Hugo Boss Grubu’nun dünyadaki en büyük üretim tesisi olan Hugo Boss İzmir, Endüstri 4.0 akıllı fabrika konseptini endüstriyel dönüşüm planlarının odağına alarak önemli yatırımlar yaptı.
Geçtiğimiz hafta Hugo Boss’un davetlisi olarak şirketin İzmir’deki tesislerini ziyaret ettik. Tesis, klasik bir tekstil fabrikası olması dışında çok önemli teknolojileri de bünyesinde barındırıyor. Öncelikle birka. Rakam vererek başlayalım. Tesiste 3800 çalışan görev yapıyor ve yılda ortalama 900 bin takım elbise, 2 milyon gömlek ile 550 bin parça kadın giyimi bu çalışanların elinden çıkıyor.
Ziyaretimiz sırasında harika bir ev sahipliğine imza atan Hugo Boss İzmir Genel Müdürü Joachim Hensch, tüm sorularımıza da içtenlikle yanıt verdi. Hugo Boss İzmir olarak, Endüstri 4.0 ile hayatımıza giren akıllı fabrika konseptine çok inandıklarını kaydeden Joachim Hensch, “Bu amaçla yaklaşık iki yıl Hugo Boss Solutions birimimizi kurduk. Dışarıdan üçünü parti bir şirketten hizmet almak yerine İzmir’e gelen beyin göçünün de yardımıyla harika bir ekip kurduk. Mevcut BT ekibimizin de desteği ile üretim tesisimizdeki söz konusu teknolojik ve dijital dönüşümü adım adım hayata geçiriyoruz. Süreç içerisinde sırasıyla dijitalleşme, otomasyon ve yapay zeka uygulamaları konusunda özellikle insanın teknolojiyle entegrasyonuna odaklanan süreçler geliştirilirken çalışanlarımız da bu dönüşüm sürecinin odağında yer aldı” dedi.
Şirket Dışına Danışmanlık da Veriliyor
Hugo Boss Solutions’ın fabrika içindeki başarılı örnek uygulamalardan hareketle daha sonra sektör bağımsız diğer üreticilere de danışmanlık hizmeti sunmaya başladığını kaydeden Hensch, bu konuda şunları söyledi:
“Dijitalleşme süreci, ekipman tasarımı ve üretim süreçlerinin gelişimi başta olmak üzere üretim ve değer zincirinin her bir halkasını ilgilendiriyor. Bu yüzden Hugo Boss İzmir olarak, üç yılda yazılım ekibimizi üç katına çıkarttık ve TechnoLab adında bir Ar-Ge birimi kurduk. Hugo Boss Solutions’ın başarılı uygulamaları sonucunda fabrikadaki tüm operatörler, Akıllı Veri Yönetimi (SDM–Smart Data Management) sistemiyle donatıldı. Saha yöneticileri ise üretim sürecinin yönetiminde SDM’nin tamamlayıcısı olan Supervizör Arayüzü üzerinden yapmaya başladı. Tüm bu sistemlerin entegrasyonu da Hugo Boss İzmir’in daha çok veri toplamasına, verileri daha anlamlı yorumlamasına ve ihtiyaç halinde daha tutarlı ve hızlı tepki vermesine olanak sağlıyor.”
Hugo Boss Solutions, Endüstri 4.0’ Hedefleyen Üreticiler İçin Doğru Adres
Hugo Boss Solutions’ın sunduğu tüm çözümler, üreticilern endüstri 4.0 dönüşümünü destekliyor. Endüstriyel üretimde derin bilgi birikimine sahip mühendislerden oluşan Hugo Boss Solutions ekibi, üretim sistemleri mühendisliği, dijital dönüşüm, yalın üretim, kalite ve güvence sistemleri, saha yöneticileri gelişimi ve liderlik gelişimi konularında danışmanlık hizmetleri sunuyor. Endüstri 4.0 ve akıllı fabrika geliştirme süreçleri konusunda benzer hizmetler sunan pek çok danışmanlık şirketi bulunuyor. Hugo Boss Solutions, temelde parçası olduğu üretim merkezinin kapsamı, gerektirdiği yüksek beceri ve esneklik ile diğer şirketlerden ayrışıyor.
Yapay Zekayı Fabrikanın Ar-Ge Ekibi Üretti
Fabrikanın tam anlamıyla dijital bir ikizini oluşturduklarını, üretimi, hammadde girişinden teslimata kadar dijital platforma izlenir hale getirmeyi hedeflediklerini belirten Joachim Hensch, “Dijitalleşme konusunda çok ciddi bir yol kat ettik. Kullandığımız yapay zeka, tamamen kendi içimizde oluşturduğumuz Ar-Ge grubu tarafından geliştiriliyor. Hangi personelin hangi özelliklere ve yeteneklere sahip olduğunu biliyoruz. Üretilecek ürünün özelliklerini ve üretim sürecinin ihtiyaçlarını biliyoruz. Bu yapay zeka sayesinde üretim planını oluşturuyor, üretimi takip ediyor ve eksikleri belirleyebiliyoruz. Hangi bölümün ne kadar kapasite ile çalıştığını da görebiliyoruz” dedi.
Tekstil Fabrikasında İki Robot Ürettiler
TechnoLab biriminde otomasyon robotları tasarlayıp, ürettiklerini de belirten Hensch, “Şu an gömlek manşetlerine ilik ve düğme diken robotumuzu kendimiz ürettik. Bir sonraki adımda manşetleri diken ve bunu makineye besleyen robot kolunu da burada ürettik. Bizim amacımız bütün üretimi robotlaştırarak insan istihdamını düşürmek değil. Amacımız işimizi daha iyi yapabilmek. Ne kadar robot kullanırsak kullanalım, bunun işletilmesi için insana ihtiyacımız olacak. Günün sonunda dikiş makinesi kendi iğnesini ve ipliğini değiştiremez” diye konuştu.