Matbaa Sektörünü Elektronik Ortama Taşıdı Sektörün Yerli Uber’ine İmza Attı

Geçtiğimiz haftalarda matbaa sektöründe dev bir dönüşüme imza atarak www.bidolubaski.com ile bu alandaki dönüşüme imza atan Ömer Atakoğlu ile bir araya geldik. Bu girişimcimizin matbaacılık alanında yaptıklarını bir solukta okuyacaksınız.

Bidolubaski.com, online matbaa hizmeti veren bir e-ticaret sitesi olarak 2014 yılında kurulmuş bir yapı. 2015 yılında ise gerçekleşen yönetim değişimi ve süreç optimizasyonuyla Ömer Atakoğlu ve Onur Durmuş’un girişimi olarak yeni bir sayfa açıyor. Atakoğlu ve Durmuş’un sihirli dokunuşları da bu andan itibaren kendisini hissettirmeye başlıyor.

Gelin bundan sonrasını şirketin CEO’su Ömer Atakoğlu’nun ağzından dinleyelim:
Bidolubaski.com projesine girmeden önce hali hazırda bir yazılım şirketine sahiptik. Ancak ikimiz de hızlı büyüyecek bir girişim yapmak istediğimizden öncelikle yurt dışındaki birçok sektördeki yeni iş modellerini inceleyerek süreci başlattık. İş modellerini incelerken melek yatırımcılarının da deneyimi olan matbaacılık sektörüne daha yakından bakma fırsatı bulduk. Matbaacılık sektörünü detaylıca analiz ettikten sonra, sektörün aslında çok az yenilik yapılmış devasa bir pazar olduğunu gördük ve hızla bu alana yönelmeye karar verdik. Daha önceden tanıdığımız yetenekli arkadaşlarımızı da aramıza alarak bidolubaski.com ekibini büyüttük. Şu anda sektörümüzde faaliyet gösteren en fazla BT çalışanına sahip şirket konumunda olduğumuzu da gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.”

Her Alanda Büyüme

İlk olarak kendisini bir teknoloji firması olarak konumlandıran bidolubaski.com’un faaliyet alanı e-ticaret olmakla birlikte sattığı ürünler matbaa/baskı ürünleri. Haziran 2015’ten bugüne 50 bin müşteri, 100 bine yakın üyeye 100’ü aşkın ürün ve 10 binden fazla ürün varyasyonuyla hizmet veren ve Türkiye’nin 81 iline ulaşan bidolubaski.com, 2017 yılı itibari ile ise yüzde 400 gibi bir büyüme oranı yakaladı.

Ömer Atakoğlu

İhracat potansiyeli yüksek bir sektörde faaliyet gösterdiklerini belirten Ömer Atakoğlu, “bidolubaski.com, çalıştığı 27 üretim merkezi ve 100’ü aşkın makineyle alanında en güçlü üretim kapasitesine sahip firma. Şimdiye dek 100 binden fazla kişiye özel üretilmiş ürün tedarik eden “yeni nesil matbaa” olarak web sitemizde yılda ortalama 3 milyon ziyaretçi ağırlıyoruz” dedi.

Matbaa pazarının 7,3 milyar TL’den oluştuğu Türkiye’de sadece yüzde 1,3’lük kısım online kanallardan geliyor. Almanya, Avusturya ve İsviçre’de ise pazar 25.2 milyar avroluk bir büyüklüğe sahip. Bu rakamın 6.1 milyar avrosu e-ticaret üzerinden elde edilirken, 2017 yılının 6.7 Milyar avro ile kapatılması öngörülüyor. Avrupa’da 2010 yılında bin 40 olan online basılı sayfa sayısı da 2016 yılında 2 bin yüz adet olarak raporlandı.

Öncelikle Türkiye’deki sektörü büyütmek istediklerine vurgu yapan Atakoğlu, “Müşterilerimizin tüm baskı ihtiyaçlarında akıllarına gelen tek nokta olmaya devam ederek yerimizi pekiştirmek ve online matbaacılık sektöründe bölgesel bir oyuncu olmak istiyoruz. 2018 yılında yüzde 100’ü aşan büyüme yakalamayı ve ürün çeşitliliğini 200’ün üzerine taşımayı hedeflediğimizi de belirtmek isterim. Ayrıca bidolubaski.com olarak gelecek dönemde e-ihracat için yatırım yapmayı da planlıyoruz” şeklinde konuştu.

TÜBİTAK’tan Ar-Ge Desteği Alan İlk Matbaa

Geliştirdiği teknoloji tabanlı Ar-Ge projesi ile TÜBİTAK TEYDEB tarafından yaklaşık 400 bin TL’lik hibe almaya hak kazanan bidolubaski.com, üreteceği teknoloji ile endüstri 4.0’a giriş yapacak. Endüstri 4.0’a adım atan bidolubaski.com’un TÜBİTAK projesinin esasını, alınan siparişlerin baskı ve baskı sonrasındaki teslimat süreçlerini hızlandırmak oluşturuyor. Geliştirilen görüntü işleme yöntemiyle ürünün her aşamasında takip edilebilmesi mümkün kılınacak bu sistemle manuel olarak yapılan işlemler otomosyona dönüşmüş bir şekilde 60 kat daha hızlı sonuç verirken; üretim maliyetleri, ürün teslim süresi ve hata oranları da yüksek ölçüde azalacak.

1 Yorum

  1. matbiye 9 Nisan 2019