Nokia Türkiye Mobil Şebekeler Müşteri Ekip Başkanı Şenol Evren Enterprise Next röportajlarında konuğumuz oldu.
Nokia, Türkiye’de başta 5G altyapısı olmak üzere birçok proje ve çalışmaya imza atıyor. Biz de bu konulara yönelik sorularımızı Nokia Türkiye Mobil Şebekeler Müşteri Ekip Başkanı Şenol Evren‘e sorduk.
Enterprise Next: Nokia Türkiye olarak, yakın geçmişte mobil iletişim alanında ne tür projelere odaklandınız?
Şenol Evren: Nokia Türkiye, yakın geçmişte mobil iletişim alanında birçok son teknoloji projeyi ciddi şekilde hayata geçirdi. Öncelikli odağımız, bağlantı kalitesini iyileştirmek ve gelişmekte olan Nesnelerin İnterneti (IoT) ekosistemini desteklemek üzere 5G teknolojisini ilerletmek oldu. Halihazırda, 4G ağlarını iyileştirmenin ötesinde, 5G teknolojisinin potansiyelinden tam olarak yararlanabilecek bağımsız 5G ağlarını konuşlandırmak üzerinde çalışıyoruz. Bu proje, ultra düşük gecikme süresi, yüksek güvenilirlik ve büyük bağlantı gerektiren uygulamaları etkinleştirmeyi de içeriyor. Örneğin, 5G bağlantısının trafik akışını optimize ederek, kamu güvenliğini artırarak ve enerjiyi daha verimli bir şekilde yöneterek kentsel yaşamı dönüştürebileceği akıllı şehir girişimlerini araştırıyoruz. Bunun dışında, performansımız ve verimliliğimizi optimize etmek üzere ağlarımıza AI ve makine öğrenmesini entegre ediyoruz. Nvidia ile yapmış olduğumuz iş birliği, mobil ağları sürdürülebilir bir şekilde geliştirmek konusunda hayati önem taşıyan ağ yönetimi ve enerji verimliliğini iyileştirmede yapay zekayı kullanmamıza yardımcı oluyor. Ayrıca, özellikle kırsal alanlar ve mobil iletişim hizmetlerinden yeterli şekilde faydalanamayan bölgelerde, 5G teknolojisinin avantajlarını herkese ulaştıracak mobil geniş bant hizmetlerini geliştirmeye odaklanan projelerde yer alıyoruz.
Enterprise Next: Ülkemizde 5G teknolojisi üzerine ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?
Şenol Evren: Türkiye’de, 5G teknolojisi ile ilgili olarak, hem teknolojik hem de pazar boyutlarıyla kapsamlı bir şekilde odaklandığımız projeler yürütüyoruz. Türkiye’de faaliyet gösteren Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone gibi tüm büyük telekom operatörleriyle aktif olarak iş birliği yapıyor ve 5G ağlarının sorunsuz ve verimli bir şekilde yaygınlaştırılmasını sağlıyoruz. Coğrafi ve demografik bazlı sorunları anlamak adına araştırmalarımızda Türkiye pazarının benzersiz ihtiyaçlarını derinlemesine inceliyoruz. 5G teknolojisinin akıllı trafik yönetimi, şehir güvenliği, üretim ve deniz taşımacılığı ile limanlar ve madencilik faaliyetlerinin yürütüldüğü tesisler dahil olmak üzere farklı sektörleri iyileştirmek konusunda ne şekilde kullanılabileceğini araştırıyoruz. 5G teknolojisiyle, örneğin, trafik akışını akıllı bir şekilde yönlendirebilir, trafik sıkışıklığını azaltabilir ve yollardaki güvenliği artırabiliriz. 5G teknolojisi, gerçek zamanlı gözetim ve hızlı yanıt sistemlerini destekleyerek, şehir güvenliği ve kamu güvenliğini iyileştirebilir. 5G teknolojisi, üretim sektörü ve endüstride operasyonları optimize edebilir, öngörücü bakımı mümkün kılabilir ve otomasyon süreçlerini iyileştirebilir. 5G bağlantısı deniz taşımacılığı faaliyetlerinin yürütüldüğü limanlarda ve maden tesislerinde gerçek zamanlı veri izleme ve gelişmiş iletişim ağları aracılığıyla lojistik, güvenlik ve verimliliği artırabilir. Türkiye’de 5G teknolojisini, yalnızca mevcut ihtiyaçları karşılamanın ötesinde, ileriye dönük gelişmelerin de yolunu açarak ekonomik büyüme ve inovasyonu yönlendirmek için kullanma potansiyelini de araştırıyoruz. Ayrıca, farklı ortamlarda ve kullanım amaçlarında 5G teknolojisinin performansını değerlendirmek adına pilot projeler ve saha testleri yürütüyor, çözümler geliştirmek için kullanabileceğimiz değerli veriler topluyoruz.
