Sayısal Verileri Nasıl Saklayıp, Korumalı?

Bu aralar sık sık telefon çalınma haberleri duyuyoruz. Ardından özel fotoğrafları basına sızan hatta geri almak için ödeme yapmak durumunda kalan ünlülere bile rastlıyoruz. Bu noktada bilişim uzmanlarının sorduğu soru; cep telefonunun kendi mali değeri mi, yoksa içindeki fotoğrafların, verilerin kıymeti mi büyük? Cevabı Canon Eurasia veriyor; “İnsanlık tarihinin görmediği yoğunlukta saklanan ve sürekli büyüyen birer veri kaynağı haline dönüştük. Bu yüzden veri güvenliği ihtiyacımız en üst noktada…”

537275804

Donanım dünyası özellikle geçtiğimiz son 15 yıldır katlanarak artan bir ivme ile büyüdü. Bunun sebebi beklentilere daha hızlı ve net cevap verebilmek için kaydedilen verileri dijital ortama geçirmek ihtiyacı idi. Bu durum donanım firmaları arasında ciddi bir rekabete yol açtı. Ve her şey son kullanıcının işine yaradı; uygun fiyatlı, yüksek seviyeli dijital kameralar, notebooklar ve akıllı telefonlar…

Canon Eurasia İş Çözümleri Ürün Geliştirme Müdürü Bora Şar, durumun donanım dünyasında bir canavar yaratmaya başladığını belirterek başlıyor sözlerine; “Bütün fotoğraf dünyası dijital ortama taşındı. Banka şubelerine gitmemeye başladık. Kimse ile paylaşmak istemediğimiz özel verilerimizi dahi dijital formda tutmaya, birileri ile iletişim kurmak istiyorsak dijital ortamlardan geçen sistemleri tercih etmeye başladık. Sonuç olarak insanlık tarihinin görmediği yoğunlukta saklanan ve sürekli büyüyen birer veri kaynağı haline dönüştük.”

Ofis ekipmanlarında güvenlik ne kadar önemseniyor?

Peki kişisel olarak önem verdiğimiz kıymetli verileri ne şekilde koruyacağız? Donanımlar artık verileri dijitale işlemek için kullanılan bir ara yüze dönüşse de veri ile ilişkide bulunan her enstrüman gibi donanımlar da güvenlik altına alınmalı. Bilgi teknolojileri dünyasında diğerleri kadar önemsenmese de çok fonksiyonlu yazıcılar bu enstrümanların içinde en çok ihmal edilen donanımlar.

Ofis ekipmanından baskısını alıp dağıttığınız belge türleri özellikle bu güvenliği zorunlu kılıyor. Sözleşmeler, pasaportlar, özgeçmişler, müşteri mektupları ve anlaşmaları, bordrolar, strateji belgeleri, iş teklifleri… Bu verilerin yanlış ellere geçmemesi için Canon MFP cihazlar, HDD şifreli olarak bulundurulan donanımları ve verileri şifrelerle korumasıyla son kullanıcıya uçtan uca bir güvenlik sunuyor.

Hangi veriyi, kim, nasıl kullanıyor?

Hangi veriyi kim, ne şekilde, ne aralıkta işlemiş gibi soruların cevabını veren sistemlere de ihtiyaç var. Canon İş Çözümleri Ürün Geliştirme Müdürü Bora Şar, bu noktada sadece Canon IWSAM (Image Ware Secure Audit Manager) teknolojisinin bu ihtiyaca cevap verdiğini ve MFP cihazların üzerinden geçen bütün verilerin içeriğini kontrol ettiğini belirtiyor. Bu işlemlerin fotokopi, tarama veya yazdırma olması da fark etmiyor.

IWSAM konusunda daha açıklayıcı olmak gerekirse, fotokopisi çekilen bir evrağın görsel içeriği OCR sistemi ile değiştirilebilir metin haline getiriliyor. Sonra bu metin, içeriğinde önceden belirlenen tetikleyici kelimeler ile aranıyor. Bulunması durumunda da doküman resim ve metin içeriği ile beraber ilgili kişiye bir uyarı ile gidiyor. Yetkilendirilmiş kelime listesindeki her kelime için farklı bir yetkili kullanıcı tanımlanabiliyor. Böylelikle içinde “bordro” geçen bir metin incelenmek üzere insan kaynaklarına gönderilirken “Alış fiyatı” geçen bir metin ile uyarı satın alma departman müdürüne yönlendirilebiliyor.