut dediğiniz gibi bizim için de 2025 yılı itibarıyla gerçekten çok önemli bir adım. Küreseldeki birçok farklı bulut sağlayıcı ile oldukça stratejik anlaşmalar imzaladık. Yereldeki firmaların da sadece kurumsal seviyesinde değil ama ensemble dediğimiz seviyedeki firmaların da çok kolay bir şekilde Couchbase’in projelerinde yüksek maliyet gerektirmeksizin başlatabilecekleri birçok destekleyici paketimiz çıktı. Bunu da küresel anlaşmalarla sağladık. O yüzden bulut tarafında bir hareketlilik görüyoruz biz de bu küresel anlaşmaların bir pozitif etkisi olarak.
Enterprise Next: Peki en güçlü olduğunuz alanlardan bir de e-ticaret. E-ticarette de biliyorsunuz yapay zekanın desteğiyle yapay zeka ajanlarını konuşuyoruz Sizin tarafta bununla ilgili neler var?
Çağla Duman: Couchbase zaten baktığınızda gerçekten verinin kalbine dokunan yerde zaten Couchbase var. Özellikle bu yapay zeka destekli bu agentlarda verinin çok büyüdüğünü görüyoruz. O dillere çok hakimiyetin olması gerektiğini görüyoruz. Couchbase özellikle Capella ve yeni versiyonlarıyla birlikte bu yapay zeka destekli uygulamalar için aslında olmazsa olmaz bir kritiklikte kendini pozisyonlandırdı. Verinin kalbine yerleşmesinden dolayı diyebiliriz. Şimdi baktığınızda yeni iş birliktelikleri var ve bunlarda bu özellikle yapay zeka destekli uygulamaların gerçekten elini kolaylaştıracak bir yerde pozisyon alınıyor. Yapay zeka ile birlikte artık yani her zamankinden çok daha fazla bir verinin üretildiğini görüyoruz. Veriye dayalı kararların alınması oldukça kritik hale geldi. Bu verinin nasıl işleneceği, müşteri deneyimini nasıl artırılacağı, verinin nasıl depolanacağı gibi bir sürü bir sürü dinamik var. Yapay zekanın bu kadar fazla veri üretmesiyle den dolayı orada Couchbase’in aslında DNA’larında bulunan bu özelliğinin olması üzerine farklı farklı servisleri de sunuyoruz. Özellikle Coucbase’in veriyi tutmasa bile firmalar farklı veritabanlarında tutulan verinin bile hızlı bir şekilde analizinin yapılmasını sağlayan bir özellik ve oldukça kritik. Bu bütün farklı verilerin konsolide edilmesi vesaire açısından da oldukça önemli.
Enterprise Next: Son olarak gelecek planlarınızı konuşup bitirelim. Gelecek 5 yılı planlarken yapay zekayı nereye koyuyorsunuz?
Çağla Duman: Zaten kendimizi pozisyonlandırdığımız yerlere baktığınızda finans, e-ticaret ve perakende yoğun kullanılan alanlar olmasına rağmen aslında birçok sektörde de kullanım alanlarını görüyoruz. Telekomünikasyon alanında özellikle küreselde çözüm geliştiren çok ciddi iş ortaklıklarımız var. Bu ortaklar üzerinden de baktığınızda 70’ten fazla telekomünikasyon firması ile küreselde birlikte çalışıyoruz. Onun yanı sıra havacılık sektöründe çok güzel küresel örneklerimiz var. Türkiye’de de oldukça önemli bir firma ile güzel projeler yapıyoruz. Küreselde de işte United Havayolları ile oldukça güzel çalışmalarımız var. Onun yanı sıra telekomünikasyonda da baktığınızda Türkiye’deki en büyük telekomünikasyon firmasının da çalışmalarımız devam ediyor. Biz sektör bağımsız çünkü artık dedik ya aslında veri bizim işimiz. Verinin olduğu her yerde Couchbase kendini pozisyonlandırıyor. Enerji sektöründen tutun da işte bu depolar stoklar mobil gibi. Mesela ihtiyacın olduğu bazı saha elemanlarının çalıştığı yerlerde de Couchbase farklı özelliklerini aktive ederek oradaki sorunlara bir çözüm getiriyor diyebilirim. Sektörümüzde dediğim gibi sektörler yoğunluklu olsa da aslında çok farklı alanlarda da kullanıcılarımız mevcut. Ayrıca sivil havacılıkta dünyada zaten neredeyse yüzde 90 havayolları şirketlerinin çözümlerini kullandığı bir firma olan Amadeus ile de birlikte çalışıyoruz. Dediğim gibi bunlar sektör bağımsız gösterilen aslında şu anda kazanılan başarılar. Önümüzdeki 5 yılda da öyle. Sektör spesifik olmaksızın dediğimiz gibi aslında nerede bu büyük verinin aslında üretildiği her noktaya dokunacak bir pozisyonda tutmaya çalışıyoruz kendimizi.