Enterprise Next: Özellikle operatörler tarafından yaygın olarak kullanılan “5G teknolojisi için yerel/ulusal altyapının geliştirilmesi gerektiği” söylemini ne kadar doğru buluyorsunuz? Bunun sektörde bir karşılığı olduğunu düşünüyor musunuz?
Şenol Evren: 5G teknolojisi için yerel veya ulusal altyapının geliştirilmesi gerektiği görüşü gerçekten de önemli bir tartışma konusu. Güçlü bir yerel altyapıya sahip olmak elbette iletişim güvenliğini artırabilir ve ekonomik faydalar sağlayabilir ancak 5G teknolojisini başarılı bir şekilde konuşlandırmanın tek yolu bu değil. Küresel bağlamda, birçok ülke uluslararası ölçekte sahip oldukları en iyi teknolojiyi yerel inovasyonla birleştirmek gibi karma bir yaklaşım benimsedi. Nokia olarak, yerel gelişimi desteklerken küresel uzmanlıktan da yararlanmayı savunuyoruz. Bu yaklaşım, altyapının hem son teknoloji olmasını hem de yerel ihtiyaçlara göre uyarlanmasını sağlayacak. Örneğin, yerel şirketlerle yapılacak iş birlikleri inovasyonu teşvik ederek iş fırsatları yaratabilirken, küresel teknolojiden yararlanmak ağ yapınızın son teknoloji olmasını sağlar. En güçlü ve verimli 5G ağlarını elde etmek için ulusal çıkarları küresel iş birliklerinin sağlayacağı faydalarla dengelemek esastır. Ayrıca, yerel ve uluslararası bileşenleri bir araya getirmek, dayanıklılığı artırabilir ve herhangi bir tek tedarikçiye veya teknolojiye olan bağımlılığı azaltabilir.
Enterprise Next: Toplumun 5G teknolojisi hakkında yeterince bilgili olup olmadığı konusunda ne düşünüyorsunuz? Toplum/kurumların farkındalığını artırmaya yönelik herhangi bir faaliyet yürütüyor musunuz? Yürütüyorsanız bunların neler olduğundan biraz bahsedebilir misiniz?
Şenol Evren: 5G teknolojisi hakkında kamuoyunun farkındalığını artırmak, başarılı bir şekilde benimsenmesi ve uygulanması için çok önemli. Kamuoyunda 5G teknolojisi hakkındaki mevcut görüşler biraz karmaşık, bu teknolojinin neler gerektirdiği ve ne gibi faydalar sağlayacağı hakkında bazı yanlış anlamalar mevcut. Nokia, bu sorunu ortadan kaldırmak, 5G teknolojisi konusunda farkındalığı artırmak ve hem toplumu hem de kurumları eğitmek konusunda proaktif davranıyor. Politika yapıcılar, sektör liderleri ve halk da dahil olmak üzere farklı paydaşlara yönelik atölyeler, seminerler ve web seminerleri düzenliyoruz. Bu girişimler, 5G teknolojisinin gizemini çözmek, avantajlarını açıklamak ve sağlık ve güvenlikle ilgili endişeleri gidermek için tasarlandı. 5G teknolojisi ve uygulamalarının daha derin bir şekilde anlaşılmasını sağlamak adına üniversiteler ve araştırma kurumlarıyla iş birlikleri yapıyoruz. 5G teknolojisi hakkında doğru ve kapsamlı bilgilerin herkes tarafından erişilebilir olmasını sağlamak ve bu bağlamda daha geniş bir kitleye ulaşmak amacıyla çeşitli medya kanalları aracılığıyla eğitim kampanyaları başlattık. Bu sayede, 5G teknolojisinin faydalarından tam olarak yararlanabilecek bilinçli bir ekosistem oluşturmayı hedefliyoruz. Teknolojiyi daha somut ve daha az soyut hale getirmek, bu konudaki belirli endişeleri gidermek ve 5G teknolojisinin kullanılma alanlarını uygulamalı bir şekilde göstermek adına yerel topluluklarla yakın bir şekilde çalışıyoruz.
