SmartMessage’ın yeni araştırmasına göre Korona’dan sonra özellikle belli sektörlerde e-posta okunma oranı artışları dikkat çekiyor.
Tüm dünyada halen etkisini gösteren Korona salgını, özellikle iş dünyasında dijital iletişim yoğunluğunun artmasına sebep oldu. Dijital iletişimde en çok kullanılan kanallardan e-posta yönünde de gönderim yoğunluğu ve etkileşim yükseldi.
SmartMessage’ın Korona öncesi ve sonrası dönemlerdeki e-posta gönderimlerini inceleyen analizleri geniş bir kullanıcı yelpazesi içeriyor. Değişik sektörleri içeren 100 milyon gönderimi aşan bir veri üzerinden yapılan araştırmaya göre genel e-posta okunma oranı salgın sonrası yüzde 13’den yüzde 20’ye çıktı. E-posta pazarlaması alanında yüzde 1-2’lik okunma oranı yükselişinin önemli bir artış olduğunu düşünürsek, araştırmanın gösterdiği sonuç, salgın dönemi markalardan gelen e-postalara ilginin kayda değer bir oranda arttığını gösteriyor.
Ön plana çıkan sektörlerde danışmanlık ve kişisel gelişim başı çekiyor
Salgın dönemindeki belirsizlikle tüketicilerin kişisel konularda danışmanlık ihtiyacının arttığı gözlemleniyor. Ayrıca çeşitli konularda kişisel gelişime daha çok zaman bulunması çevrimiçi eğitimlere yönelik e-posta okunma artışını anlamlı kılıyor.
Özellikle salgının yavaşladığı dönemde, gerek peşinat teşvikleri gerekse faiz oranlarının geldiği seviye ile gayrimenkul piyasasında yaşanan hareketlilik e-posta okunma oranlarını da etkilemiş gözüküyor. Salgın dönemi boyunca kişi ve kurumlara yönelik değişen düzenlemeler ve oluşan yeni haklar en çok merak edilen konuların başında geliyordu. Bu başlıklarda hizmet veren hukuksal ve finansal danışmanlık firmalarının e-posta okunma oranı yükselişi net bir şekilde gözlemlenebiliyor. Yine toplumun genelinde finansal stabilite kaygıları ön plana çıksa da, toplu taşımanın yarattığı riskler ve ertelenen talep yüzünden otomotivde de markaların e-posta iletişimlerinde ilginin yükseldiği görülüyor.
Davranış yönünde çok büyük değişimler ortaya çıkmadı
E-posta etkileşimlerinde mobil-masaüstü okunma dengesinde mobilin ağırlığını küçük bir farkla yüzde 38’den yüzde 41’e çıkardığını gözlemliyoruz. E-posta içeriklerine ilgi artsa da kullanılan aygıtlarda tüketiciler salgın öncesi araçlarıyla ilerlemiş gözüküyor. E-posta servis ağırlığında gmail, hotmail ve yahoo salgın öncesi ve sonrası genel okunma içindeki ağırlıklarını korurlarken özellikle gmail toplam okunan e-postalar içinde oranını yüzde 38’den yüzde 45’e kadar çıkardı.
E-posta okunma zaman dilimini incelediğimizde okunma periyot ağırlıklarının önceki dönem ile benzer gittiğini gözlemliyoruz. En temel fark ise özellikle gece 00:00-03:00 saatleri arasında çıkıyor. Salgın öncesi neredeyse sıfır seviyesinde giden okunma oranının salgın döneminde, bu saat aralığında artı yönde hareketlenme gösterdiğini görüyoruz. Özellikle evden çalışma dönemi ile insanların uyku düzenlerindeki değişimin e-posta okunma zaman dilimlerindeki etkisi istatistiklerde gözlemleniyor.