Türkiye’de Sanal Mobil Şebeke Pazarı Yeterince Büyüyemiyor

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği TELKODER, küresel pazarda her geçen gün büyüme eğilimi gösteren Sanal Mobil Şebeke Hizmeti (SMŞH) pazarının Türkiye’de tam manasıyla büyümediğine dikkat çekiyor.

Dünyada SMŞH gelirlerinin telekomünikasyon hizmetleri gelirlerine oranının yüzde 4-5 seviyelerinde olduğunu vurgulayan dernek Türkiye’de bu oranın yüzde 0 olduğunun altını çiziyor. TELKODER yetkilileri bu rakamın ciddi bir sorun teşkil ettiğini ifade ederek pazarda yeterince büyüme sağlanamadığı için ekonomik anlamda da önemli kayıpların oluştuğunu ifade ediyor.

Sanal Mobil Şebeke Hizmeti veren işletmeciler bir mobil telefon işletmecisinin (ülkemizde Türk Telekom, Turkcell, Vodafone) sahip olduğu frekans üzerinde, ücreti karşılığında ortak olarak, servis sunuyor. Ülkemizde şu anda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan (BTK) lisans almış 56 sanal mobil şebeke hizmeti işletmecisi bulunuyor. SMŞH yetkilendirilmesinin ilk verildiği tarih olan 2009 yılının Haziran ayından bugüne kadar toplam 91 işletmecinin de yetkilendirilmesi iptal edilmiş durumda.

TELKODER’in yaptığı açıklamaya göre; dünyada yaklaşık 1500 Sanal Mobil Şebeke Hizmeti veren işletmeci bulunuyor, Mobilise Consulting araştırmasında bu rakamın 2025 yılında 2000’e ulaşması bekleniyor. SMŞH veren işletmecilerin yaklaşık 250 milyon abonesi bulunuyor ve SMŞH veren işletmeciler, Avrupa’da, özellikle Almanya ve İngiltere pazarlarında toplam 100 milyon aboneye ulaşmış durumdalar. IoT (nesnelerin interneti) odaklı abonelerin eklenmesiyle bu abone sayısını çok daha arttıracağına vurgu yapan TELKODER, araştırmaların önümüzdeki yıllarda, küresel SMŞH’leri pazarının yüzde 7,9’luk bir yıllık bileşik büyüme oranı (CAGR)’na sahip olacağını gösterdiğinin altını çiziyor.

TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Halil Nadir Teberci:
“Türkiye’nin, SMŞH konusunda bir türlü arzu edildiği gibi bir pazara sahip olamaması ekonomik anlamda önemli bir kaybı beraberinde getiriyor. Üstelik bu olumsuz etki sadece ekonomik kayıp olarak da kalmıyor uzun vadede daha farklı olumsuz sonuçların doğduğunu görüyoruz. Pazarın gelişmemesi beraberinde yeni iş sahalarının oluşamaması, hizmet alanlarının kısıtlanması, bu alanda çalışan insan sayısının istihdam edilememesi ve hizmet kalitesinin daha iyi olabilmesi için piyasada oluşması gereken rekabetin gelişmemesi gibi olumsuz sonuçlar doğuruyor. Elektronik haberleşme sektöründe SMŞH işletmecilerimizin daha fazla desteklenmesi için kamu otoritesinin gerektiğinde zorlayıcı, gerektiğinde ise hızlandırıcı etkisi olacak sektörü geliştirici adımlar atması gerekiyor.” diyor.