10-12 Mart 2018 tarihlerinde, İstanbul’daki Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda Fikret Yüksel Vakfı organizasyonu ve Solidworks ana sponsorluğuyla Türkiye’deki ilk FIRST Robotics Competition etkinliği gerçekleştirildi. Türkiye’nin genç beyinlerinin takımlar haline mücadele ettiği bu ilgi çekici etkinliğin detaylarını SolidWorks Türkiye Ülke Müdürü Burak Kuralkan ile konuştuk.
FIRST Robotics Competition, Amerika Birleşik Devletleri’nde ve dünyanın diğer pek çok yerinde 20 yıldan uzun süredir düzenlenen bir yarışma. Her yıl takımlarını kurarak yarışmaya katılmak isteyen gençlere o yılki yarışma için robotlarının hangi amaçları yerine getirmesi gerektiği söyleniyor ve 6 hafta süre veriliyor. 6 haftanın sonunda donanımından yazılımına hazır hale gelen robotlar, özel olarak hazırlanmış parkurda hünerlerini göstererek takımlarını zafere ulaştırmaya çalışıyor.
Dünyada uzun süredir düzenlenen bu yarışma, Türkiye’de ilk kez Fikret Yüksel Vakfı organizasyonu ve SolidWorks ana sponsorluğuyla 10-12 Mart 2018 tarihleri arasında Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda gerçekleştirildi. Biz de hazır 39 takımın yarıştığı dev etkinlik alanını ziyaret etmişken, ana sponsorluk desteğinin yanı sıra yarışmanın jüri üyeleri arasında da yer alan SolidWorks Türkiye Ülke Müdürü Burak Kuralkan ile küçük bir sohbet gerçekleştirdik.
“Bizim bu etkinliğe sponsor olmamızın en büyük amacı çoğu üretim sektöründe yer alan müşterilerimizi bu gençlerle ve takımlarıyla bir araya getirmekti” diyor Kuralkan. “SolidWorks, Ar-Ge ve inovasyon odaklı birçok şirkette kullanılan bir ürün. Bu gençlerin de yaptığı şey de yeni ürün ve teknoloji tasarlamak. Müşterilerimize bundan bahsettiğimiz zaman çok heyecanlandılar, bazıları takımlarla tanışmak için girişimde de bulundu.”
Kuralkan’ın paylaştığı bilgilere göre bu yıl Türkiye’de FIRST Robotic Competition için 54 takım kurulmuş ve 39’u yarışmaya katılmış. SolidWorks, Fikret Yüksel Vakfı ile imzaladığı 3 yıllık sponsorluk anlaşması kapsamında tüm tasarım ürünlerini takımların ücretsiz kullanımına sunuyor. Ayrıca isteyenlere 5 günlük kullanıcı eğitimleri ve mentorluk desteği de sağlıyor.
Takımlar Kurumsal Şirket Olgunluğu ve Girişim Heyecanıyla İşe Koyuluyor
Yarışma, kırmızı ve mavi ittifak olarak iki ayrı gruba ayrılan 6 takımın mücadelesi şeklinde gerçekleşiyor. Yarışmada belirlenmiş bir sınırı takip etmek veya bir objeyi bir yerden alıp başka bir yere taşımak gibi amaçlar belirleniyor. Yarışmanın bir bölümünde robotlar programları aracılığıyla otonom olarak hareket ederken, bir kısmında da takımlar uzaktan kumandayla kontrolü ele alıyor. Başarıya göre puanlar toplanıyor ve en yüksek puanı alan ittifak sahadan galip ayrılıyor.
“Yarışmanın konsepti belli olduktan sonra bütün hazırlıklarını tamamlamaları için takımlara sadece 6 hafta süre veriliyor” diyor Kuralkan. “Takımlar 6 haftada tasarım, üretim, sponsor ve kaynak bulma gibi pek çok sorunun üstesinden gelmek zorundalar. Bunun için adeta kurumsal şirket olgunluğuyla ve girişim şirketi heyecanıyla işe sarılıyorlar. Elektronik, mekanik, yazılım, tanıtım ve sponsor ilişkileri gibi departmanlar oluşturuyor, birkaç yıllık iş planı yapıyorlar. Hatta mezun olduktan sonra yaptıkları işi devam ettirmek için kendilerinden sonra geleceklere birikimlerini nasıl aktaracaklarını planlayan, sponsor ilişkilerinin sağlıklı yürümesi için düzenli bilgilendirme yapanlar bile var.”
“Takımlar 6 haftada tasarım, üretim, sponsor ve kaynak bulma gibi pek çok sorunun üstesinden gelmek zorundalar. Bunun için adeta kurumsal şirket olgunluğuyla ve girişim şirketi heyecanıyla işe sarılıyorlar.”
Kuralkan’a göre yarışmanın en güzel taraflarından biri de sadece bir mücadeleyi değil, pozitif bir kültürü temsil etmesi. “Burada gençlerin öğrendiği ve eğlendiği, matematiğe, fene, teknolojiye sevgi duyduğu bir ortam var” diyor Kuralkan. “Sahada robotu arızalanan veya parçaya ihtiyaç duyan bir takım olduğunda, ittifak veya rakip fark etmez diğerlerinin hemen yardıma koştuğunu görüyorsunuz. Gençler yaptıkları hatalardan öğreniyor, birbirlerinden öğreniyor, güzel dostluklara imza atıyor. Önemli olan bu ortamı güzel bir şekilde yaşamak diye düşünüyor. En kıymetli ödüller en büyük başarıyı gösteren robota değil, en duyarlı olana ve profesyonel ekibe veriliyor. Yardımlaşma, birlik ve beraberlik içinde, böyle keyifli ortamlara Türkiye’nin çok ihtiyacı var. Biz de SolidWorks ile bunun bir parçası olmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz.”
NASA da Gençlerden İlham Alıyor
ABD’de uzun zamandır yapılan yarışmaların en büyük sponsorluklarından biri NASA’ya aitmiş. Ayrıca küresel ölçekte faaliyet gösteren dev şirketler de takımlara sponsor oluyormuş. Kuralkan, burada amacın edinilen deneyim ve ortaya koyulan fikirleri pratiğe dökmek olduğunu söylüyor.
“Yeri geldiğinde uzaya gönderilecek bir robotta yer alacak teknoloji için buradan ilham alınıyor” diyor Kuralkan. “Çünkü yeni nesil olaylara farklı bakıyor. Günümüzü problemlerine kendi bakış açılarıyla bambaşka ve yaratıcı çözümler getiriyor. Üstelik bu takımların sadece teknik anlamda değil, sosyal anlamda yaptıkları da çok değerli. Drone ile çatılara kuş yemi dağıtan takımlar var örneğin. Görme engelliler için restoran menüsü basanlar, bir robotun nasıl yapılacağını adım adım anlatan kılavuzlar hazırlayanlar. Bunların hepsi ilham veren, çok değerli çabalar.“
Kuralkan, son olarak şunları söylüyor: “Burası gençlere bilim, fen, matematik gibi konularda ilham vermek üzere kurgulanmış bir ortam. Çok sayıda kız öğrencinin de bu alana ilgisi var. Ancak Türkiye’de bu konuların yeterince ilgi görmediğini düşünüyorum. Önümüzdeki yıllarda ailelerin küçük çocuklarını ellerinden tutarak hafta sonu bu etkinliğe getirmelerini, gezdirmelerini isterim.”
Yarışmada ilk üçe giren takımın oluşturduğu ittifak ABD’deki finallere katılacak. Enterprise Next olarak biz de ülkemizi temsil edecek ekibe başarılar diliyoruz.