Enterprise Next: Türkiye’nin 5G teknolojisi konusunda doğru bir yol haritası izlediğini düşünüyor musunuz? Bu konuda daha fazla neler yapılabilir?
Şenol Evren: Türkiye, 5G teknolojisinde bir yol haritası geliştirmek konusunda önemli adımlar attı ancak her zaman bu adımları iyileştirmek mümkün. Ülke, 5G teknolojisine yönelik olarak, gerekli altyapı ve düzenleyici çerçevenin oluşturulmasına odaklanan metodik bir yaklaşım benimsedi. Ancak, 5G teknolojisinin konuşlandırılması ve benimsenmesini hızlandırmak adına, kamu ve özel sektörler arasındaki iş birliğini daha fazla teşvik etmek hayati önem taşımaktadır. Yerel araştırma ve geliştirme projelerine yatırım yapmak, yeni kurulan şirketleri ve girişimleri (start-up’lar) desteklemek ve 5G uygulamalarında inovasyonu teşvik etmek yol haritasını daha da iyileştirebilir. Ayrıca, uluslararası uzmanlarla sürekli diyalog halinde olmak ve küresel en iyi uygulamalardan yararlanmak, Türkiye’nin stratejisini geliştirmesine ve olası zorlukların üstesinden gelmesine yardımcı olabilir. 5G teknolojisi için yeterli fon ve kaynaklarla desteklenmiş, net ve stratejik bir vizyon belirlemek, bu dönüştürücü teknolojinin tüm potansiyelinin kilidini açacak. İnovasyonu desteklerken güvenlik ve gizliliği garanti eden olumlu bir düzenleyici ortam sağlamak, 5G teknolojisinin başarılı bir şekilde konuşlandırılması sürecini daha da ileriye taşıyabilir. Pilot projeler ve deneylere katılmak da bu bağlamda değerli iç görüler sağlayabilir ve uygulama stratejisini ufak dokunuşlarla iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Son olarak altını çizmek istediğim bir husus da 5G teknolojisinin internet bağlantısını hızlandırmanın ötesinde dönüştürücü potansiyeli. 5G teknolojisi farklı sektörlerde devrim yaratacak, yeni iş modelleri yaratacak ve dünya çapındaki insanların yaşam kalitesini artıracak. Sağlayacağı avantaj sadece bağlantıyla ilgili değil; daha akıllı, daha bağlantılı bir dünyayı mümkün kılmakla ilgili. Örneğin, 5G teknolojisi Türkiye’de tarım, imalat ve akıllı şehir uygulamalarında önemli ilerlemeler sağlayabilir. Nokia olarak, bu olasılıkları hayata geçirmek adına Türk paydaşlarla ortaklık kurmak konusunda kararlıyız. Geleceğe yönelik hedeflerimizde, 6G teknolojisi ve ötesine doğru bir evrimi de göz önünde bulundurmak önemli. Henüz çok uzak görünse de, bugün 5G teknolojisi konusunda attığımız temeller, gelecek nesil bağlantıyı şekillendirmede kritik öneme sahip olacak. Sürekli inovasyon ve son teknolojilere yatırım, bu heyecan verici yolculuğun daima ön saflarında kalmamızı sağlayacak. Ayrıca, 5G teknolojisinin faydalarının kapsayıcı ve eşitlikçi olmasını ve toplumun tüm kesimlerine ulaşmasını sağlamak da hayati önem taşıyor. Birlikte çalışarak herkesin birbiriyle bağlantı kurduğu, verimli ve sürdürülebilir bir gelecek yaratabiliriz. Ayrıca, 5G ve ötesindeki teknolojilerin tüm potansiyelini ortaya çıkarmaya hazır bir iş gücü oluşturmak için eğitim ve öğretime odaklanmalıyız. Bu bütünsel yaklaşım, Türkiye’nin dijital çağda öncülük etmesine ve devrim niteliğindeki bu teknolojinin sosyo-ekonomik faydalarını en üst düzeye çıkarmasına yardımcı olacak.