Türk Hava Yolları Teknoloji ile Daha da Yüksek Uçacak

Teknolojiyi en iyi kullanan kurumlardan bir tanesi olan Türk Hava Yolları, 2017’de müşterilerine mobil uygulamadan web sitesine kadar birçok yenilik sunmaya hazırlanıyor.

türk hava yolları

Türkiye’nin dünyaca ünlü markalarının başında gelen Türk Hava Yolları (THY), yeni bir yapılanmaya giderek teknoloji bölümünü doğrudan genel müdürlüğe bağladı. Biz de Enterprise Next olarak Türk Hava Yolları Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Serdar Yakut ile yeni planlamalar hakkında sohbet ettik.

Uzun yollardan bu yana teknoloji alanında faaliyet gösteren isimlerden bir tanesi olan Ali Serdar Yakut ile ilk olarak Oracle OpenWorld için gittiğim San Francisco’da görüşme fırsatı buldum. Yakut daha sonra da sorduğumuz soruları içtenlikle yanıtladı ve ortaya bu keyifli röportaj çıktı.

Ali Serdar Yakut

Sizinle daha önce San Francisco’da Oracle etkinliğinde karşılaşmıştık. THY ve Oracle arasındaki işbirliğini sizden dinleyebilir miyiz?

Biz THY olarak Oracle’ın en büyük müşterilerinden biriyiz. Oracle’ın her türlü teknolojisinden yoğun bir şekilde yararlanıyoruz. Tabii öncelikli olarak Oracle dediğimizde herkesin aklına önce gelen veritabanı.  Bütün Oracle veritabanlarımızın Exadata üzerinde konsolidasyonunu 2015 sonu 2016 başı itibariyle yaptık ve veritabanı tarafında performansla ilgili hiçbir sıkıntımız kalmadı.

Onun haricinde orta katman seviyesinde yani uygulama sunucusu seviyesinde bizim referans mimarimiz web logic ailesi üzerinde tanımlanmış durumda. Neredeyse tüm uygulamalarımız web logic/Linux üzerinde koşuyor. Bu da bize ne fayda sağlıyor diye sorarsanız da tabii ki öncelikle süreklilik konusunda bir sorun yaşamıyoruz. Artı Oracle’ın desteği her zaman arkamızda olduğu için her türlü yeniliğin adapte edilmesinde çok daha hızlı bir şekilde davranabiliyoruz.

THY’de yeni dönemde ne gibi değişimler olacak?

Dünya değişiyor. Dünya değişirken bazı yöntemler de değişiyor. Şu anda bakarsanız tüm dünyada
artık altyapıların çok daha esnek çok daha hızlı olması gerekiyor. Bizim yeni web sitemiz de 2016 sonu 2017 başı gibi Türkiye’de de yayına geçecek. Bu siteyi Türkiye dışında Japonya ve ABD gibi önemli ülkelerde test ediyoruz. Bunu yaparken aynı zamanda hedefimiz Devops ve Continuous Development/Integration olgunluğuna doğru hareket etmek.

Bu ne anlama geliyor? Artık eski yöntemleri geride bırakıp gün içerisinde dahi anlık olarak sistemsel değişikliklerin yapılabildiği bunların uygulamalara anında yansıyabildiği, sistem kullanılabilirliğinin ve esnekliğinin çok yüksek olduğu bir ortam gerekliliği anlamına geliyor. Bunu yaparken de kalın ve hantal uygulama sunucularının daha hızlı ve esnek hale gelmesi gerekli. Türk Hava Yolları’nın sitesinden yani Türkiye’nin en büyük e-ticaret sitesinden bahsediyoruz. Oracle OpenWorld kapsamında Oracle’ın en üst seviyede başkan yardımcısıyla yaptığımız toplantıda kurumsallık ve esneklik konusunda ürünlerin yol haritasını konuşurken, kafamızdaki soru işaretlerinin yanıtlarını aldık.

Öte yandan müşteri tekilleştirme artı CRM dediğimiz müşteri bilgisinin içeride oturtulması yönünde de çalışmalarımız sürüyor. İçeride şu anda 360 tane büyük çaplı uygulama var. Bunların her birinde kullanıcı bilgileri yer alıyor. Bunları tek platformda toplanması, büyük veri çerçevesinde değerlendirilmesi de gündemimizde yer alan konulardan bir tanesi. En kısa sürede bu konuyu da çözmüş olacağız.

Mobil uygulama da değişiyor mu?

Şu anda mobil uygulamamız da dâhil olmak üzere müşteriye dokunan her işimizi kendimizin geliştirdiği bir yapıyı bünyemizde oturtmuş durumdayız. 2017 itibariyle mobil uygulamamız dâhil tüm yeniliklerimizi sırayla müşterilerimizin kullanımına sunmaya başlayacağız. Mobil uygulamamız tamamıyla yenilecek. Her türlü bilgisi ve altyapısı bizde olduğu için de müşterilerimizden gelen iyileştirme taleplerini de en kısa sürede canlıya alabileceğiz. Kısaca dijital Türk Hava Yolları için çalışmalara 2016 yılının Ocak ayında başladık ve yeni organizasyonumuz da son haline ulaştı. Mobil, kiosk, web sitesi gibi tüm yenilikler de 2017 başında sırayla kullanılmaya başlanacak.

“Yeni havalimanı açıldığında hepimiz için yeni ama yabancı bir mekân olacak. Burada hayata geçecek kapalı alan navigasyon uygulamamızla hangi kapı nerede, hangi kontuarları kullanacaksınız gibi konular sorun olmaktan çıkacak.”

Türk Hava Yolları’nın 2016 başı ile odaklandığı nokta kullanıcı işlemlerinin ve müşteri memnuniyetinin tamamen dijital hale getirilebilmesi yönünde. Bizim müşterimizin kafasında yolculuk planlaması ile en son evine varması arasında bizim ona dokunduğumuz 60’ın üzerinde nokta var. Bunların yarısından fazlası dijital. Örneğin yolculuğu planlama sırasında müşteri web sitesine girdiği anda siz onu tanır ve seyahat etmekten hoşlandığı bir lokasyon için indirim sunarsanız müşteri deneyiminin ilk adımı atılmış olur. Bilet, check-in, uçakiçi WiFi da bunların devamı. Buraya baktığımızda artık müşteriye dijital olarak dokunabildiğimiz servislere ağırlık veriyoruz. Artık çözüm odaklılıktan müşteri odaklı bir yapıya geçiyoruz.

Bu yıl içinde ve gelecekte yeni iş ortaklıkları olacak mı?

2016 yılında ekosistemimizi geliştirecek ve iş yapış biçimimize katkılar sağlayacak yeni iş ortaklıkları yapıyoruz. Ben Nisan 2016’da San Francisco’ya gelip yeni işbirlikleri için genç girişimlere çeşitli çalışmalar yaptım. Bunun aynısını Türkiye’de üniversiteler ile de hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bundan böyle seyahat alanına katkı sağlayacağını düşündüğümüz her çapta şirketle işbirlikleri yaparak yenilikleri ekosistem olarak hayata geçireceğiz.